REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší recepty na využití květů černého bezu v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Černý bez patří vůbec mezi nejstarší byliny kultivované člověkem. Lidé ho začali pěstovat již před 4000 lety! Květy černého bezu jsou antiseptické, antioxidační a protizánětlivé. Tradičně se květy černého bezu používají při detoxikaci organismu, také při léčbě astmatu, alergií… Kromě toho, že je pro lidské tělo velmi prospěšný, výrobky z květů černého bezu také skvěle chutnají. Znáte recept na chutný bezový likér? A co limonáda z květů černého bezu? Skvělé jsou také různé bezové džemy, marmelády, ale také například květy bezu obalené ve strouhance a usmažené dozlatova. V tomto výběru vám přinášíme TOP vyzkoušené recepty právě na zpracování květů černého bezu.


1.

Chutná zdravá marmeláda z trsů květů černého bezu, citronové šťávy, převařené vody, cukru a želírovacího prostředku.

Marmeláda z květů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

2.

A znáte starý recept našich babiček na trsy květů černého bezu máčené v těstíčku, usmažené dozlatova, servírované jak na sladko, tak i na slano?

Řízky z trsů květů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

3.

Sladký sirup připravený z květů černého bezu a dalších ingrediencí skvěle zažene žízeň zředěný s vodou nebo sodovkou. Je velmi chutný a také moc zdravý.

Šťáva z květů černého bezu – RECEPT ZDE!

 

4.

Připravte si také z květů černého bezu chutný květový med. Je sladký, plný vitamínů. Hodí se jak do čaje, tak na oslazení různých dezertů.

Med z květů černého bezu – RECEPT ZDE!

5.

A máme tu další prověřený recept na domácí smetanovou zmrzlinu s chutí a vůní po květech černého bezu. Recept na zmrzlinu, která chutná všem! Je vyrobená ze smetany, květů černého bezu a medu.

Bezová zmrzlina – RECEPT ZDE!

 

6.

Z květů černého bezu je také výborná limonáda. Vyzkoušejte například tento recept, i když v naší databázi jich máme více.

Limonáda z černého bezu II. – RECEPT ZDE!

 

7.

A máme tu recept na další nápoj. Doma vyrobené šumivé víno z květů bezinek, vody, cukru, vinného octa, citrónu a malého množství kvasinek.

Bezinkové šampaňské II. – RECEPT ZDE!

 

8.

Vyzkoušejte také víno z trsů okvětí bezinek, vody, cukru a kvasinek. Je moc dobré, ovšem jeho výroba vyžaduje trochu trpělivosti.

Bezinkové víno – RECEPT ZDE!

 

9.

Tento čaj používáme při nemocech z nachlazení. Má uklidňující antineuralgické účinky a pomáhá při pocení.

Bezinkový čaj – RECEPT ZDE!

 

10.

Z voňavých bezových květů kromě limonády či čaje zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.

Džem z bezových květů – RECEPT ZDE!

 

11.

Můj nejoblíbenější výrobek z květů černého bezu. Jde o recept našich babiček na chutný likér z květů bezu, vodky, jablečné šťávy a cukru.

Bezový likér z květů bezu – RECEPT ZDE!

 

12.

Tento ochucený ocet z vyluhovaných květů černého bezu a octa 8 % se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky, naše prababičky s ním léčily horečné stavy. Vodou zředěným bezovým octem v poměru 1:4 si natíraly při horečkách chodidla, dlaně a spánky.

Bezinkový ocet – RECEPT ZDE!

 

Další recepty, nejen na květy černého bezu, najdete v naší databázi například zde: Recepty jídel, recepty nápojů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy