REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Britská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Kuchyně tohoto ostrovního státu je kombinace staré anglické a skotské kuchyně a díky vlastnictví kolonií v minulých stoletích jsou tu znát i silné vlivy indické a asijské kuchyně. Zlé jazyky tvrdí, že bez těchto vlivů by byla britská kuchyně příliš fádní a nudná.


Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Britská kuchyně byla ovlivněna dovozem exotických surovin ze zámořských kolonií, jako je koření a ovoce, až v 19. a 20. století. Angličtí puritáni měli rádi jednoduchou stravu z domácích surovin, která se vyhýbala složitým a kořeněným pokrmům.

Některé pojmy z anglické kuchyně jsou známé i u nás, např. anglická snídaně. Poctivá anglická snídaně – breakfeast je opravdu bohatá, obsahuje křupavou opečenou slaninu, klobásky, párky volská oka, míchaná vejce, vařené fazole a vařenou zeleninu, jako mrkev, hrášek a opečené toasty nebo topinky. Nasytí i toho nejhladovějšího strávníka. Britové snídají opravdu bohatě. K snídani se pije čaj, káva nebo ovocné šťávy.

 

Co se tedy jí v Británii?

Za tradiční pokrm v anglii se považuje fish and chips, smažená ryba v těstíčku z hranolky pokapanými octem. Fastfoody fish and chips nabízejí tento pokrm po celé zemi a někde se podle tradice servíruje zabalený v novinách. Ovšem Britové dávají přednost studeným obědům, velmi oblíbené jsou sandwiche (sendviče), obložené chleby prakticky čímkoliv, servírují se s pečeným masem, šunkou, sýrem či vejci, nesmí chybět ani zelenina.

Pod pojmem pudding se v angličtině skrývá něco jiného a neodpovídá naší představě škrobem zahuštěné mléko s různou příchutí. Tímto názvem se může nazývat jakákoliv směs vařená v ubrousku nebo páře či pečená. Známý vánoční anglický pudink je připravený z hrubé mouky, rozinek, oříšků, mandlí a dalších přísad a peče se v troubě. Slovem pudding se vlastně označuje v Británii jakýkoliv dezert, mohou být i masové, kdy se vlastně podobají nákypům.

Proslulý a typický pro anglickou kuchyni je rostbíf. Pečené hovězí „roast beef „ je obecný název, ale Britové pod ním chápou velký kus masa, obvykle z roštěnce, na povrchu hezky upečený, ale uvnitř zůstává růžový a vláčný. Klasicky se podává se zeleninovou oblohou, pečenými brambory ve slupce a se šťávou zvlášť. Běžné je také podávání rostbífu za studena, kdy se maso tence nakrájí a obkládají se jím sendviče. Typickým znakem pravého rostbífu je několik vrstev propečenosti od dokonale upečeného povrchu až po téměř syrový střed. Účelem je vychutnat si celou škálu konzistence hovězího. Základem je samozřejmě kvalitní kus vyzrálého masa ze správného plemene. Britové hjo umějí dokonale, je britským národním pokladem.

Kromě hovězího masa je v oblibě v některých částech Velké Británie a hlavně ve Skotsku maso jehněčí a skopové. Většina receptů se podobá receptům z irské kuchyně, kde je jehněčí a skopové maso také populární. Známý pokrm je například Shepherds pie, jehněčí mleté maso se zeleninou překryté bramborovou kaší a zapečené, nebo Haggis, což jsou namleté ovčí vnitřnosti smíchané s ovesnými vločkami, uvařené pak v ovčím žaludku. Tento pokrm je skotské národní jídlo.

Chuť jídel zpestřují Angličané různými omáčkami vyráběnými v domácnostech, ale i potravinářským průmyslem. Mezi nejznámější patří ketchup, Worcestershire sauce, Tabasco, Cumberland sauce a další. Cumberlandská omáčka je zde také velmi oblíbená, podává se hlavně k tmavým masům, zvěřině. Tato staroanglická omáčka se vyrábí z brusinek a rybízu.

V oblibě je i chutney – čatní, které je ale indického původu. Je to hustá ostrá omáčka připravená z ovoce nebo zeleniny.

 

Čaj o páté

K tradičními čaji o páté Angličané podávají sendviče, toasty a pies – koláče, jak slané, tak sladké a také pudinky.

 

Nezapomeňme na whisky

Nejpopulárnější destilát světa whisky má právě britský původ i když o prvenství se přou Skotové s Iry. Název whisky pochází z gaelštiny a ve slovníku anglického jazyka se objevil až v roce 1755. Na etiketách ze Skotska najdeme nápis whisky v Irsku whiskey. Samotný původ whisky a první zápis o ní je z konce 15. století a tehdy byl označen jako akvavit z latinského aqua vitae – voda života. Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevených (dubových sudech), skotská whisky je 2x destilovaná a vyráběná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou, minimální doba zrání je 3 roky. Americká whisky, která přišla do Ameriky se skotskými a irskými přistěhovalci, je nejčastěji destilovaná z kukuřice. Kanadská whisky často označovaná jako rye whisky, je jemnější a připravuje se z více druhů obilnin a při výrobě se požívá žitný slad. Kromě přímé konzumace se whisky také používá v kuchyni, dá se s ní jídlo dochucovat například flambováním.

Známý je skotský pohár Cranachan z ovesných vloček, lesního ovoce, whisky a šlehačky.

 

Slovo závěrem

Anglická kuchyně nemá dobrou pověst a nemůže se tedy ani náhodou rovnat s francouzskou nebo italskou kuchyní. Její reputaci se proto snaží napravit i známí angličtí kuchaři, například Keith Floyd, nebo James Oliver, jejichž pořady o vaření můžeme vidět i v naší televizi. A jak se jim to daří, to necháme na vás, ostatně, není důležitý náš názor, ale vaše zkušenosti.

Text D. Marounek

Použité zdroje: Co chutná Evropě – L. Vlachová Avicenum 1979, Mezinárodní kuchařka – J. Fialová, Avicenum 1988, internet

 

Recepty britské kuchyně nejdete zde: Velká Británie (Anglie)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy