REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Anglie – jaká je anglická kuchyně?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anglická, skotská a waleská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající.


Jaká je anglická kuchyně?

Ve Velké Británii najdete všecko, po čem toužíte – či už je to restaurace, která se specializuje na typicky anglická jídla, anebo dáte přednost kuchyni mezinárodní. Každý region má samozřejmě vlastní speciality a odlišnosti, ale všude se střetnete s pravým anglickým rostbífem, zvěřinou, beraním masem a s mnohými druhy ryb.
Anglická kuchyně, to jsou především vydatné snídaně, odpolední čaj, rychlé občerstvení a jídlo “do ruky”. Kdo Británii navštívil, nemohl si nepovšimnout například smažené ryby s hranolkami (Fish and Chips), sendviče či cornwellské taštičky. Ale rozebereme to všechno pěkně popořádku…

Anglické snídaně
Typické anglické snídaně jsou oproti těm našim českým bohatší a vydatnější. V anglických rodinách se také tradičně snídaně podávají jen přes víkend, když je ráno dostatek času na příjemné posezení. Běžně totiž v Anglii snídají jen toasty nebo corn flakes s mlékem či jogurtem či toast s oblíbeným arašídovým máslem.
Jsou to obvykle ovesné kaše porridge s mlékem anebo smetanou a cukrem. Potom následuje “slaný” chod s vejci. Jeho součástí bývají párky, grilovaná klobáska, šunka, smažené žampióny, rajčata, fazole a především originální bacon – tzv. slanina.
Potom následuje tradiční toast s máslem a s marmeládou (marmeládou se v Británii myslí jen pomerančová, všecko ostatní musíme správně nazvat džem) anebo s javorovým sirupem, dále palačinky nebo typické anglické přeslazené koláčky. K tomu se pije káva nebo čaj, obvykle s mlékem nebo smetanou.

Oběd
Oproti snídaním je oběd poměrně lehký – hlavním jídlem dne je totiž až večeře. Servíruje se mezi 12. až 14. hodinou. K obědu nejčastěji dostanete toasty, a to buď se sýrem, rybou (nejčastěji tuňákem), kuřecím masem anebo salátem.
Sendviče – byl to Londýn a člověk jménem John Montagu, který obohatili evropskou kuchyni o jídlo zvané sendvič. Stalo se to v 18. století, když tento hrabě ze Sandwiche nařídil svému sluhovi, aby vložil plátek masa mezi dva chleby, protože chtěl při jídle pokračovat v karetní hře. Dnes jsou sendviče běžnou součástí studené kuchyně v cele Evropě v mnoha variacích.
Fish and chips – tuto obalovanou smaženou rybu s hranolkami můžeme považovat také za anglické národní jídlo. Je to bílá ryba, například treska, která se obalí a opeče. Podává se s hranolkami a octem a je k dostání za přijatelnou cenu téměř všude. Ostrovní kuchyně je vůbec bohatá na různé upravené mořské i sladkovodní ryby, především lososy a tresky.
Steak and kidney pie je vlastně hovězí se zapékanými ledvinkami v těstíčku, který nemůže chybět na jídelním lístku v žádné pravé britské hospodě, natolik je to britské národní jídlo.

Čaj o páté (teatime)
Tento čaj představuje britskou tradici, denně dodržovanou v domácnostech, čajovnách a grandhotelech. Podává se okolo 16. hodiny a jeho hlavní součástí je samozřejmě čaj, obvykle indický anebo cejlonský, s mlékem a cukrem podle chuti. Můžeme si dát i vonný čínský či bylinkový čaj s citrónem či bez. Opět se obvykle jedí malé sendviče, většinou plněné rybí pomazánkou a okurkou. Pro milovníky sladkostí potom začíná ráj. Následují totiž koláčky s džemem a smetanou, jako je to zvykem v jihozápadní Anglii, anebo máslem namazané toasty či lívance. Nakonec ještě ovocný koláč nebo piškotová bábovka s džemem, čokoládový větrník či místní specialita, jako např. skotské sušenky z lineckého cesta. Konzumuje se scones, což je pečivo s hrozinkami, smetanou a jahodovou marmeládou a křehké anglické biscuits.

Pudingy
Podávají se teplé nebo studené. Známý je především vánoční puding, který se musí připravit minimálně jeden měsíc před svátky, a jeho součástí je strouhanka, mléko, vajíčko, mandle a muškátový oříšek. Ke všemu se přidá sherry nebo tmavé pivo a vaří se ve vodní koupeli. Před podáváním se polévá koňakem a alkohol se pro větší efekt zapaluje. Další zvláštností z anglických pudinků je například “skvrnitý” puding s rybízem a rozinkami, švestkový puding nebo syllabub, což je středověký pokrm z dvojitého krému, bílého vína a citrónové šťávy.

Večera (dinner)
Večera je hlavni jídlo dne a podává se mezi 19. a 20. hodinou. Jedná se většinou o teplé jídlo a na noc se teda Angličané najedí dosyta. Při tradiční anglické večeři čeká strávníka několik chodů a vzorně upravené stoly se spoustou příborů. “Hostina” začíná předkrmem (starter) – nejčastěji polévkou, následuje hlavní chod (main course) a na závěr nesmí chybět zákusek (dessert).

Nápoje
Oblíbeným pitím Britů jsou alkoholické nápoje, které se smí podávat jen osobám starším 18 let. Děti do 16 let do hospody dokonce nesmí ani vstoupit. Britské hospody najdete doslova na každém kroku.
Pivo – zvykem je, že si můžete vybrat až z osmi druhů čepovaných piv a z několika desítek druhů lahvových či plechovkových piv. Zajímavostí britských pubů je to, že jsou bez obsluhy. Pro každé pití si zákazník musí dojít vždy až k baru. Ve větších městech jsou v současnosti velmi často navštěvované vinné a koktejlové bary, které ve večerních hodinách nabízejí tzv. šťastnou hodinku (Happy Hour), kdy jsou nápoje podávané za snížené ceny. Otvírací hodiny pubů i barů se velmi liší. Populární je světlé horké pivo, ale taktéž těžké smetanovo hebké černé pivo (Guiness), zvláštní druh slabého piva a světlé hnědé pivo.

Whisky a gin – populárním pitím Britů je i tvrdý alkohol, kterému kraluje whisky – např. Jack Daniels nebo Red Label. Oblíbená je skotská, ale i irská whisky. Pokud zrovna nejste milovníky tohoto moku, můžete si objednat například gin. Známou značkou je Beefeater.

Zdoj: Napsala Tereza Malá, 2005

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy