REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Anglie – jaká je anglická kuchyně?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anglická, skotská a waleská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající.


Jaká je anglická kuchyně?

Ve Velké Británii najdete všecko, po čem toužíte – či už je to restaurace, která se specializuje na typicky anglická jídla, anebo dáte přednost kuchyni mezinárodní. Každý region má samozřejmě vlastní speciality a odlišnosti, ale všude se střetnete s pravým anglickým rostbífem, zvěřinou, beraním masem a s mnohými druhy ryb.
Anglická kuchyně, to jsou především vydatné snídaně, odpolední čaj, rychlé občerstvení a jídlo “do ruky”. Kdo Británii navštívil, nemohl si nepovšimnout například smažené ryby s hranolkami (Fish and Chips), sendviče či cornwellské taštičky. Ale rozebereme to všechno pěkně popořádku…

Anglické snídaně
Typické anglické snídaně jsou oproti těm našim českým bohatší a vydatnější. V anglických rodinách se také tradičně snídaně podávají jen přes víkend, když je ráno dostatek času na příjemné posezení. Běžně totiž v Anglii snídají jen toasty nebo corn flakes s mlékem či jogurtem či toast s oblíbeným arašídovým máslem.
Jsou to obvykle ovesné kaše porridge s mlékem anebo smetanou a cukrem. Potom následuje “slaný” chod s vejci. Jeho součástí bývají párky, grilovaná klobáska, šunka, smažené žampióny, rajčata, fazole a především originální bacon – tzv. slanina.
Potom následuje tradiční toast s máslem a s marmeládou (marmeládou se v Británii myslí jen pomerančová, všecko ostatní musíme správně nazvat džem) anebo s javorovým sirupem, dále palačinky nebo typické anglické přeslazené koláčky. K tomu se pije káva nebo čaj, obvykle s mlékem nebo smetanou.

Oběd
Oproti snídaním je oběd poměrně lehký – hlavním jídlem dne je totiž až večeře. Servíruje se mezi 12. až 14. hodinou. K obědu nejčastěji dostanete toasty, a to buď se sýrem, rybou (nejčastěji tuňákem), kuřecím masem anebo salátem.
Sendviče – byl to Londýn a člověk jménem John Montagu, který obohatili evropskou kuchyni o jídlo zvané sendvič. Stalo se to v 18. století, když tento hrabě ze Sandwiche nařídil svému sluhovi, aby vložil plátek masa mezi dva chleby, protože chtěl při jídle pokračovat v karetní hře. Dnes jsou sendviče běžnou součástí studené kuchyně v cele Evropě v mnoha variacích.
Fish and chips – tuto obalovanou smaženou rybu s hranolkami můžeme považovat také za anglické národní jídlo. Je to bílá ryba, například treska, která se obalí a opeče. Podává se s hranolkami a octem a je k dostání za přijatelnou cenu téměř všude. Ostrovní kuchyně je vůbec bohatá na různé upravené mořské i sladkovodní ryby, především lososy a tresky.
Steak and kidney pie je vlastně hovězí se zapékanými ledvinkami v těstíčku, který nemůže chybět na jídelním lístku v žádné pravé britské hospodě, natolik je to britské národní jídlo.

Čaj o páté (teatime)
Tento čaj představuje britskou tradici, denně dodržovanou v domácnostech, čajovnách a grandhotelech. Podává se okolo 16. hodiny a jeho hlavní součástí je samozřejmě čaj, obvykle indický anebo cejlonský, s mlékem a cukrem podle chuti. Můžeme si dát i vonný čínský či bylinkový čaj s citrónem či bez. Opět se obvykle jedí malé sendviče, většinou plněné rybí pomazánkou a okurkou. Pro milovníky sladkostí potom začíná ráj. Následují totiž koláčky s džemem a smetanou, jako je to zvykem v jihozápadní Anglii, anebo máslem namazané toasty či lívance. Nakonec ještě ovocný koláč nebo piškotová bábovka s džemem, čokoládový větrník či místní specialita, jako např. skotské sušenky z lineckého cesta. Konzumuje se scones, což je pečivo s hrozinkami, smetanou a jahodovou marmeládou a křehké anglické biscuits.

Pudingy
Podávají se teplé nebo studené. Známý je především vánoční puding, který se musí připravit minimálně jeden měsíc před svátky, a jeho součástí je strouhanka, mléko, vajíčko, mandle a muškátový oříšek. Ke všemu se přidá sherry nebo tmavé pivo a vaří se ve vodní koupeli. Před podáváním se polévá koňakem a alkohol se pro větší efekt zapaluje. Další zvláštností z anglických pudinků je například “skvrnitý” puding s rybízem a rozinkami, švestkový puding nebo syllabub, což je středověký pokrm z dvojitého krému, bílého vína a citrónové šťávy.

Večera (dinner)
Večera je hlavni jídlo dne a podává se mezi 19. a 20. hodinou. Jedná se většinou o teplé jídlo a na noc se teda Angličané najedí dosyta. Při tradiční anglické večeři čeká strávníka několik chodů a vzorně upravené stoly se spoustou příborů. “Hostina” začíná předkrmem (starter) – nejčastěji polévkou, následuje hlavní chod (main course) a na závěr nesmí chybět zákusek (dessert).

Nápoje
Oblíbeným pitím Britů jsou alkoholické nápoje, které se smí podávat jen osobám starším 18 let. Děti do 16 let do hospody dokonce nesmí ani vstoupit. Britské hospody najdete doslova na každém kroku.
Pivo – zvykem je, že si můžete vybrat až z osmi druhů čepovaných piv a z několika desítek druhů lahvových či plechovkových piv. Zajímavostí britských pubů je to, že jsou bez obsluhy. Pro každé pití si zákazník musí dojít vždy až k baru. Ve větších městech jsou v současnosti velmi často navštěvované vinné a koktejlové bary, které ve večerních hodinách nabízejí tzv. šťastnou hodinku (Happy Hour), kdy jsou nápoje podávané za snížené ceny. Otvírací hodiny pubů i barů se velmi liší. Populární je světlé horké pivo, ale taktéž těžké smetanovo hebké černé pivo (Guiness), zvláštní druh slabého piva a světlé hnědé pivo.

Whisky a gin – populárním pitím Britů je i tvrdý alkohol, kterému kraluje whisky – např. Jack Daniels nebo Red Label. Oblíbená je skotská, ale i irská whisky. Pokud zrovna nejste milovníky tohoto moku, můžete si objednat například gin. Známou značkou je Beefeater.

Zdoj: Napsala Tereza Malá, 2005

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy