REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Britská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Kuchyně tohoto ostrovního státu je kombinace staré anglické a skotské kuchyně a díky vlastnictví kolonií v minulých stoletích jsou tu znát i silné vlivy indické a asijské kuchyně. Zlé jazyky tvrdí, že bez těchto vlivů by byla britská kuchyně příliš fádní a nudná.


Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Britská kuchyně byla ovlivněna dovozem exotických surovin ze zámořských kolonií, jako je koření a ovoce, až v 19. a 20. století. Angličtí puritáni měli rádi jednoduchou stravu z domácích surovin, která se vyhýbala složitým a kořeněným pokrmům.

Některé pojmy z anglické kuchyně jsou známé i u nás, např. anglická snídaně. Poctivá anglická snídaně – breakfeast je opravdu bohatá, obsahuje křupavou opečenou slaninu, klobásky, párky volská oka, míchaná vejce, vařené fazole a vařenou zeleninu, jako mrkev, hrášek a opečené toasty nebo topinky. Nasytí i toho nejhladovějšího strávníka. Britové snídají opravdu bohatě. K snídani se pije čaj, káva nebo ovocné šťávy.

 

Co se tedy jí v Británii?

Za tradiční pokrm v anglii se považuje fish and chips, smažená ryba v těstíčku z hranolky pokapanými octem. Fastfoody fish and chips nabízejí tento pokrm po celé zemi a někde se podle tradice servíruje zabalený v novinách. Ovšem Britové dávají přednost studeným obědům, velmi oblíbené jsou sandwiche (sendviče), obložené chleby prakticky čímkoliv, servírují se s pečeným masem, šunkou, sýrem či vejci, nesmí chybět ani zelenina.

Pod pojmem pudding se v angličtině skrývá něco jiného a neodpovídá naší představě škrobem zahuštěné mléko s různou příchutí. Tímto názvem se může nazývat jakákoliv směs vařená v ubrousku nebo páře či pečená. Známý vánoční anglický pudink je připravený z hrubé mouky, rozinek, oříšků, mandlí a dalších přísad a peče se v troubě. Slovem pudding se vlastně označuje v Británii jakýkoliv dezert, mohou být i masové, kdy se vlastně podobají nákypům.

Proslulý a typický pro anglickou kuchyni je rostbíf. Pečené hovězí „roast beef „ je obecný název, ale Britové pod ním chápou velký kus masa, obvykle z roštěnce, na povrchu hezky upečený, ale uvnitř zůstává růžový a vláčný. Klasicky se podává se zeleninovou oblohou, pečenými brambory ve slupce a se šťávou zvlášť. Běžné je také podávání rostbífu za studena, kdy se maso tence nakrájí a obkládají se jím sendviče. Typickým znakem pravého rostbífu je několik vrstev propečenosti od dokonale upečeného povrchu až po téměř syrový střed. Účelem je vychutnat si celou škálu konzistence hovězího. Základem je samozřejmě kvalitní kus vyzrálého masa ze správného plemene. Britové hjo umějí dokonale, je britským národním pokladem.

Kromě hovězího masa je v oblibě v některých částech Velké Británie a hlavně ve Skotsku maso jehněčí a skopové. Většina receptů se podobá receptům z irské kuchyně, kde je jehněčí a skopové maso také populární. Známý pokrm je například Shepherds pie, jehněčí mleté maso se zeleninou překryté bramborovou kaší a zapečené, nebo Haggis, což jsou namleté ovčí vnitřnosti smíchané s ovesnými vločkami, uvařené pak v ovčím žaludku. Tento pokrm je skotské národní jídlo.

Chuť jídel zpestřují Angličané různými omáčkami vyráběnými v domácnostech, ale i potravinářským průmyslem. Mezi nejznámější patří ketchup, Worcestershire sauce, Tabasco, Cumberland sauce a další. Cumberlandská omáčka je zde také velmi oblíbená, podává se hlavně k tmavým masům, zvěřině. Tato staroanglická omáčka se vyrábí z brusinek a rybízu.

V oblibě je i chutney – čatní, které je ale indického původu. Je to hustá ostrá omáčka připravená z ovoce nebo zeleniny.

 

Čaj o páté

K tradičními čaji o páté Angličané podávají sendviče, toasty a pies – koláče, jak slané, tak sladké a také pudinky.

 

Nezapomeňme na whisky

Nejpopulárnější destilát světa whisky má právě britský původ i když o prvenství se přou Skotové s Iry. Název whisky pochází z gaelštiny a ve slovníku anglického jazyka se objevil až v roce 1755. Na etiketách ze Skotska najdeme nápis whisky v Irsku whiskey. Samotný původ whisky a první zápis o ní je z konce 15. století a tehdy byl označen jako akvavit z latinského aqua vitae – voda života. Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevených (dubových sudech), skotská whisky je 2x destilovaná a vyráběná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou, minimální doba zrání je 3 roky. Americká whisky, která přišla do Ameriky se skotskými a irskými přistěhovalci, je nejčastěji destilovaná z kukuřice. Kanadská whisky často označovaná jako rye whisky, je jemnější a připravuje se z více druhů obilnin a při výrobě se požívá žitný slad. Kromě přímé konzumace se whisky také používá v kuchyni, dá se s ní jídlo dochucovat například flambováním.

Známý je skotský pohár Cranachan z ovesných vloček, lesního ovoce, whisky a šlehačky.

 

Slovo závěrem

Anglická kuchyně nemá dobrou pověst a nemůže se tedy ani náhodou rovnat s francouzskou nebo italskou kuchyní. Její reputaci se proto snaží napravit i známí angličtí kuchaři, například Keith Floyd, nebo James Oliver, jejichž pořady o vaření můžeme vidět i v naší televizi. A jak se jim to daří, to necháme na vás, ostatně, není důležitý náš názor, ale vaše zkušenosti.

Text D. Marounek

Použité zdroje: Co chutná Evropě – L. Vlachová Avicenum 1979, Mezinárodní kuchařka – J. Fialová, Avicenum 1988, internet

 

Recepty britské kuchyně nejdete zde: Velká Británie (Anglie)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy