REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 x variace na houbovou smaženici

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letošní sezóna hub díky vedru a suchu pořádně nezačala. Houby se objevují jen lokálně, tam, kde byly silnější srážky. Zlepšení se snad v nejbližších dnech dočkáme a pokud ne, nevadí. Nejhojnější růst hub bývá až v září … Ovšem dnes si pro inspiraci povíme o několika variacích na stejné téma, tedy, jak nadpis napovídá, popovídáme si o houbové smaženici.


Houbovou smaženici zná snad každý, kdo houby sbírá a konzumuje. Je to notoricky známá věc, ale i houbovou smaženici nemusíme připravovat pořád stejně, ale lze občas zaexperimentovat a zkusit něco nového.

Dávno jsem zrušil upravovat houby na plotně. Houby na smaženici připravuji zásadně v troubě! Příprava je delší, ale máme jistotu, že se houby v pánvi nebo hrnci nepřipálí a nemusíme zdlouhavě míchat než se odpaří přebytečná voda z hub.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Na smaženici vybíráme zdravé, mladé, nerozmáčené plodnice. Nejlepší je více druhů, samotná smaženice třeba ze hřibu smrkového nebo dubového má nasládlou chuť. Chuť pravých hřibů vynikne nejvíce sušením, kdy se uvolní jejich aroma. Pak je nejlepší použití sušených hřibů například do omáček a polévek.

Na smaženici používáme nejčastěji sbíraný hřib hnědý (podborovák), klouzky, ty je dobré před přípravou oloupat, mladé kozáky (starší kusy jsou jak bláto a noha je dřevnatá, tvrdá), mladé křemenáče … sbíráme-li holubinky, použijeme také některé druhy, jako holubinka mandlová, nazelenalá, namodralá, ty patří k nejchutnějším druhům holubinek vůbec. Skvělé jsou také mladé masáky, lišky atd., čím více druhů tím lépe.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Máme-li nasbírané, nebo koupené houby, přistoupíme k přípravě smaženice. Nakrájíme na kostičky cibuli a na sádle v pekáči na plotně ji osmahneme. K osmahnuté cibuli nasypeme do pekáče houby, osolíme, okmínujeme, jsou-li houby příliš suché, podlijeme troškou vody, přikryjeme druhým pekáčem a dáme podusit do trouby. Zhruba po 20 minutách druhý pekáč sundáme, pokrm promícháme a dusíme, až se odpaří všechna voda, občas můžeme promíchat.

Hotové podušené houby promícháme s vejci, které připravíme zvlášť, tedy jako klasická míchaná vejce na másle. Můžeme servírovat i zvlášť podušené houby a míchaní vejce, pěkně to ladí oku a každý si může promíchat houby s vejci sám. Budete mile překvapeni jinou jemnější chutí, než u klasické smaženice.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variací je houbovou směs navršit na klasickou vaječnou palačinku ozdobit například rajčaty. Chuť podtrhne stroužek utřeného česneku, který dáme doprostřed.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variantou je palačinku nakrájet na kousky a z podušenými houbami promíchat, pokrm můžeme potom ozdobit například paprikou.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Houbovou smaženici vylepšovaly i naše babičky. Nastavovala se krupicí nebo krupkami, bylo to spíše ale tehdy, když byla neúroda a málo hub a hodně strávníků. Doufejme, že letošní sezóna se zlepší a co nevidět budeme nosit z lesů plné koše.

Text i foto: D. Marounek

 

Recepty na houbovou smaženici:

Smaženice z trouby, Houbová smaženice II., Houbová smaženice …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy