REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nápověda


Vyhledávání na portálu ReceptyOnLine.cz

V levo nahoře najdete velké okno pro vyhledávání názvů receptů nebo článků. Snažte se vždy hledat nejprve celý název a pokud vám systém nic nevygeneruje, pak název zkraťte. Například budete hledat název „Jahodová roláda s ořechy“, systém nic nenejde, zadejte jen „Jahodová roláda“, nebo jen „Roláda“ či „jahodová“, … záleží, co vlastně hledáte. Někdy stačí použít jiný pojem. Například budete hledat výraz filety ze sleďů, vyhledávač vám nic nenejde, tak zadejte jen pojem filety, nebo filety z ryb, filety z rybího masa …

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

Pro vyhledávání gastronomických pojmů, nebo cizích výrazů pro vás máme okno gastronomického slovníku pojmů. I zde nejprve hledejte celý výraz a potom, pokud systém nic nenejde jeho zkrácenou verzi. Slovník naleznete v dolní části webu. Lze tam také skočit pomocí odkazového textu pod horním oknem vyhledávání po kliknutí na text: hledáte gastronomický výraz?

Kdo má rád, může si pro inspiraci brouzdat v abecedním seznamu receptů jidel a nápojů, nebo i v seznamu článků. Ty najdete v dolní liště nešeho webu pod názvem index receptů a index článků.

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

V neposlední řadě slouží pro vyhledávání okna receptů jídel a receptů nápojů, a „Menu článků„. Vše najdete v pravé horní části našeho portálu. Po kliknutí se vám objeví nabídka, z které si vyberete kategorii, kterou hledáte, například jídla – teplá jídla – kuřecí maso – grilované …

 

Jakmile klinete na články, objeví se vám buď samotné názvy článků, nebo jejich další podkategorie. Listování v článcích je možné jako v knize. Tam, kde je více článků v dané kategorii, oběví se dole listování stránek, v nich pak můžete libovolně přeskakovat. Tedy prohlédnout si poslední článék v dané kategorii, nebo ten uprostřed. Číslicemi je označený počet stránek, které má daná kategorie aktulné obsazené.

 

Listování jak v článcích, tak v receptech je nyní nově možné nejen pomocí stránek, ale také pomocí tlačítek umístěných jak nahoře, tak dole v detailech každého článku a receptu. Samozřejmně, tyto slouží hlavně pro inspiraci, když nehledáte nic konkrétního, jen se chcete nechat naším webem inspirovat. Pro konkrétní hledání je nejlépe použít okno vyhledávače, o kterém jsme psali na nazáčátku tohoto povídání.

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

Fotka nahoře: stránkování v kategoriích, foto dole: umístění stránkování v detailu receptu či článku.

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

Pokud si i přes tuto naši nápovědu nebudete umět poradit s nějakou funkcí našeho webu, nebojte se nám ozvat, kontakt na nás najdete v patičce webu.

 

Uložení receptu či článku do oblíbených

Je to jednoduché! U každého receptu či článku je tlačítko s názvem „Uložit do oblíbených“. Stačí kliknout a pak v pravém horním rohu našeho webu si otevřít opět pomocí tlačítka „Oblíbené“ tuto složku. V ní vždy najdete rychle vaše oblíbené recepty nebo články, kdykoliv je můžete s databáze vymazat a nové přidat!

 

Zapsání poznámky k receptu či článku

Jak to celé funguje?

Ano, máme své oblíbené recepty, ale občas je předěláme k obrazu svému. Pak se vyplatí si tyto změny zapsat, hlavně tehdy, když sklidíte od vašich milých strávníků velký aplaus! Až vám děti řeknou, že by chtěli tu dobrotu, co jste ji vařil, či vařila před měsícem, nebudete muset vzpomínat a improvizovat. Prostě se mrknete na své poznámky a je to! A nemusíte se bát, protože jsou neveřejné a přístupné jen tomu, kdo si je sám zapsal!

 

Po přihlášení můžete využít jak tlačítko na uložení receptu do oblíbených, tak právě nové tlačítko „Poznámky“ nebo „Zobrazit poznámu“, to se objeví a změní barvu tehdy, pokud máte u receptu právě zapsanou nějakou tu poznámečku … Pak stačí kliknout a poznámka se objeví! Samozřejmě u všech receptů i článků si můžete nějaký ten text zaznamenat, ovšem jen tehdy, pokud jste přihlášení …

 

Pokud není čtenář přihlášen, tlačítka se sice zobrazují, ale po kliknutí na tlačítko se objeví okno, které umožní se buď přihlásit, nebo nově zaregistrovat! Pozor! Nepřihlášenému, tedy anonymnímu čtenáři, se automaticky neobjevují zelená tlačítka avizující poznámku v daném receptu či článku.

 

Nápověda k receptům:

Některé recepty obsahují ingredience uváděné v hrncích, v tomto případě se tedy hrnek myslí 1 hrnek (snídaňový) – 0,2 l nebo asi 230 g tuku, cukru, rýže či luštěnin, nebo 120 g hladké mouky, u některých receptů je hrnek 125 g nebo 0,25 l. Většina receptů má v poznámkách uvedený objem hrnku i v jiných veličinách.

U receptů se sklenicemi se rozumí, že sklenice má objem 2 dcl. Šálek se rozumí šálek na bílou kávu (v odměrce 200 cm3, což je 2 dcl, či 0,2 l)

Někdy se v receptech voda uvádí v gramech, pak 1 g je přibližně 1 ml (100 g = 100 ml) …

Další recepty mají často uvedený pojem přiměřené množství. Většinou u těchto receptů je nutné pokrm ochutnat a dochutit podle vašeho mlsného jazíčku.

Také pojem špetka soli nebo například špetka pepře je často v našich receptech používán a znamená, že jde opravdu o malé množství, jen tak mezi dva prsty!

V receptech nápojů, hlavně u koktejlů je také uváděn pojem 1díl – 2 cl, to znamená, že v receptu použijeme například 3,5 dílu ginu, tedy 7 cl ginu. Díly se používají proto, že jejich hodnotu můžeme měnit a tak vyrobit větší množství nápoje.

  • pojem lžička se rozumí plná čajová (kávová) lžička, vrchovatá (7 g)
  • pojem lžička rovná je nožem zarovnaný povrch lžičky u sypkých surovin (3 g)
  • pojem lžíce se rozumí polévková lžíce, nabíráme ji poněkud vrchovatou (20-25 g)
  • pojem lžíce rovná se rozumí nožem zarovnaný povrch polévkové lžíce u sypkých surovin (10-12 g)
  • pojem na špičku nože se myslí množství surovina noži se zaoblenou špičkou
  • pojem lžíce tuku myslíme tuhý tuk nabraný polévkovou lžící jako nok

 

Vysvětlivky k pojmům v textu:

Dusit ve vlastní šťávě – potravinu bez podlití dusíme pod pokličkou a to na mírném zdroji tepla

Filtrovat – procedit tekutinu přes plátěný sáček nebo jen přes plátno

Loupat – ovoce nebo zeleninu oškrábat škrabkou, nebo u některého ovoce naříznout a oloupat prsty

Marinovat – tento pojem znamená položit potravinu nejčastěji do směsi oleje, octa a koření nebo zeleniny a nechat ji tam uležet

Opékat – potevinu na rozpáleném tuku rychle opečeme, někdy ji dříve obalíme v hladké mouce, aby se utvořila lepší kurka a také, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu

Osmhanout cibuli – necháme ji na ohni o něco déle, dokud nenebude barvy slámy

Podusit – potevinu mírně podlitou necháme dusit pod pokličkou

Restovat, orestovat – Opéci zrpudka surovinu(y) na dobře rozpáleném tuku, a to ze všech stran

Rožnit – potraviny napichujeme na jehly, které pak pozvolným otáčením opékáme (grilujeme)

Grilovat – potraviny klademe na rošt, který je zespodu rozpálený, nebo suroviny můžeme grilovat z vrchu (i ze spodu) v troubě

Smažit – potravinu obalíme v mouce, vejcích a strouhance nebo ve vaječném, či jeném těstíčku a smažíme na rozpáleném tuku

Škrábat – kořenovou zeleninu apod. škrábeme tence ostrým nožem, případně škrabkou, odstraňujeme jen tenkou slupku

Vařit ve vodní lázni – nádobu se surovinou (surovinami) postavíme do jiné, větší nádoby, částečně naplněnou vodou udržovanou těsně pod bodem varu a vaříme

Zapékat, gratinovat – uvařenou, nebo předvařenou potravinu nebo potraviny vložíme do předem vyhřáté trouby a dočervena opečeme nebo u pokrmů s vyšší vrstvou propečeme, pro krátkodobé gratinování se používá také pojem „ožehneme

Zapražit – pokrm zahustíme světlou jíškou, připarvenou ze stejného dílu tuku a haldké mouky (tuk rozehřejeme a mouku, za stálého míchání osmahneme)

Zaprášit – hotový pokrm poprášíme tenkou vrstvou hladké mouky, necháme pod pokličkou podusit a zamícháme

Zpěnit cibuli – pokrájenou cibuli vloženou do rozpáleného tuku necháme na ohni do vysmahnutí vody v ní obsažené, cibule změkna, avšak nezežloutne

Pokud jste zde nenalezli vysvětlení, které hledáte, nebo vám nejsou jasné další informace z našeho webu, nebojte se nám napsat, rádi vám odpovíme. Náš e-mail je george(@)receptyonline.cz. Nezapomeňtě v e-mailu závorky odstranit, jsou zde jen proto, abychom zabránili spamům.

 

Odběr RSS z ReceptyOnLine.cz

Technologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často (například zpravodajské servery). Toliko definice. V podstatě jde o to, že si můžete v liště prohlížeče nastavit RSS našich stránek a tak vám již nikdy neuniknou žádné nové články nebo recepty.

Po kliknutí na symbol RSS kanálu se vám totiž objeví sloupeček naposledy přidaných receptů a článků, po kliknutí na odkaz, který vás zaujal se pak dostanete přímo na stránku s daným receptem či článkem a nemusíte tento hledat po celém webu.

RSS odběr na ReceptyOnLine.cz

 

Dost lze pochopit z přiložených fotografií umístěných dole v galerii. Pokud máte zájem dostávat novinky z našeho webu a nechcete, aby vám nějaký náš recept utekl, pak stačí kliknout na náš RSS symbol v patičce webu a ten vás dostane na stránku RSS, kde si můžete nastavit odběr našeho kanálu RSS. Nebo klikněte zde: https://www.receptyonline.cz/rss/ a budete přímo na naší stránce RSS!

 

Nápověda webu ReceptyOnLine.cz

 

 

Novinky ReceptyOnLine.cz na hlavní stránce Seznamu.cz

Pokud máte nastavenou hlavní stránku seznamu a chcete, aby se vám tam objevovaly také novinky z ReceptyOnLine.cz, postupujte viz níže:

1) http://www.seznam.cz/

2) přihlášení se do účtu seznam.cz (e-mail)

3) uplně dole na http://www.seznam.cz/ je hypertextový odkaz -> Nastavení

Přidat obsah — >Vlastní obsah – RSS —> vyplníte odkazem https://www.receptyonline.cz/rss/

4) HOTOVO

Zobrazení RSS na googel chrom

Pokud používáte prohlížeč Chrom od Googlu, je třeba si stáhnout RSS čtečku, která není v základním balíčku tohoto prohlížeče! Čtečky RSS pro Googel najdete zde: https://chrome.google.com/webstore/search/rss reader.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy