REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


Y

Délka zrání v sudu nejmladších součástí směsi (používá se často u whisky).

Sladké oloupané brambory polité máslem.

Kulovité hlízy tropické rostliny původem z tropické Asie. Bývají až 15 kg těžké.

Výborné a syté jídlo typické pro americkou jižanskou, zvláště brazilskou kuchyni.

Traduje se již od 17. století a lze v ní rozpoznat jak vliv přistěhovalců, tak zvyky původních amerických domorodců. Vyznačuje se jednoduchými, ale přesto sytými jídly, jsou v ní rozpoznatelné prvky italské, irské nebo třeba portugalské kuchyně. Pro Yankee kuchyni jsou typické husté polévky, jídla “z jednoho hrnce”, ale také třeba pestrá škála jídel vhodných pro tzv. brunch, tedy bohatou snídani na vidličku.

V arabské kuchyni horký okořeněný čaj, který je pro své účinky používán jako lék.

Řecký mělký hrnec z ohnivzdorné kermaiky na přípravu jehněčího masa.

Tradiční příloha k roastbeefu. Není to pudink v pravém slova smyslu, jde spíše o nákyp. V anglické kuchyni slouží jako velká náhrada za brambory, rýži, nebo jiné škrobovité přílohy k masu. Je křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný.

Kořeny stejnojmenné rostliny.

Nať yzopu obsahuje výrazně aromatickou silici, která svou mírně nahořklou chutí zpestřuje mdlou stravu a podporuje chuť k jídlu.


reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy