REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Britská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Kuchyně tohoto ostrovního státu je kombinace staré anglické a skotské kuchyně a díky vlastnictví kolonií v minulých stoletích jsou tu znát i silné vlivy indické a asijské kuchyně. Zlé jazyky tvrdí, že bez těchto vlivů by byla britská kuchyně příliš fádní a nudná.


Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Britská kuchyně byla ovlivněna dovozem exotických surovin ze zámořských kolonií, jako je koření a ovoce, až v 19. a 20. století. Angličtí puritáni měli rádi jednoduchou stravu z domácích surovin, která se vyhýbala složitým a kořeněným pokrmům.

Některé pojmy z anglické kuchyně jsou známé i u nás, např. anglická snídaně. Poctivá anglická snídaně – breakfeast je opravdu bohatá, obsahuje křupavou opečenou slaninu, klobásky, párky volská oka, míchaná vejce, vařené fazole a vařenou zeleninu, jako mrkev, hrášek a opečené toasty nebo topinky. Nasytí i toho nejhladovějšího strávníka. Britové snídají opravdu bohatě. K snídani se pije čaj, káva nebo ovocné šťávy.

 

Co se tedy jí v Británii?

Za tradiční pokrm v anglii se považuje fish and chips, smažená ryba v těstíčku z hranolky pokapanými octem. Fastfoody fish and chips nabízejí tento pokrm po celé zemi a někde se podle tradice servíruje zabalený v novinách. Ovšem Britové dávají přednost studeným obědům, velmi oblíbené jsou sandwiche (sendviče), obložené chleby prakticky čímkoliv, servírují se s pečeným masem, šunkou, sýrem či vejci, nesmí chybět ani zelenina.

Pod pojmem pudding se v angličtině skrývá něco jiného a neodpovídá naší představě škrobem zahuštěné mléko s různou příchutí. Tímto názvem se může nazývat jakákoliv směs vařená v ubrousku nebo páře či pečená. Známý vánoční anglický pudink je připravený z hrubé mouky, rozinek, oříšků, mandlí a dalších přísad a peče se v troubě. Slovem pudding se vlastně označuje v Británii jakýkoliv dezert, mohou být i masové, kdy se vlastně podobají nákypům.

Proslulý a typický pro anglickou kuchyni je rostbíf. Pečené hovězí „roast beef „ je obecný název, ale Britové pod ním chápou velký kus masa, obvykle z roštěnce, na povrchu hezky upečený, ale uvnitř zůstává růžový a vláčný. Klasicky se podává se zeleninovou oblohou, pečenými brambory ve slupce a se šťávou zvlášť. Běžné je také podávání rostbífu za studena, kdy se maso tence nakrájí a obkládají se jím sendviče. Typickým znakem pravého rostbífu je několik vrstev propečenosti od dokonale upečeného povrchu až po téměř syrový střed. Účelem je vychutnat si celou škálu konzistence hovězího. Základem je samozřejmě kvalitní kus vyzrálého masa ze správného plemene. Britové hjo umějí dokonale, je britským národním pokladem.

Kromě hovězího masa je v oblibě v některých částech Velké Británie a hlavně ve Skotsku maso jehněčí a skopové. Většina receptů se podobá receptům z irské kuchyně, kde je jehněčí a skopové maso také populární. Známý pokrm je například Shepherds pie, jehněčí mleté maso se zeleninou překryté bramborovou kaší a zapečené, nebo Haggis, což jsou namleté ovčí vnitřnosti smíchané s ovesnými vločkami, uvařené pak v ovčím žaludku. Tento pokrm je skotské národní jídlo.

Chuť jídel zpestřují Angličané různými omáčkami vyráběnými v domácnostech, ale i potravinářským průmyslem. Mezi nejznámější patří ketchup, Worcestershire sauce, Tabasco, Cumberland sauce a další. Cumberlandská omáčka je zde také velmi oblíbená, podává se hlavně k tmavým masům, zvěřině. Tato staroanglická omáčka se vyrábí z brusinek a rybízu.

V oblibě je i chutney – čatní, které je ale indického původu. Je to hustá ostrá omáčka připravená z ovoce nebo zeleniny.

 

Čaj o páté

K tradičními čaji o páté Angličané podávají sendviče, toasty a pies – koláče, jak slané, tak sladké a také pudinky.

 

Nezapomeňme na whisky

Nejpopulárnější destilát světa whisky má právě britský původ i když o prvenství se přou Skotové s Iry. Název whisky pochází z gaelštiny a ve slovníku anglického jazyka se objevil až v roce 1755. Na etiketách ze Skotska najdeme nápis whisky v Irsku whiskey. Samotný původ whisky a první zápis o ní je z konce 15. století a tehdy byl označen jako akvavit z latinského aqua vitae – voda života. Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevených (dubových sudech), skotská whisky je 2x destilovaná a vyráběná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou, minimální doba zrání je 3 roky. Americká whisky, která přišla do Ameriky se skotskými a irskými přistěhovalci, je nejčastěji destilovaná z kukuřice. Kanadská whisky často označovaná jako rye whisky, je jemnější a připravuje se z více druhů obilnin a při výrobě se požívá žitný slad. Kromě přímé konzumace se whisky také používá v kuchyni, dá se s ní jídlo dochucovat například flambováním.

Známý je skotský pohár Cranachan z ovesných vloček, lesního ovoce, whisky a šlehačky.

 

Slovo závěrem

Anglická kuchyně nemá dobrou pověst a nemůže se tedy ani náhodou rovnat s francouzskou nebo italskou kuchyní. Její reputaci se proto snaží napravit i známí angličtí kuchaři, například Keith Floyd, nebo James Oliver, jejichž pořady o vaření můžeme vidět i v naší televizi. A jak se jim to daří, to necháme na vás, ostatně, není důležitý náš názor, ale vaše zkušenosti.

Text D. Marounek

Použité zdroje: Co chutná Evropě – L. Vlachová Avicenum 1979, Mezinárodní kuchařka – J. Fialová, Avicenum 1988, internet

 

Recepty britské kuchyně nejdete zde: Velká Británie (Anglie)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy