Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík receptů jídel a nápojů


A

V šejkru připravený koktejl z calvadosu a grapefruitového džusu.

Míchaný nápoj z absinthu, citrónové šťávy, višňového cukrového sirupu, chlazené vody a angostury bittrs.

Tento nápoj se podává po jídle. Skládá se z likéru Absinth, griotky a angostury bittrs.

Koktejl z vodky a Blue curacaa.

Koktejl připravený v míchací sklenici z Absolut vodky, Martini Rosso, Amaretta a Campari.

Nový speciální drink s názvem Absolut N11 byl vytvořen na počest spolupráce se značkou ABSOLUT a Music clubu N11 v Praze.

V šejkru namíchaný moktejl z pomerančového džusu, grenadiny, citrónové šťávy, žloutku a muškátového květu.

Vydejte se s tímto drinkem na osvěžující panamský zážitek, jehož exotická chuť vás přenese do tamních krajů.

Honí vás ráno mlsná a rádi si pochutnáváte na sladké snídani? Jde to i bez výčitek.  Nastartujte svůj den lahodnou snídaní bohatou na vlákninu a vitamíny – namíchejte si acai bowl s čokoládovým müsli.

Koktejl připravený v míchací sklenici. Tequila smíchaný se světlým rumem, vodkou a mátovým likérem.

Kuřecí řízky zapečené s brambory a smetanou.

Přeložené plátky vepřové kýty obalené v těstíčku, plněné omeletou z vajíčka, šunky a sterilovaného hrášku. Hodnota dvou porcí je 2411 kJ.

Koktejl namíchaný ze šery, rosso vermutu a kapky hořké.

K vytvoření dokonalého Tonic & Cofee drinku stačí Schweppes Tonic, presovač, kvalitní káva a pár dalších ingrediencí. Tento alkoholický se hodí například k večernímu posezení s návštěvou.

Zajímavá polévka připravená kromě jiného z piva a masového nebo zeleninového vývaru.

Perník je skvělý kromě konzumace i na zdobení vánočních stromků, nebo z něj můžeme vytvořit adventní věnce a dekorativní podstavce se svíčkami. Ozdobené bílkovou polevou jsou úžasné.

Předkrm z orestovaného lilku, papriky, mrkve a cibule. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Bohumila Klepla.

Adžika výborně doplní pokrmy z mletého masa, také jídla vegetariánská, jako např. zeleninové karbanátky nebo sójové maso. Nejlépe se však hodí na steaky, hamburgery, grilované kotlety, ale také ke kuřeti, hovězímu nebo jehněčímu masu a rybám. Někdy se dává i do omáček a polévek.

Klasický míchaný nápoj z 20 let minulého století.

Nápoj ze zmrzliny, grapefruitového džusu, malinové šťávy a sody.

Marinované skopové maso grilované na rožni.

Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Pavla Vítka. Jedná se o delší dobu podušenou zeleninu spolu s kuřecím masem a kořením, servírovanou s rýží.

Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.

Sladkosti pro dietiky. Recept na sladkou pochutinu vhodnou ke konzumaci při jaterních chorobách.

V šejkru umíchaný nápoj z vodky, mátového zeleného likéru, grapefruitového džusu a citrónové šťávy.

Agnolotti (plněné těstoviny – taštičky) uvařené v mírně osolené vodě a promíchané s rozpuštěným máslem a šalvějí.

Majonéza ochucená česnekem.

Mléčný osvěžující nápoj rozšířený na Kavkaze, v Bulharsku a ve Střední Asii.

Ajvar je tradiční hustá omáčka z Balkánu, která se využívá jako příloha k pečeným nebo grilovaným masům, ale také se dá použít jako ingredience do omáček, na těstoviny, na pomazánky …

Květy akátu se skvěle hodí také na přípravu chutného, zdravého medu.

Grilované šišky z mletého hovězího masa, cibule, česneku, vajec a koření.

Míchaný nápoj ze žitné, dry vermutu a ananasového džusu.

Teplý alkoholický nápoj s koňakem.

Nejprve podušené, pak v troubě dopečené porce kuřete spolu s neoloupanými stroužky česneku a měsíčky brambor, případně i kolečky citronu. Pokrm původem z Indie.

Rybí vývar ze dvou nebo více druhů ryb. Recept pochází ze Sicílie.

Slavný recept na legendární zmrzlinový dort Aljaška, který se v poslední části přípravy opéká v troubě pod grilem. Sladké pokušení, které dostane snad každého. Když se povede, je velice dekorativní, skvělý například jako sladká tečka vánočního nebo silvestrovského menu. V některých kuchařkách tento recept můžete najít také pod názvem Aljašská bomba.

Dozlatova opečená treska s podušenou kukuřicí a jarní cibulkou, doplněná lehkou majonézou.

Rybí filé smažené v těstíčku podávané s brambory a zakysanou smetanou s česnekem.

Příprava a servírovaní jídla v alobalu není nic nového. Takto vařily již naše babičky. Jde o pokrm tzv. vše v jednom. Maso se po přípravě v alobalu rozpadá a příloha dostane další chuťový rozměr díky šťávě z masa, ve které se dusí.

Kostky vepřového orestované zprudka na oleji a podušené spolu s tenkými párky a žampióny v alobalu.

Předvařené brambory, nakrájené na plátky, smíchané s cibulkou a zapečené, servírované posypané nastrouhaným sýrem, kmínem, majoránkou.

Svěží salát z kořenové zeleniny. S pikantním, čerstvě nastrouhaným křenem a směsí ořechů, podávaný s Alpským chlebem.

Jedná se o takový obrovský kynutý knedlík plněný povidly, posazený na vanilkové šodó, sypaný moučkovým cukrem a mákem, servírovaný přelitý rozpuštěným máslem.

Chutná slaná bábovka podávaná v Alsasku hlavně k vínu.

V troubě podušené zelí, nejprve samo, ochucené, později doplněné o orestované mleté maso, kousky klobásky a další ingredience.

Rychlá varianta slavného alsaského receptu Choucroute (čti: šukrůt). Jde o pokrm uvařený v jednom hrnci z kysaného zelí a několika druhů uzenin.

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.

Sladký koláč z hladké mouky, másla a vajec s mandlovou náplní.

Slaný dezert z Francie z listového těsta, smetany, žloutků a bílých částí pórků.

Slaný závin podávaný jak teplý, tak studený.

Polévka připravená z kuřecího vývaru, brambor, cibule, kari a dalších ingreiencí, servírovaná zjemněná mlékem a ozdobená jarní cibulkou.

Instantní káva s vaječným likérem.

Vychutnejte si africkou exotiku s evropskými vlivy ve vaší skleničce. Báječně vás prohřeje po zimní procházce.

Tadžin ahmar, ragú z alžírské kuchyně.

Koláčky z amarantové moučky, ovesných vloček, hladké mouky …………………

Stříkané vánoční cukroví; z mandlové směsi nastříkané malé kopečky, usušené a pak upečené v troubě dozlatova, zchladlé, poprášené moučkovým cukrem.

Italské vánoční cukroví, sušenky připravené z cukru krupice, bílku a meruňkových jader nebo mandlí.

Mandlový likér připravený z cukrového roztoku, vodky, vanilkového a mandlového extraktu. Amaretto je původem z Itálie, mělo by mít sladkohořkou chuť a vůni po mandlích.

Sladké řezy ze dvou plátů těsta a smetanové náplně nastavené dětskými piškoty máčenými v mandlovém nebo pomerančovém likéru.

Osvěžující nápoj z tequily, pomerančového džusu a kapky cukrového sirupu.

Jednoduchý a rychlý dezert na plátky pomerančů posypané cukrem a kokosem, servírované dobře vychlazené.

V malém tumbleru servírovaný míchaný nápoj z vodky, světlého rumu, citronové šťávy a Fanty nebo Mirindy.

Míchaný nápoj z červeného vína, bourbonu, rosso vermutu a chlazené koly.

V šejkru umíchaný nápoj z pomerančového džusu, citrónové šťávy, malinového sirupu a bílku, dolitý sodou.

Už jste doma zkoušeli ty pravé americké, pěkně nadýchané lívance? Vyzkoušejte je, připravit je není o nic těžší, než ty naše české a jsou také moc a moc dobré!

Hellmann’s přináší speciální edici grilovacích omáček ze čtyř koutů světa. Na žebírka, kuřecí stehýnka nebo křídla je ideální klasická American Smokey BBQ s jemně uzenou příchutí.

Koktejl z čeveného vermutu, Campari Bitter doplněný sodovkou.

Kuřecí paličky obalené v hladké mouce, okořeněných vejcích a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupíncích, usmažené dozlatova.

Pomerančový džus dolitý sodou a servírovaný s ovocem.

Originální recept na pizzu amerického stylu. Jedná se o silnější “buchtový” korpus obložený vším, co máte rádi … Recept prověřený výrobou tisíců kousků v naší restauraci po dobu 10 let!

Vyzkoušejte také tento recept na sekanou upečenou v troubě na americký způsob. Jde o poměrně jednoduchý recept. Americká sekaná se servíruje nakrájená na silnější plátky, nejlépe s bramborovou kaší, nebo jinak upravenými brambory.

Kuřecí paličky marinované v kouřové grilovací omáčce, připravené na grilu, servírované s petrželovou natí a plátky citronu.

Zelňačka na americký způsob s mletým masem a rozinkami, servírovaná dochucená citrónem.

Jedna z variant na pečené brambory, vhodné jako příloha ke steakům.

V troubě upečené brambory, ochucené kořením na americké brambory a petrželkou.

Dýně patří k podzimu, také k Halloweenu. Díky dýním si můžeme pochutnat na spoustě dobrot. Asi k jednomu z nejoblíbenějších receptů v USA pak patří nadýchané dýňové lívance servírované přelité javorovým, medovým nebo i jiným ovocným sirup.

Slavné americké koblihy připravené bez formy.

V troubě upečené kotlety z vepřového masa ochucené marinádou.

Kousky kuřecího masa obalené v mouce s kořením a usmažené dozlatova.

Recept na nadýchané lívance vhodné pro lidi trpící alergií na ořechy.

Americké lívance se hodí například na snídani, nebo je můžeme servírovat jako dezert. Tento recept je na lívance vhodné pro lidi trpící alergií na vajíčka, případně i na ořechy.

Lívance vhodné pro lidi trpící alergií na lepek a pšenici. Tyto lívance pak mohou i lidé trpící alergií na ořechy.

Recept na nadýchané palačinky vhodný pro alergiky na mléko či ořechy.

Neboli nakládané okurkové řezy jsou skvělým způsobem, jak zužitkovat přerostlé okurky. Stejně dobré jsou i z mladých cuket.

Pravá americká snídaně se neobejde bez amerických lívanců, tedy bez pancakes.

Američané se nespokojí s ničím menším než s maximální velikostí toustu na šířku i výšku. Zároveň se nebrání zelenině … a tak vznikl tento double toust.

Tento nápoj se podává jak studený, tak teplý. Velmi se podobá našemu vaječnému koňaku, ovšem je tu jeden zásadní rozdíl, je nealkoholický!

Pod tímto názvem si každý představí steak kořeněný pepřem, anglicky pepper steak, německy pfeffer steak, francouzsky steak au poivre … V Americe se ovšem pod tímto pojmem připravuje zcela něco jiného, jde o kousky orestovaného roštěnce s paprikami, cibulí, hráškem někdy i žampiony, silně okořeněné pepřem, zalité omáčkou demi-glace. Pepper steak se v Americe servíruje s rýží nebo nudlemi. Zjednodušený a upravený pokrm si můžeme uvařit i doma.

Salát je tvořen z úhledně nakrájených výrazných kousků kuřecího masa, zeleniny a ovoce, které vzájemně tvoří pestrou směs. Níže uvedený recept je na 1 kg hotového salátu.

Zelný salát s mrkví, řapíkatým celerem, medem a bílým jogurtem.

Recept na sladké pečivo – brýle.

Instantní káva s ginem.

Cukety naplněné směsí z rajčat, tvrdého sýra a bylinek, zabalené do alobalu a upečené na grilu, případně v troubě.

Na kostky pokrájené roštěnky orestované na másle, pak podušené na pivě.

Podkovy z amura marinované v pikantní marinádě, ugrilované na rožni.

Porce amura opečené na oleji, upečené spolu s nasekanou cibulí a houbami, přelité smetanou.

Recept na masové šišky opečené na grilu (rožni) z knihy Jaroslava Vašáka “Čertovská kuchařka”.

Vtipný recept na ananas naplněný šunkou a upečený v troubě, servírovaný nakrájený na plátky.

Plátky ananasu obalené v těstíčku, usmažené dozlatova.

Ananas obalený v těstíčku, usmažený dozlatova, servírovaný posypaný skořicovým cukrem a doplněný o zakysanou smetanu.

(Batidas-Batida abaci) Batida je původem brazilský ovocný nápoj. Skládá se z Cachaca (jihoamerického rumu, který se pálí z koncentrované fermentované šťávy z cukrové třtiny) nebo bílého rumu, nasekaných kousků ananasu a krupicového cukru.

Bowle z čerstvého ananasu, zázvorové limonády, sody, ananasového sirupu a citrónové šťávy.

Recept vhodný nejen pro bezlepkáře. Nový rok přichází s příslibem předsevzetí vedení zdravější životosprávy. Přinášíme vám tip na recept, se kterým bude váš začátek roku plný zdravých experimentů. Recept připravili Patris a Stanley z blogu “We lift together”.

Domácí limonáda připravená z ananasové šťávy nebo džusu, cukrového sirupu a sody nebo vody.

Pro všechny, co milují ananas. Jde o vychlazenou limonádu z ananasového džusu a sody doplněnou o kousky ananasu a snítky rozmarýnu servírovanou dobře vychlazenou s kostkami ledu.

Polevy zlepšují vzhled moučníků a chrání moučník před vysycháním.

Polévka z kompotovaného ananasu, bílého vína, moučkové cukru, šťávy z citrónu a vody, servírovaná důkladně vychlazená ozdobená piškoty.

Ananas nakrájený na kostičky, podušený na cibulce spolu s cukrem, chilli, mletým koriandrem a solí.

Kombinace dušeného kysaného zelí a ananasu je nezvyklá, ale chuťově výborná. Tuto přílohu pak podáváme například k různě upraveným masům.

Předpečený korpus potřený tvarohovou náplní, ozdobený kolečky ananasu. Dezert servírovaný nakrájený na kostky.

Exotické rizoto s ananasem, limetkou, slunečnicovými semínky a mátou.

Ananasové smoothie připravujeme pomocí mixéru, v tomto případě rozmixováním kousků čerstvého ananasu, citronové trávy, kokosového mléka spolu s několika kostkami ledu.

Vařené špecle zamíchané do pikantní smetanové omáčky.

Pročišťující a zároveň osvěžující smoothie plné zelených superpotravin prospěšné pro vaše zdraví. Přes božskou chuť ananasu je ani neucítíte. Chia semínka smoothie přidají příjemnou hustotu a tím pádem vás déle zasytí.

Inspirujte se receptem na svěží letní polévku a dopřejte si zdravé ochlazení. Na tento lehký recept potřebujete kromě surovin jen kvalitní mixér, nůž a chvíli času.

Na drobno nasekaná dužina ananasu, mírně vymačkaná, ochucená aztéckým cukrem, vanilkovým cukrem a troškou curacaa a vodky.

Ledový alkoholický nápoj z ledu, ananasové šťávy, bílého vína a citrónového cukrového sirupu.

Ochlazující nápoj z ananasové šťávy, citrónového sirupu, třešňovice a sodovky.

Využijte dlouhé podzimní večery a připravte si s výrobky značky Labeta „home made“ výborné marmelády a džemy a naplňte si spíže na zimu. Vyzkoušejte například tento osvědčený recept na džem z čerstvého ananasu a dalších surovin.

Nealkoholický nápoj s kousky ananasu.

Moktejl připravený z ananasového džusu, jablečného moštu, cukru, citrónové šťávy, ledu a čerstvě namletého anýzu.

Inspirujte se tímto receptem a připravte si osvěžující mléčný koktejl skvělý do veder. Připravuje se z kompotovaného ananasu, polotučného mléka, citronové šťávy a cukru, který ale můžeme nahradit například medem.

Pudink připravený ze sekaného ananasu, vajec, cukru, smetany …

Recept na chutný moučník od naší fitnessky Veroniky.

Salát z uvařených nudlí promíchaných s paprikami a arašídy, přelitý zázvorovou zálivkou, ozdobený nasekanými bylinkami.

Zmrazený sorbet z ananasového pyré, bílého jogurtu, máty, šťávy a kůry z limetky, servírovaný s pečeným ananasem a rozmačkanými malinami s cukrem.

Ovocný koktejl vhodný na zahnání žízně v letních měsících.

Chutný koktejl z ledové tříště, růžového vína, melounového sirupu …

Porce kachny zapečené s hrachem.

Tento recept se jmenuje v originále Potage Andalou. Podobně jako Italové mají svojí studenou polévku gazpacho, Bulhaři tarator. Ve Francii, v letních dnech, zase osvěží tato studená polévka.

Steaky ze svíčkové podávané s plněnými baklažány a rajčaty.

Recept ze Španělska na zeleninový salát servírovaný s octovou zálivkou.

Pečené cukroví vhodné i pro diabetiky.

Sváteční vrstvený moučník, jde o upečený piškotový korpus potřený pudinkem ve dvou vrstvách, proložený dětskými piškoty máčenými v silné kávě. Podává se rozkrájený na jednotlivé řezy ozdobený nastrouhanou čokoládou a šlehačkou.

Dvě varianty známého dezertu na sladkého mlsání. Jde o variantu andělských řezů s čokoládou a o variantu s marmeládou a kokosem, marmeláda i kokos dodá andělským řezům další chuťový rozměr.

Podušené kostky z bůčku smíchané s uvařeným kysaným zelím, dochucené česnekem a feferonkami.

Také milujete dlouhé těstovinové provázky, které jsou rychle hotové a přitom báječné chutnají? Máme pro vás inspiraci na netradiční špagety uvařené a dochucené uzenou makrelou, pomerančem, kukuřicí a jogurtem nebo majonézou. Rozpis na 4 porce.

Tento koktejl pod českým názvem „Anděl ráje” se skládá z apricot brandy, citrónové šťávy, grapefruitového a pomerančového džusu.

Opečená játra servírovaná s naloženou cibulí, ozdobená snítkou čerstvého tymiánu.

Plátky pomeranče s mírně roztlučeným ledem, zalité sirupem a arakem, dolité sodou.

Ke snídani podávaná volská oka, opečené brambory a slanina.

V domácích podmínkách vyuzená slanina vyrobená z tučného a dobře proleželého vepřového boku.

V celku v troubě upečený hovězí roštěnec, servírovaný nakrájený na velmi tenké plátky se šťávou (v omáčníku) a Hellmann´s Tatarskou omáčkou Delikátní, která nám roštěnku skvěle dochutí.

Smažená vejce s anglickou slaninou, klobáskou, žampiony, rajčátky, sýrem a pažitkou, pod grilem zapečná.

V troubě v celku upečená svíčková, nakrájená na šťavnaté plátky, servírovaná podlitá přírodní šťávou zjemněnou máslem.

Plátky telecích jater opečených na oleji spolu se slaninou.

Třešňovice připravená z višní, třešní, koňaku a krystalového cukru.

Naklepaná vepřová játra obalená ve směsi mouky a pepře, zprudka opečené na rozpuštěném sádle, servírovaná přelitá vypečenou šťávou a s tatarkou.

Bramborové koláčky připravené z dopředu uvařených brambor, mletého vepřového nebo hovězího masa, červené sterilované řepy, cibule a dalších ingrediencí, opečené na oleji.

Plátky kýty plněné šunkou a vařeným vejcem, obalené v trojobalu, usmažené dozlatova.

Rychlá minutka, válečky vepřové panenky vyplněné anglickou slaninou, okořeněné, zprudka opečené na oleji, pak chvíli dopečené v troubě doměkka, servírované rozkrájené na silnější plátky přelité sýrovou omáčkou. Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory.

Směs hořčice s olejem a octem, která tvoří řídkou emulzi bez hrudek.

Recept na pečený hovězí nízký roštěnec. Plátky upečeného rostbífu skvěle chutnají jako teplý pokrm i za studena.

Vánoční pečené – sušené cukroví; těsto upečené ve formě na srnčí hřbet, druhý den nakrájené na plátky a usušené v troubě.

Vánoční pudink dle starého anglického receptu.

Rozvařený, prolisovaný angrešt, smíchaný s cukrem a citronovou šťávou.

Limonáda, která je doslova přeplněná angreštem. Pokud jste milovníci tohoto typicky letního ovoce, zcela jistě nám dáte za pravdu, že během letních měsíců skvěle osvěží. S čerstvým angreštem, ať už koupeným, nebo tím z vlastní zahrádky, dodáte tomuto nápoji jedinečnou chuť. K přípravě limonády doporučujeme angreštový sirup od firmy Supremus z Moravskoslezského kraje, který získal ocenění Regionální potravina. Vychlazený nápoj oceníte zcela jistě během letních měsíců při pořádání pikniku, ať už s přáteli, nebo s rodinou.

Rozvařené, propasírované bobule angreštu smíchané s cukrem a kyselinou citrónovou, sterilované.

Podáváme k vařenému masu.

Vyzrálý angrešt, rozvařený spolu s cukrem, sterilovaný.

Zavařovaný angrešt s červeným rybízem.

Dva upečené korpusy naplněné kompotovým angreštem, přelité želé, potřené vrstvou smetanového krému, dort ozdobený krémem a mandlemi.

Džem připravený z rozvařeného angreštu a rybízu, dochucený cukrem.

Džem z angreštu, cukru a portského je lahodný, krásně voní a skvěle chutná. Nebojte, mohou ho jíst i děti, protože alkohol při jeho výrobě z džemu vyprchá!

Pečený koláč z vajec, hladké mouky, moučkového cukru, másla a ořechových jader s náplní angreštu.

Jednoduchý recept na chutný koláč plněný kompotovým angreštem.

Sterilovaný angrešt v nálevu z vody a cukru, bez chemických konzervantů.

Kompot z tvrdších plodů angreštu zavařených v cukrovém roztoku.

Angreštová šťáva zredukovaná na objemu, povařená s cukrem.

Nehledejte pod anglickým názvem nic zvláštního, prostě jde o pomerančové cupakes plněné marmeládou s pomerančovým krémem.

Nápoj připravený pomocí mixéru z poloviny banánu, medu, vodky a citrónové šťávy.

V míchací sklenici namíchaný koktejl z vodky, červeného vermutu a Campari Bitter.

Anýzové vánoční cukroví neboli “Aninky”, krásně voní a ještě lépe chutná.

Recept na přípravu hovězího masa zadního (roštěné, svíčkové), servírované jako fondue.

Vánoční pečené pečivo z pískového cukru, hladké mouky, žloutků, prášku do pečiva, oplatků a anýzu.

Pečené vánoční cukroví s chutí a vůní po anýzu.

Pečené perníčky z anýzového těsta, potřené rozšlehaným vejcem a zdobené bílkovou polevou.

Recept na 160 kousků pečeného vánočního cukroví s vůní po anýzu.

Vykrajované stromečky z anýzového těsta, posypané slunečnicovými semínky a sekanými pistáciemi, upečené v troubě.

Pečené cukroví z vajec a mouky s rozinkami, mandlemi a anýzem.

Základní cukrový sirup povařený s anýzem.

Likér z vodky s chutí po anýzu.

V žitné 8 dní naložená semena anýzu, výluh promíchaný s cukrovým sirupem.

Spritzové koktejly mohou být podávány v mnoha provedeních. Zkuste ten váš namíchat tentokrát z likéru Aperitíf z Blatné.

Pomocí šejkru namíchaný aperitiv z becherovky a slivovice nebo koňaku.

Nápoj z vodky, tomatového džusu a citrónové šťávy.

Lehký dezert upečený v troubě a to z povařených jablek smíchaných s cukrem a směsí z ovesných vloček.

Jsme nadšení, že vám můžeme pro nadcházející letní sezónu představit nový způsob, jak si vychutnat Jim Beam whisky v podobě highball drinku. Jim Beam Apple bourbon je na míchání koktejlů dokonalý!

Koktejl namíchaný v šejkru z calvadosu a světlého rumu, dolitý sodou.

Tento nápoj je původem ze Skotska, hlavní složkou tohoto nápoje je mléko a vaječný žloutek.

Recept původem z Turecka, který si oblíbili lidé i v jiných částech světa.

Základní recept na českého turka vzdáleně inspirovaného arabskou přípravou kávy.

Arabský chléb podávaný za tepla.

Pikantní pomazánka z upečených lilků a pasty tahini, vhodná na bílý chléb.

Kuře upečené v troubě po porcích na cibuli spolu s rajčaty, dochucené kečupem, worcesterskou omáčkou, maggi a dalším kořením.

Kuře pečené na bramborách s česnekem a rajským protlakem.

Máslo vyšlehané s paprikou, česnekem, olejem a dalšími ingrediencemi.

Těstoviny pro vegetariány, uvařené špagety přelité smetanovou omáčkou, ozdobené praženými mandlemi.

Jedna z variant na arabský chléb připravený z hrubé bílé chlebové mouky, sušeného droždí, teplé vody a římského kmínu.

Vhodný nápoj k příležitostným oslavám.

Kousky jehněčí kýty marinované v jogurtovo-bylinkové marinádě, napíchané na jehly proložené cibulí a paprikou, grilované na roštu grilu.

Koktejl z araku, citrónové šťávy, malinového citrónového sirupu a sody.

Horký nápoj s arakem ( bezbarvý alkohol vyráběný z rýže a melasy, má téměř 60% alkoholu).

Arancini – sicilské smažené „street food“, stejně oblíbené, jako v Čechách třeba párek v rohlíku, jen mnohem náročnější na přípravu, ale rozhodně stojí za to.

Pečené vánoční cukroví připravené z hladké mouky, nesolených arašídů, arašídového másla, cukru, mléčné čokolády a másla.

Pikantní omáčka připravená z kokosového mléka, arašídového másla a dalších ingrediencí, skvělá jako příloha ke grilovaným masům.

Jednoduché vánoční cukroví připravené z hladké mouky, cukru, nesolených arašídů, másla a žloutku, zdobené čokoládovou polevou a plátky arašídů.

Rozmixované arašídy promíchané s česnekem utřeným s olejem a chilli.

Fit arašídové košíčky připravené z rozpuštěné čokolády a arašídového másla. Jedná se o nepečené cukroví, recept z knížky „Jíme zdravě s Fitrecepty II.“.

Rozmixované arašídy spolu s olejem a solí.

Zdravá svačina v krabičce. Podle tohoto receptu si můžete připravit sendvič z plátků celozrnného toustového chleba, ručně umixovaného arašídového másla a ovoce, popřípadě ovocné marmelády. K toustu pak do krabičky ještě vyskládáme kolečka okurky, proužky papriky a měsíčky dužiny ze čtvrtky grepu.

Z těsta vykrájená kolečka, včetně středů, věnečky vyskládané na plech, potřené bílkem, posypané podrcenými oříšky a cukrem, upečené v troubě dozlatova.

Dip skvělý k zeleninovým jarním závitkům, nebo k jinak upravené zelenině.

Kde jsou ty časy, co jsme na každém kroku sehnali pravý arašídový nugát, který se rozplývá na jazyku. Naštěstí si ho můžeme udělat doma a tyto chvíle si připomenout. 

Z drůbežího vývaru, barevných fazolí, rajčat, rajčatového protlaku a dalších ingrediencí připravená hutná polévka ostré chuti.

Původní název argentinského receptu je con cabellos de angel.

Hovězí maso, fazole a zelenina vázané kečupovou spojkou.

Arctic warmer v překladu znamená arktické teplo, což nám tenhle nápoj nepřímo zařazuje do nápojů vhodných k zahřátí hlavně v zimním období. Připravíme ho z vodky, pomerančového džusu, mátového sirupu a samozřejmě horké vody.

Alfou a omegou přílohových omáček, dresinků a zálivek jsou bylinky a koření. Ty dotváří výslednou chuť a mají schopnost pozdvihnout jídlo na mimořádný gurmánský zážitek. Využít můžete již připravené směsi, které mají precizně vyvážený poměr jednotlivých kořenicích ingrediencí. Zde doporučujeme zavítat do specializovaných obchodů, které nabídnou světové speciality, velké množství jednodruhového koření či umně namíchané kořenicí směsi. Takto je namíchaná například směs Chmeli-Suneli od Království chuti, která je důležitou složkou právě tohoto receptu na skvělou salátovou zálivku.

Tento luštěninový salát z Arménie se podává jako příloha k vařeným nebo pečeným masům, nebo také jako samostatný chod.

Kousky skopové kýty nebo plecka přes noc naložené a pak na jehlách grilované na roštu, případně v troubě.

Aromatickou směs používáme na okoření mas určených ke grilování. Směs do masa vetřeme.

Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením. Jak to u starých receptů bývá, vše je o postupu, který dokáže ze základních ingrediencí vykouzlit lahůdku. Dejte si proto načas a nechte každou ingredienci vyniknout trpělivým postupem, který jsme pro vás rozepsali krok za krokem.

Ovocný koktejl se skotskou whisky, oblíbený ve 20 letech minulého století.

Teplý předkrm původem ze Španělska.

Teplý předkrm.

Artyčoky patří k lahůdkové zelenině pocházející z oblasti Středozemního moře.

Artyčoky plněné směsí z vajíček, majonézy a šunky pokrájené na malé kostičky.

Studený předkrm z Francie.

Hutná obědová ostřejší polévka asijského stylu plná masa, nudlí, zeleniny a bylinek. Jde o sytou polévku, která skvěle zahřeje a spolu s čerstvým pečivem se může podávat jako hlavní chod.

Paličky kuřecích stehen obalené v mouce, vejcích a sezamových semínkách, usmažené v horkém oleji dozlatova.

Omáčka ze silného slepičího nebo vepřového vývaru, cibule, česneku, vinného octa …

Silný kuřecí vývar ochucený zázvorem, chilli a ústřičnou omáčkou servírovaný spolu se zeleninou, nudličkami tresky a čínskými nudlemi, zahřeje nejen v zimě. Jde o tzv. obědovou polévku.

Sychravý podzim a talíř horké polévky jdou ruku v ruce. Ty v asijském stylu nabízejí ale něco navíc. Nechybí v nich totiž chilli a zázvor, které dokáží tělo pořádně prohřát. Typicky v nich najdeme i nudle a spoustu bylinek. Specialitou této polévky je také vysoký obsah bílkovin, minimum sacharidů a tuků. Skvěle se proto hodí do nízkosacharidového jídelníčku.

Rychlá, pikantní polévka z kuřecího vývaru, která zahřeje i zasytí. Recept z Asie na ostrou polévku díky použité chilli papričky.

Pikantní směs z kuřecích prsou, jidášova ucha, fazolových lusků a koření. Restovaná a pak krátce podušená na pánvi.

Asijská kuchyně je velmi rozmanitá, ne vždy se v ní používá maso, ba naopak. Ale existují recepty, kde právě maso hraje prim, jako například v tomto receptu na asijské červené hovězí, kterému se častěji říká sečuánské hovězí. Existuje mnoho variant tohoto receptu. Vyzkoušejte tento náš, který je mírně přizpůsobený pro nás Evropany.

Pro milovníky sladké, kořeněné chuti tu máme tento recept. Připravte si doma křupavé hovězí nudličky na čínský způsob. Příprava receptu do 30 minut.

Další z variací na asijské karí, tentokrát z kuřecího masa a dalších typických ingrediencí.

Vaječné čínské (vietnamské) těstoviny smíchané s orestovanou zeleninou a kuřecím masem.

Rýžové nudle opečené ve wok pánvi spolu s kousky kuřecího masa, zelí, chilli papričky a dalších ingrediencí.

Jedna z mnoha variant, jak servírovat asijské instantní nudle.

Bochánky vařené v páře podle tohoto asijského receptu buď podáváme jen tak, k různým asijským pokrmům, nebo je plníme podobně, jako hamburgerové housky, například trhaným masem, gyrosem a podobně, dále zeleninou, bylinkami. Dochucujeme různými omáčkami. Asi nejznámější asijský pouliční recept s těmito bochánky je tzv. Gua Bao (tchajwanský hamburger).

Netradičně připravená ryba na asijský způsob. Příprava je poněkud náročnější, ale pokud se dílo podaří, závitky jsou skvělé!

Opečené kostky masa a lilků spolu s dalšími ingrediencemi v troubě dopečené doměkka.

Rýžový papír lze naplnit čímkoli. Ochucená kombinace hub, kuřecího masa, zeleniny a rýže patří mezi nejoblíbenější. Z uvedené dávky uděláme 12 závitků.

Svěží barevná kombinace vybrané zeleniny s ostřejší zálivkou potěší oko i chutě každého milovníka asijské kuchyně.

Zdroj vitamínů v zimním období podobně jako korejské Kimchi. Salát má jemnou, nasládlou, slanou a ostrou chuť. Podáváme k asijským pokrmům, chutná ale skvěle i samotný. Vhodný je pak na jarní očistu organismu.

Z ovocného vína, pomerančové a hruškové šťávy a medu připravený chutný horký punč.

Pak choi má křupavou, lahodnou chuť. Na saláty je ideální. Vyzkoušejte například tento recept, určitě vás zaujme a bude moc chutnat buď jako lehký hlavní chod, například spolu s opečenými tousty, nebo jako přílohu k různým masitým pokrmům.

Rychlý ale chutný salátek vhodný jako mezichod nebo zdravá svačinka.

Polévka připravená ze zeleninového vývaru, hub shiitake, zeleniny, sójové omáčky Kikkoman …

Základní recept na přípravu aspiku pro široké využití hlavně při přípravě studených předkrmů (vejce v aspiku, šunková rolka v aspiku, zavináče v aspiku….)

Vzhled aspiku je čirý, konzistence vychlazeného aspiku je přiměřeně pevná a pružná. Chuť příjemně slaná, kořeněná a sladkokyselá.

Jedna z variant na přípravu slaného aspiku.

Základní aspik se používá především ve studené kuchyni a to na výrobu mnoha pokrmů.

Vaječné skořápky naplněné šunkou, bylinkami a zeleninou, zalité vývarem smíchaným se želatinou, po ztuhnutí rozklepnuté … vyrobená vejce vhodná na Velikonoční stůl.

Slaný želatinový dort plněný šunkou, šunkovým salámem, eidamem, vlašským salátem, vejcem a zeleninou.

Dort z aspiku plněný vším, co máte rádi, například pařížským salátem, šunkou, natvrdo uvařenými vejci, povařenou zeleninou …

Plát vepřového plecka naplněný směsí z drůbežích jater, slaniny, vejce cibule …..

Studená polévka z Uzbekistánu.

Jednoduchý míchaný nápoj s příchutí třešní Metropol Cherry na ledových kostkách zalitý klasickým tonikem.

Atletický. Míchaný nápoj připravený z hroznové šťávy, šlehačky, citrónové šťávy, žloutku a sody.

Indonéská příprava okurek, ty se podávají jako příloha k různým pokrmům. Okurky mají ostrou, pikantní chuť.

Lahodný nealkoholický míchaný nápoj z pomerančového džusu a toniku

Vítězný koktejl soutěže, kterou pořádala společnost Premier Wines & Spirits a v níž se soutěžilo o zájezd do Nikaraguy. Recept je na koktejl namíchaný Rudolfem Formanem, vítězem soutěže.

Studená polévka z Lotyšska, z podmáslí, červené řepy a dalších surovin. Polévka je velmi podobná polskému chlodniku.

Kostky hovězí roštěné osolené, naložené do grilovací omáčky Hellmann`s Australian Sweet Roasted, napíchané na grilovací jehla spolu s paprikou a cuketou, ugrilované na roštu grilu.

Inspirace od Hellmann’s na grilovací omáčku Australian Sweet Roasted, která je v tomto receptu použitá jako marináda na vepřová žebírka upečená v troubě pěkně doměkka a servírovaná opět potřená Australian Sweet Roasted grilovací omáčkou.

Vepřová žebírka z bůčku naložená přes noc v BBQ marinádě. Předpečená v troubě a potom ugrilovaná. Podáváme nejlépe s kukuřicí připravenou na grilu.

Tento burger děláme doma nejraději. Připravujeme ho z hovězího předního, které umeleme a pak smícháme s dalšími surovinami. Burgery opékáme na domácím grilu. V opečené bulce spolu se zeleninou, ochucený majonézou, kečupem a hořčicí je prostě skvělý!

Vyzkoušejte původní recept na oblíbený dort pocházející od protinožců, jehož základ tvoří korpus z vyšlehaných bílků a zdobí ho lahodné sezonní ovoce. Tato pochoutka byla pojmenována podle ruské baleríny Anny Pavlovové.

Recept z australské epizody pořadu “Prostřeno” na guláš z jehněčího masa, které Australani ve velkém konzumují.

V šejku připravený nápoj z vodky, jablečného džusu, citrónové šťávy, banánového sirupu a Sprite nebo 7 UP.

Dip z avokáda podávaný s krekry, skvělá pochutina k pivu či vínu. Vhodné občerstvení pro náhlou návštěvu, ale i plánovaná dobrota a součást párty menu.

Půlky avokáda naplněné dvojí směsí z krevet a kapar, z vajíček a pomerančů.

Jednoduchý předkrm z avokádsa a krabího masa.

Jednoduchý předkrm z avokáda plněného smetanovo rajčatovou směsí a odkapanými kousky konzervovaného tuňáka.

Avokádo naservírované spolu grapefruitem a listovým salátem, přelité olejovo – octovou zálivkou.

Chutný předkrm z avokáda a krevet s kaviárem .

Skvělý, rychlý předkrm, kterým vaše stolovníky určitě zaujmete. Jde o vydlabané půlky avokáda naplněné dužinou avokáda smíchanou s dalšími dobrotami.

Předkrm z uzené šunky, avokáda a tvarohu.

Koláč s třešněmi, višněmi a rybízem, těstem z avokáda, vajec a špaldové mouky pro čtyři osoby na jedno posezení u kávy.

Nízkokalorická majonéza vhodná k fitreceptům.

Podáváme jako studený předkrm s bílým pečivem nebo toastem.

Sladká pomazánka z ovoce, tedy z avokáda a banánu, dále z holandského kakaa a lískových ořechů, připravená pomocí mixéru. Skvělá na toustový chléb, loupáčky ale i jiné čerstvé pečivo.

Avokádo je hvězdou zdravých potravin a jeho konzumace přináší celou řadu výhod pro náš organismus. Připravte si svěží pomazánku právě z této superpotraviny. Hodit se vám bude na zahradní párty nebo jako snídaně či rychlá svačinka během dne.

Pokud máte rádi avokádo, určitě nic nestojí v cestě přípravě naprosto bezvadné avokádové pomazánky. Avokádo samo o sobě je napěchované zdravím a úžasně zasytí. Výborně se k němu na ozdobu hodí čerstvá zelenina a třeba i klíčky řeřichy.

Udělejte si doma avokádovou smoothie misku s domácím müsli podle receptu bistro kavárny Mondieu.

Rozmělněné avokádo s medem, jogurtem, česnekem a šťávou z citrónu.

Dezert z avokáda a dalších ingrediencí, servírovaný posypaný cukrem, flambovaný.

Lze podávat jako salát nebo přílohu například k různým grilovaným masům. Recept pochází z Mexika.

Tímto pyré můžeme plnit rajčata, papriky a podávat jako studený předkrm.

Větrníčky z odpalovaného těsta plněné avokádovým krémem a zdobené olivami.

Tortilla plněná dipem, salátem, avokádem a okurkou.

Tento exotický dip je vhodný k masům, grilovaným klobáskám, k pečivu a zelenině.

Větší než jednohubka a menší než klasický obložený chléb, to je český chlebíček. Žádná oslava se bez něj neobejde, ta silvestrovská obzvlášť. Připravte si tuto dobrotu na dvě až tři kousnutí v odlehčené verzi s avokádem, kterou si můžete s klidným svědomím dopřát i při dietě. 

Dužina z avokáda rozmixovaná s mlékem a medem.

Avokádo nakrájené na kostičky a pokapané citronovou šťávou spolu s mandarinkami, promíchané s řeckým jogurtem a majonézou, okořeněné pepřem a osolené.

Salát z avokáda, cizrny, cibule, rukoly, bazalky a opečeného kuřecího masa, ochucený zálivkou z citronové šťávy smíchané s prolisovaným česnekem.

Salát z vařených krevet, dužiny avokáda, filátek z grepu a rukoly, ochucený olivovým olejem smíchaným se šťávou z grepu.

Recept ze zralého avokáda je z pera kuchařky Chili Ta, má nádech exotiky a dostatek křupavosti. Tu mu propůjčuje nejenom toust, ale i opečená hlíva. Na množství ingrediencí vypadá recept trochu složitější. Kdo se ale nezalekne a vyzkouší, nebude litovat. Základem je avokádový mash – směs podobná guacamole.

Na sucho opečené plátky toustového chleba potřené Mascarpone nebo pomazánkovým máslem, obložené avokádem a bylinkami, servírované dochucené pepřem.

Avokádo je superpotravina, které má blahodárný vliv na naše zdraví. Nejenže snižuje hladinu cholesterolu, ale díky nízkému obsahu cukru a bohatému množství vlákniny pomáhá udržovat pocit sytosti delší dobu. Přinášíme tip na lehkou snídani či svačinku, která je snadná na přípravu a dokonale zasytí.

Bílkové řezy s jahodami. Recept z Japonska.

Orestované kostky ze svíčkové, smíchané s kousky okurek a feferonek.

Orestované hovězí maso podušené s kečupem a dalšími ingrediencemi.

Krátce marinované hovězí roštěnky nakrájené na proužky a připravené minutkově podle starého ruského receptu.

Pravé azu se dělá ze zadního hovězího. Cenově dostupnější i rychlejší je však příprava azu z vepřové kýty. Zde je recept.

Koktejl z ginu, mandlového sirupu, curacaa a campari.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.