REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 x variace na houbovou smaženici

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letošní sezóna hub díky vedru a suchu pořádně nezačala. Houby se objevují jen lokálně, tam, kde byly silnější srážky. Zlepšení se snad v nejbližších dnech dočkáme a pokud ne, nevadí. Nejhojnější růst hub bývá až v září … Ovšem dnes si pro inspiraci povíme o několika variacích na stejné téma, tedy, jak nadpis napovídá, popovídáme si o houbové smaženici.


Houbovou smaženici zná snad každý, kdo houby sbírá a konzumuje. Je to notoricky známá věc, ale i houbovou smaženici nemusíme připravovat pořád stejně, ale lze občas zaexperimentovat a zkusit něco nového.

Dávno jsem zrušil upravovat houby na plotně. Houby na smaženici připravuji zásadně v troubě! Příprava je delší, ale máme jistotu, že se houby v pánvi nebo hrnci nepřipálí a nemusíme zdlouhavě míchat než se odpaří přebytečná voda z hub.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Na smaženici vybíráme zdravé, mladé, nerozmáčené plodnice. Nejlepší je více druhů, samotná smaženice třeba ze hřibu smrkového nebo dubového má nasládlou chuť. Chuť pravých hřibů vynikne nejvíce sušením, kdy se uvolní jejich aroma. Pak je nejlepší použití sušených hřibů například do omáček a polévek.

Na smaženici používáme nejčastěji sbíraný hřib hnědý (podborovák), klouzky, ty je dobré před přípravou oloupat, mladé kozáky (starší kusy jsou jak bláto a noha je dřevnatá, tvrdá), mladé křemenáče … sbíráme-li holubinky, použijeme také některé druhy, jako holubinka mandlová, nazelenalá, namodralá, ty patří k nejchutnějším druhům holubinek vůbec. Skvělé jsou také mladé masáky, lišky atd., čím více druhů tím lépe.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Máme-li nasbírané, nebo koupené houby, přistoupíme k přípravě smaženice. Nakrájíme na kostičky cibuli a na sádle v pekáči na plotně ji osmahneme. K osmahnuté cibuli nasypeme do pekáče houby, osolíme, okmínujeme, jsou-li houby příliš suché, podlijeme troškou vody, přikryjeme druhým pekáčem a dáme podusit do trouby. Zhruba po 20 minutách druhý pekáč sundáme, pokrm promícháme a dusíme, až se odpaří všechna voda, občas můžeme promíchat.

Hotové podušené houby promícháme s vejci, které připravíme zvlášť, tedy jako klasická míchaná vejce na másle. Můžeme servírovat i zvlášť podušené houby a míchaní vejce, pěkně to ladí oku a každý si může promíchat houby s vejci sám. Budete mile překvapeni jinou jemnější chutí, než u klasické smaženice.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variací je houbovou směs navršit na klasickou vaječnou palačinku ozdobit například rajčaty. Chuť podtrhne stroužek utřeného česneku, který dáme doprostřed.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Další variantou je palačinku nakrájet na kousky a z podušenými houbami promíchat, pokrm můžeme potom ozdobit například paprikou.

 

Škola vaření - Houby v kuchyni

 

Houbovou smaženici vylepšovaly i naše babičky. Nastavovala se krupicí nebo krupkami, bylo to spíše ale tehdy, když byla neúroda a málo hub a hodně strávníků. Doufejme, že letošní sezóna se zlepší a co nevidět budeme nosit z lesů plné koše.

Text i foto: D. Marounek

 

Recepty na houbovou smaženici:

Smaženice z trouby, Houbová smaženice II., Houbová smaženice …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy