Každý se s tímto pokrmem musel setkat už během dětství ve školní jídelně. A většina z nás si s chutí toto jídlo dá i po letech. Časově náročnější recept, který ale stojí za přípravu pro rodinu nebo přátele.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
Čevabčiči: | |
600 g | hovězí loupané plece |
400 g | vepřového bůčku bez kosti |
250 g | žluté cibule |
100 g | vepřového sádla |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | vejce |
1 lžíce | koření čubrica |
1 lžíce | jemně perlivé vody |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
1 lžička | mleté sladké papriky |
špetka drceného kmínu | |
špetka chilli | |
pepř | |
sůl | |
Brambory na bouchačku: | |
1,4 kg | malých brambor |
100 g | vepřového sádla |
20 g | listové petržele |
3 ks | stroužky česneku |
snítka rozmarýnu | |
pepř | |
sůl |
Postup:
Čevabčiči
- Bůček a hovězí plec nameleme najemno.
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme do zlatova na sádle a necháme vychladnout.
- Do masa přidáme utřený česnek, vejce, koření čubrica, mletou papriku, drcený kmín, pepř, sůl, hořčici a perlivou vodu. Směs důkladně promícháme.
- Z hotové směsi tvarujeme menší válečky. Plech vymažeme sádlem nebo olejem a hotové válečky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.
Brambory na bouchačku:
- Omyté brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka a necháme vychladnout.
- Do povoleného vepřového sádla přidáme utřený česnek, nadrobno nasekanou petržel, rozmarýn, kmín, sůl, pepř a důkladně promícháme.
- Brambory rozmačkáme vidličkou, dáme na plech a potřeme hotovou směsi. Takto připravené brambory pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.
Na brambory místo sádla můžeme použít máslo. Čevabčiči podáváme s kolečky červené cibulky a hořčicí.
Poznámka:Recept k článku: Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami
zdroj: www.akademiekvality.cz