REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 x variace na houbovou smaženici

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letošní sezóna hub díky vedru a suchu pořádně nezačala. Houby se objevují jen lokálně, tam, kde byly silnější srážky. Zlepšení se snad v nejbližších dnech dočkáme a pokud ne, nevadí. Nejhojnější růst hub bývá až v září … Ovšem dnes si pro inspiraci povíme o několika variacích na stejné téma, tedy, jak nadpis napovídá, popovídáme si o houbové smaženici.


Houbovou smaženici zná snad každý, kdo houby sbírá a konzumuje. Je to notoricky známá věc, ale i houbovou smaženici nemusíme připravovat pořád stejně, ale lze občas zaexperimentovat a zkusit něco nového.

Dávno jsem zrušil upravovat houby na plotně. Houby na smaženici připravuji zásadně v troubě! Příprava je delší, ale máme jistotu, že se houby v pánvi nebo hrnci nepřipálí a nemusíme zdlouhavě míchat než se odpaří přebytečná voda z hub.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Na smaženici vybíráme zdravé, mladé, nerozmáčené plodnice. Nejlepší je více druhů, samotná smaženice třeba ze hřibu smrkového nebo dubového má nasládlou chuť. Chuť pravých hřibů vynikne nejvíce sušením, kdy se uvolní jejich aroma. Pak je nejlepší použití sušených hřibů například do omáček a polévek.

Na smaženici používáme nejčastěji sbíraný hřib hnědý (podborovák), klouzky, ty je dobré před přípravou oloupat, mladé kozáky (starší kusy jsou jak bláto a noha je dřevnatá, tvrdá), mladé křemenáče … sbíráme-li holubinky, použijeme také některé druhy, jako holubinka mandlová, nazelenalá, namodralá, ty patří k nejchutnějším druhům holubinek vůbec. Skvělé jsou také mladé masáky, lišky atd., čím více druhů tím lépe.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Máme-li nasbírané, nebo koupené houby, přistoupíme k přípravě smaženice. Nakrájíme na kostičky cibuli a na sádle v pekáči na plotně ji osmahneme. K osmahnuté cibuli nasypeme do pekáče houby, osolíme, okmínujeme, jsou-li houby příliš suché, podlijeme troškou vody, přikryjeme druhým pekáčem a dáme podusit do trouby. Zhruba po 20 minutách druhý pekáč sundáme, pokrm promícháme a dusíme, až se odpaří všechna voda, občas můžeme promíchat.

Hotové podušené houby promícháme s vejci, které připravíme zvlášť, tedy jako klasická míchaná vejce na másle. Můžeme servírovat i zvlášť podušené houby a míchaní vejce, pěkně to ladí oku a každý si může promíchat houby s vejci sám. Budete mile překvapeni jinou jemnější chutí, než u klasické smaženice.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variací je houbovou směs navršit na klasickou vaječnou palačinku ozdobit například rajčaty. Chuť podtrhne stroužek utřeného česneku, který dáme doprostřed.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variantou je palačinku nakrájet na kousky a z podušenými houbami promíchat, pokrm můžeme potom ozdobit například paprikou.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Houbovou smaženici vylepšovaly i naše babičky. Nastavovala se krupicí nebo krupkami, bylo to spíše ale tehdy, když byla neúroda a málo hub a hodně strávníků. Doufejme, že letošní sezóna se zlepší a co nevidět budeme nosit z lesů plné koše.

Text i foto: D. Marounek

Recepty na houbovou smaženici:

Smaženice z trouby, Houbová smaženice II., Houbová smaženice …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy