Letošní sezóna hub díky vedru a suchu pořádně nezačala. Houby se objevují jen lokálně, tam, kde byly silnější srážky. Zlepšení se snad v nejbližších dnech dočkáme a pokud ne, nevadí. Nejhojnější růst hub bývá až v září … Ovšem dnes si pro inspiraci povíme o několika variacích na stejné téma, tedy, jak nadpis napovídá, popovídáme si o houbové smaženici.
Houbovou smaženici zná snad každý, kdo houby sbírá a konzumuje. Je to notoricky známá věc, ale i houbovou smaženici nemusíme připravovat pořád stejně, ale lze občas zaexperimentovat a zkusit něco nového.
Dávno jsem zrušil upravovat houby na plotně. Houby na smaženici připravuji zásadně v troubě! Příprava je delší, ale máme jistotu, že se houby v pánvi nebo hrnci nepřipálí a nemusíme zdlouhavě míchat než se odpaří přebytečná voda z hub.
Na smaženici vybíráme zdravé, mladé, nerozmáčené plodnice. Nejlepší je více druhů, samotná smaženice třeba ze hřibu smrkového nebo dubového má nasládlou chuť. Chuť pravých hřibů vynikne nejvíce sušením, kdy se uvolní jejich aroma. Pak je nejlepší použití sušených hřibů například do omáček a polévek.
Na smaženici používáme nejčastěji sbíraný hřib hnědý (podborovák), klouzky, ty je dobré před přípravou oloupat, mladé kozáky (starší kusy jsou jak bláto a noha je dřevnatá, tvrdá), mladé křemenáče … sbíráme-li holubinky, použijeme také některé druhy, jako holubinka mandlová, nazelenalá, namodralá, ty patří k nejchutnějším druhům holubinek vůbec. Skvělé jsou také mladé masáky, lišky atd., čím více druhů tím lépe.
Máme-li nasbírané, nebo koupené houby, přistoupíme k přípravě smaženice. Nakrájíme na kostičky cibuli a na sádle v pekáči na plotně ji osmahneme. K osmahnuté cibuli nasypeme do pekáče houby, osolíme, okmínujeme, jsou-li houby příliš suché, podlijeme troškou vody, přikryjeme druhým pekáčem a dáme podusit do trouby. Zhruba po 20 minutách druhý pekáč sundáme, pokrm promícháme a dusíme, až se odpaří všechna voda, občas můžeme promíchat.
Hotové podušené houby promícháme s vejci, které připravíme zvlášť, tedy jako klasická míchaná vejce na másle. Můžeme servírovat i zvlášť podušené houby a míchaní vejce, pěkně to ladí oku a každý si může promíchat houby s vejci sám. Budete mile překvapeni jinou jemnější chutí, než u klasické smaženice.
Další variací je houbovou směs navršit na klasickou vaječnou palačinku ozdobit například rajčaty. Chuť podtrhne stroužek utřeného česneku, který dáme doprostřed.
Další variantou je palačinku nakrájet na kousky a z podušenými houbami promíchat, pokrm můžeme potom ozdobit například paprikou.
Houbovou smaženici vylepšovaly i naše babičky. Nastavovala se krupicí nebo krupkami, bylo to spíše ale tehdy, když byla neúroda a málo hub a hodně strávníků. Doufejme, že letošní sezóna se zlepší a co nevidět budeme nosit z lesů plné koše.
Text i foto: D. Marounek
Recepty na houbovou smaženici:
Smaženice z trouby, Houbová smaženice II., Houbová smaženice …