Chutná zdravá marmeláda z trsů květů černého bezu, citronové šťávy, převařené vody, cukru a želírovacího prostředku.
Ingredience:
10 ks | trsů květů černého bezu |
1 sáček | želírovací prostředek (např: Gelfix super Dr. Oetkera) |
200 g | krystalového cukru |
200 g | želírovacího cukru |
750 ml | převařené vody |
šťáva z 1 ks citrónu | |
menší zavařovací skleničky s uzávěrem |
Postup:
1. Trsy květů bezu propláchneme pod studenou tekoucí vodou, zbavíme tuhých stopek a zalijeme 750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody, necháme namočené ve vodě 3 dny
2. Květy zcedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a přisypeme želírovací prostředek, postupujeme nejlépe dle návodu na obalu (v případě Gelfixu Gelfix smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme do vody, necháme 1 minutu povařit)
3. Přidáme zbytek smíchaný želírovací cukr s krytalem a za občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé tak 5 minut povaříme
4. Horkou marmeládu plníme do menších skleniček s uzávěrem, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.