REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 x variace na houbovou smaženici

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letošní sezóna hub díky vedru a suchu pořádně nezačala. Houby se objevují jen lokálně, tam, kde byly silnější srážky. Zlepšení se snad v nejbližších dnech dočkáme a pokud ne, nevadí. Nejhojnější růst hub bývá až v září … Ovšem dnes si pro inspiraci povíme o několika variacích na stejné téma, tedy, jak nadpis napovídá, popovídáme si o houbové smaženici.


Houbovou smaženici zná snad každý, kdo houby sbírá a konzumuje. Je to notoricky známá věc, ale i houbovou smaženici nemusíme připravovat pořád stejně, ale lze občas zaexperimentovat a zkusit něco nového.

Dávno jsem zrušil upravovat houby na plotně. Houby na smaženici připravuji zásadně v troubě! Příprava je delší, ale máme jistotu, že se houby v pánvi nebo hrnci nepřipálí a nemusíme zdlouhavě míchat než se odpaří přebytečná voda z hub.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Na smaženici vybíráme zdravé, mladé, nerozmáčené plodnice. Nejlepší je více druhů, samotná smaženice třeba ze hřibu smrkového nebo dubového má nasládlou chuť. Chuť pravých hřibů vynikne nejvíce sušením, kdy se uvolní jejich aroma. Pak je nejlepší použití sušených hřibů například do omáček a polévek.

Na smaženici používáme nejčastěji sbíraný hřib hnědý (podborovák), klouzky, ty je dobré před přípravou oloupat, mladé kozáky (starší kusy jsou jak bláto a noha je dřevnatá, tvrdá), mladé křemenáče … sbíráme-li holubinky, použijeme také některé druhy, jako holubinka mandlová, nazelenalá, namodralá, ty patří k nejchutnějším druhům holubinek vůbec. Skvělé jsou také mladé masáky, lišky atd., čím více druhů tím lépe.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Máme-li nasbírané, nebo koupené houby, přistoupíme k přípravě smaženice. Nakrájíme na kostičky cibuli a na sádle v pekáči na plotně ji osmahneme. K osmahnuté cibuli nasypeme do pekáče houby, osolíme, okmínujeme, jsou-li houby příliš suché, podlijeme troškou vody, přikryjeme druhým pekáčem a dáme podusit do trouby. Zhruba po 20 minutách druhý pekáč sundáme, pokrm promícháme a dusíme, až se odpaří všechna voda, občas můžeme promíchat.

Hotové podušené houby promícháme s vejci, které připravíme zvlášť, tedy jako klasická míchaná vejce na másle. Můžeme servírovat i zvlášť podušené houby a míchaní vejce, pěkně to ladí oku a každý si může promíchat houby s vejci sám. Budete mile překvapeni jinou jemnější chutí, než u klasické smaženice.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variací je houbovou směs navršit na klasickou vaječnou palačinku ozdobit například rajčaty. Chuť podtrhne stroužek utřeného česneku, který dáme doprostřed.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variantou je palačinku nakrájet na kousky a z podušenými houbami promíchat, pokrm můžeme potom ozdobit například paprikou.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Houbovou smaženici vylepšovaly i naše babičky. Nastavovala se krupicí nebo krupkami, bylo to spíše ale tehdy, když byla neúroda a málo hub a hodně strávníků. Doufejme, že letošní sezóna se zlepší a co nevidět budeme nosit z lesů plné koše.

Text i foto: D. Marounek

 

Recepty na houbovou smaženici:

Smaženice z trouby, Houbová smaženice II., Houbová smaženice …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy