Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


A

Zapomeňte na to, že hrát si s jídlem se nemá. Ať už jste vegan nebo ne, tahle kuchařka vás bude bavit a inspirovat. Její minimalistický design totiž zapne váš kreativní gen. A co teda jíš? Autor: Linda Müllerová. Kniha vychází 5. října. Vydává Došel karamel s.r.o. Cena 399 Kč ….

Pacient u lékaře, já o koze a ty o voze …

Plánovali jste Vánoce v teplých krajích, ale nakonec budete doma? Užijte si trochu té exotiky s ovocem, které vás přenese do ráje exotických chutí a vánoční tabuli dodá jedinečnou atmosféru. Exotické ovoce okouzlí nejen pestrými barvami, ale také svojí netradiční chutí. Podobně jako ostatní druhy ovoce dodá našemu tělu během zimních svátků cenné vitaminy. Ne každý ale ví, jak ho konzumovat či jak ho použít v kuchyni. S tím může pomoci jednoduchý přehled.

Historie absinthu začala ve Švýcarsku, kde počal léčit svoje pacienty zeleným elixírem jistý doktor Ordinaire, který získal recept k jeho výrobě od staré bylinkářky.

PR - Rady a tipy profesionálůHlavolam v podobě správného složení svačiny pro školáka, který po rozlítaných prázdninách zrovna přistál ve školní lavici, řeší snad každá máma. Navíc když toto úsilí, často končí fiaskem v podobě nálezu oschlého jídla v aktovce. To se stalo asi každému rodiči.

Koření určené především na minutkovou kuchyni, slouží k ochucení steaků a ke grilování.

Červené plody velikosti třešní. Lesklé ovoce, které roste na keři Malpighia punicofolia v karibské oblasti. Plod obsahuje 3 semena, má mírně nakyslou dužinu a chuť podobnou malinám. Obsahuje asi 30 krát více vitamínu C než citrón. Konzumuje se čerstvá nebo konzervovaná.

Ačokča, také achocha nebo paprikookurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá popínavá bylina. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako paprikový lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí. Typické, plně dospělé, ale stále ještě nezralé plody se konzumují vařené, ale hodí se i za syrova do salátů a nakládané zeleniny. Hrášková chuť, netradiční tvar a všestranné využití, to jsou vlastnosti ačokči, zeleniny, která spojuje papriku a okurku v jeden zajímavý plod …

Herečka Adamovská Zlata umí vařit, o čemž se její manžel Radek John (nar.6.12.1954), spisovatel a publicista, přesvědčuje tak jednou za týden. Sám se také musel naučit „kuchtit”.

Narodil se 5. ledna 1876 – zemřel 19. dubna 1967. Byl německý konzervativní politik, první poválečný kancléř německa a (též první) předseda Křesťanskodemokratické uniue.

Narodil se 20. dubna 1889 zemřel 30. dubna 1945. Byl německý nacistický politik, vůdce Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP).

Doba přípravy na Vánoce se nazývá “ADVENT”. Toto označení pochází z latinského slova “adventus”, což znamená příchod. Myslí se zde na příchod Vykupitele Ježíše Krista.

Vánoční čas je pro mnohé z nás obdobím shonu a stresu, v němž se snažíme stihnout všechny úkony včas a přichystat pro naše nejbližší krásné svátky se vším všudy. Toho si všímá soutěž Regionální potravina, která se letos rozhodla ulehčit nám vánoční trápení a připravila unikátní projekt – Velkého vánočního průvodce. V šesti předvánočních týdnech zde návštěvníci naleznou velkou porci inspirace na vánoční recepty, výzdobu či dárky. Vše je přehledně rozděleno po týdnech s přiloženým úkolníčkem, abyste měli jistotu, že jste na nic nezapomněli. Vychutnejte si adventní období v klidu a pohodě s Regionální potravinou!

… Hlínu jedí právě tak v rovníkové Africe jako třeba za polárním kruhem. Tak třeba v Ghaně, nedaleko Akkry, těží dva tisíce dělníků tvrdou hlínu, kterou melou, prosívají a mísí s vodou a moukou a pečou z ní malé placky …

PR - Ahmad čajeZelený, nebo černý? Tato otázka ještě před několika lety s mírnou nadsázkou rozdělovala společnost. Zapřísáhlí zastánci zdravého životního stylu nekompromisně doporučovali výhradně čaj zelený, milovníci silných chutí zase nadržovali čaji černému. Nové vědecké poznatky všechny argumenty pro výhradně ten nebo druhý ale stírají. Ukazuje se, že platí jediná zásada – individuální chuť každého z nás. Přesto existují chvíle, kdy se více hodí jeden z nich.

Banana split, banana bread, banánky v čokoládě. Dezerty, které možná nejsou nejoriginálnější, ale patří už celé dekády mezi nejoblíbenější díky prověřené kombinaci sladkého a jemného banánu s výraznou chutí čokolády. Inspirovala se v ní Ajala, která přetvořila legendární cukrovinku v chuťový zážitek. Jejich banánky v čokoládě používají tu nejsladší a chuťově nejzajímavější odrůdu banánů a namáčejí je do výběrové čokolády. Zkrátka úplně jiný přístup než ty nejtradičnější banánky v čokoládě ze supermarketů, které ani banány ani kakaové boby neobsahují. Takže nečekejte, že ty od Ajaly chutnají tak, jak od banánků v čokoládě čekáte.

Semena připomínají semena celeru, chutnají však podobně jako tymián.

Plátky bagety potřené olivovým olejem, grilované na pánvi nebo kontaktním grilu, servírované obložené Ajvarem smíchaným s rajčaty, kukuřicí, feferonkami ….

Rady a tipy profesionálůPřed 14 dny jsme vás zavedli do slunné Itálie a poradili vám, jak si připravit domácí těstoviny. Nyní se s Akcí týdne podíváme trochu dále, a to konkrétně do východní Asie. Tato část světa je kromě jiného známá pro svou lahodnou a zároveň zdravou kuchyni. Ta se v jednotlivých zemích samozřejmě liší, ale následujících 5 tipů platí univerzálně ve většině případů.

“Počasí houbám přeje i v těchto listopadových dnech” říká amatérský mykolog Dalibor Marounek. Ano, je to tak, napršelo a v noci je poměrně teplé počasí, na mnoha místech Česka kolem 10 °C. Nejhojněji roste oblíbený hřib hnědý, najdeme ho v písčitých borech, kde můžeme také narazit na kotrč kadeřavý, ryzec pravý, klouzek strakoš a klouzky kravské. Ve smíšených lesích se objevují, pod břízou, kozáci březové a křemenáče březové.

Americký herec Alan Alda prohlásil, že ho při jeho návštěvě u nás tak okouzlila česká kuchyně, zvláště pak pečená kachna se zelím a knedlíky a k tomu naše pivo, že zatím nic lepšího ve světě dosud nejedl.

Politik, šlechtic a vojevůdce Albrecht z Valdštejna (14.9.1583 – zavražděn 25.2.1634).

Významný řecký politik.

Tento recept věnuji naší malé dopisovatelce Alence Melánii, která mě udělala velkou radost, že mi napsala pár zpráviček do diskusního fóra. Tímto tě kámoško zdravím a uveřejňuji recept, který jsem speciálně pro tebe s tátou vymyslel. Doufám, že ti bude chutnat a pokud ne nevadí. Prubnem příště zase něco jiného!

Známý český publicista a mixolog, autor mnoha knížek a zakaldatel světového dne koktejlů.

Ruský básník Alexandr Sergejevič Puškin (narozen 5. června 1799 a tragicky skonal 10.2.1837) se v Bakchické písni vyjádřil o víně takto:

Báseň z knihy pana Jaroslava Vašáka “Poezie v kuchyni” od autora Marka Holzmanna.

Pronikavě vonné bledě zelené listy tohoto opadavého keře se používají v čerstvém stavu k ochucení moučníků, sladkého pečiva, letních nápojů a bylinných čajů.

PR - Rady a tipy - AmarantVětšině z nás málo známá pseudoobilnina, bude nově k dispozici téměř ve všech regálech. Amarantová semena označovaná jako „svaté zrno“, jsou plná zdraví prospěšných látek, které působí antioxidačně a mohou náš organismus ochránit například před rakovinou. Můžeme si na nich pochutnat při snídani, svačině či obědě.

Ostrá, středně hrubá směs pepřů a bylinek, vhodná především na pačené nebo grilované maso.

Co se vám vybaví pod pojmem moderní americká tradice? Z oblasti gastronomie je to pro nás jednoznačně kentucký bourbon, jehož historie se dotýká až roku 1789, kdy ho v dnešním okrese Bourbon County poprvé vyrobil baptistický kněz Elijah Craig. Ten se po několika ne příliš oslnivých pokusech rozhodl nechat zrát kukuřičnou whisky v ožehnutých dubových sudech. Palírna Heaven Hill vyrábí bourbon nesoucí jeho jméno dodnes. Na paty jim ovšem šlape rodina Jim Beam, která se řemesla drží již sedmou generaci.

Americké barbecue je také stále oblíbenější i u nás. Výraz barbecue pochází z francouzštiny. Byli to právě francouzští lovci nebo bukanýři, kteří napichovali celá zvířata na rožeň od ,,barby“, neboli od vousů, až po ,,que“ po ocas. Spojením těchto dvou slov vznikl výraz barbecue a dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. A jaký je tedy rozdíl mezi barbecue grilováním a tom našem? ….

Americké brusinky pocházejí z oblasti Severní Ameriky. Cranberries jsou zářivě červené plody velikosti oliv. Jejich výrazně nakyslá chuť nabízí velké využití při přípravě jídel i nápojů.

Svátek svatého Valentýna je za rohem. Ať už se k němu stavíte jakkoliv, proč promarnit příležitost, kdy si připít dobrým drinkem? Zkuste to letos zostra a okořeňte si společný večer míchanými drinky s kouřovým základem. S whiskey Jack Daniel‘s rozhodně nešlápnete vedle, a navíc ukojíte dámské i pánské chutě. Přinášíme totiž inspiraci na drinky pro ni i pro něj.

Pochází z Číny, k nám byl dovezen z bývalé SSSR v roce 1961. Obývá střední a dolní úseky řek. Přispůsobil se podmínkám v rybnících, v melioračních kanálech a v mimopstruhových údolních nádržích. Jeho vlastností, že požírá makrovegetaci, se využívá k melioraci zarostlých rybníků, velkých údolních nádrží apod. zvláště v teplejších oblastech. Je velmi ceněnou hospodářskou i sportovní rybou (z rybníků unikl do tekoucích vod). Kříží se s tolsolobcem pestrým. Průměrná váha u nás lovených ryb se pohybuje mezi 2-7 kg.

Bylina velká 1x1m. Je to krátkověká trvalka s plody v průměru 10 x 20 cm, bledě oranžové nebo žluté barvy. Jsou bohaté na vitamíny C a A.

Rady a tipy, jak si upravit ananas.

Andělika je velká bylina s řepovitým oddenkem a hnědými kořeny. První rok svého růstu vytváří bohatou růžici přízemních listů. Kvete až ve druhém roce.

Rodným jménem Loni Kaye Anderson se narodila 5. srpna 1945.

Politik Charles André-Marie-Joseph de Gaulle francouzský prezident a významný státník (zemřel 9.11.1970).

Česká herečka Ivana Anderlová se v kuchyni rozhodně nestratí…

Anglický mixed grill se obvykle skládá ze skopové kýty, skopové ledvinky, klobásy, slaniny, hlaviček žampiónů a koleček rajčat. Někdy se podávají také játra.

Anglická, skotská a waleská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající.

… angrešt patří mezi ovoce, které velmi snadno a rádo zanechává skvrny na oblečení …

Opadavý, samosprašný keř vysoký až 1,5 m. Plody má velké do 3 cm,oválné, luté a nachové, obsyhující vitamín C.

Pokud se zajímáte o kulinářské umění trochu více a chcete se případně blýsknout znalostmi, jaký že to hovězí steak chystáte na gril, určitě vám přijdou vhod informace o dvou nejznámějších plemenech hovězího, na které narazíte v českých restauracích i v chladících pultech supermarketů. Jak už název napovídá, jedná se o Angus a Čestr. O stručný popis rozdílů a předností u obou plemen z pohledu kvality masa jsme poprosili řeznického mistra Martina Styka z Maso Uzeniny Polička, odkud do našich obchodů míří ty nejlepší české steaky z obou plemen.

Nejsou děti kouzelné?

Strom vysoký 6 m, s krátkou dobou života. Plody má různě velké, zelené a šupinaté.

Jste absolutní odpůrce svátku zamilovaných, protože jste právě singl? Nechápete všudypřítomná srdíčka a předražená valentýnská menu? Pak bystě měli zbystřit. Oblíbený podnik v centru Prahy nesoucí název Dutch Pub se sídlem ve Vladislavově ulici si připravil antivalentýnské menu pro něj i pro ni. Přijďte a bojkotuje přesladký Valentýn. Na menu se podává velmi specifické menu.

… v jídlech se anýz doporučuje aplikovat až na konec přípravy, aby pokrm zachytil jeho aroma. Anýz má i léčebné vlastnosti, urychluje trávení a jeho silice omezují růst škodlivých bakterií …

I když voní po anýzu, není k jídlu. Roste celoročně na značně rozložených pařezech, méně často kmenech smrků …

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

Opravdu černý humor …

Koření určené na přípravu arabských specialit. Hodí se předvším na grilovaná a pečená masa.

Politik, Palestinský vůdce Arafat Jásir (zemřel 10.11.2004).

Je v klasifikaci a systematizaci živočišstva název pro pavouky. Za povšimnutí stojí jedno uplatnění pavouků – lze je dokonce jíst.

Arašídy jsou všeobecně známy a užívány jako oříšky, ve skutečnosti však jde o semena podzemnice olejné – tropické bobovité letničky, měly by být proto zařazeny v luštěninách!

Herečka van Arkeová Joan, hollywoodská hvězda (nar. 16.7.1943) se udržuje v dobré kondici díky pravidelným cvičením a také stravou.

Čirůvky patří k typicky podzimním houbám, kdy vyrůstá největší počet druhů čirůvek, i když paradoxně nejznámější čirůvka májovka, se objevuje v lesích již v květnu. Čirůvky jsou masité lupenaté houby. Najdeme mezi nimi výborné jedlé druhy, ale i nejedlé čirůvky a dokonce i ty prudce jedovaté. V Česku roste kolem 90 druhů čirůvek! Letos teplý a sychravý podzim čirůvkám přeje a stačí vyrazit na louku, či do listnatého nebo smíšeného lesíku. Na FB se v houbařských skupinách objevují čirůvky už několik dnů.

Samosprašný, opadavý keř vysoký až 2 m. Plody má velké 2 cm, kulaté, černé, s vysokým obsahem vitamínu C. Arónie se pěstuje většinou jako keř, ale také se roubují na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny.

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

Víceletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které konzumujeme listová srdíčka a řapíky. Je to polootužilá rostlina, která obsahuje hodně draslíku.

Je to víceletá, polootužilá bylina, která obsahuje 85 % vody a něco málo jódu a železa.

Artyčoky můžeme jíst také jen tak rukama a to tak, že otrháváme jednotlivé šupiny, které namáčíme v majonéze, holandské omáčce, citrónové šťávě, rozpuštěném másle nebo bílém jogurtu. Mezi prsty nám nakonec zůstane pouze květní lůžko, ze kterého lžičkou odstarníme základy květů.

Skvělé koření určené do marinád, je původem z Argentiny.

Jitka Asterová se zahrála si ve filmech jako jsou Šakalí léta, Krvavý román, Trhala fialky dynamitem, Čas sluhů, Čas dluhů, Anděl svádí ďábla, Vratné láhve a další.

K nejoblíbenějším a také nejchutnějším druhům hub patří bezesporu holubinky. Jejich využití v kuchyni je všestranné a některé druhy holubinek patří dokonce k nejchutnějším houbám vůbec. Část houbařů jim dává přednost před hřibovitými druhy pro jejich lahodnou chuť a možnost speciální úpravy. Výhodou této skupiny, která obsahuje kolem 250 hub rostoucích v Evropě je, že ani jeden druh není smrtelně jedovatý. Jediný zástupce jedovatých hub mezi holubinkami je uváděna holubinka vrhavka (Russula emetica). Už její název nám napovídá, že po ní akorát potupně vrhneme, ale neznám nikoho, kdo by ji požil, strašně totiž pálí.

Opravdu nezvyklé chutě projevují Australané. Za jednu z největších specialit tamější kuchyně jsou považována varlata grilovaných klokanů.

O nápojíchPři výrobě autentických vín se klade důraz na tradiční rukodělné postupy, jak ve vinohradě, tak ve sklepě. Snahou je vytvořit víno, které co nejvěrněji vystihuje genia loci daného místa a osobitost vinaře.

Autentická vína se kvasí spontánně bez přidání cizorodých kvasinek či enzymů. Po kvašení stráví několik měsíců na kvasnicích, což jim dodává bohatost a plnost. Před lahvováním nejsou ve většině případů čiřena či filtrována …

Stálezelený, poměrně choulostivý strom nebo keř pěstovaný pro jedlé peckovice. Plody obsahují vitamín E, B a nenasycené mastné kyseliny, jsou středně bohaté na tuky. Zelené plody s máslovou chutí připomínající chuť oříšků.

Avokádo je ovoce, které se těší veliké popularitě. Dá se konzumovat jak na slano, tak i na sladko a jíst jak čerstvé, tak i tepelně upravené. Navíc obsahuje množství zdraví prospěšných látek, hlavně zdravých tuků. Vyznáte se však v bohatém výběru avokád, která jsou u nás dostupná po celý rok i díky zracím komorám, které vlastní Titbit? Jde o český unikát, díky kterému je toto exotické ovoce opravdu dlouho perfektně zralé.

Znáte ty krásné chlebíčky v luxusně vypadajících kavárnách, které svojí vysokou vrstvou avokáda přímo lákají k nakousnutí? Chtěli byste je umět připravit i u sebe doma? Pak stačí zajít na nákup a vybrat zralé avokádo, které je základem receptu. Jeho zralost a čerstvost zásadně ovlivní výsledek vašeho snažení. Nejste-li si jisti výběrem, zvolte takové avokádo, které je označeno Titbit RTE. Jde o avokádo ve zralé podobě, které dozrálo až v České republice a to takovým způsobem, jako by bylo čerstvě utržené třeba v Mexiku.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.