I když je tento pokrm původem z Balkánu, u nás v minulém století tak zdomácněl, že nesměl chybět v menu žádné tehdejší dobré hospody. Pro ty později narozené, jedná se o mleté maso ve tvaru šišek opečené na oleji, servírované s brambory, cibulí, tatarkou a plnotučnou hořčicí.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
200 g | hovězí zadní nebo krk |
200 g | vepřový ořez |
60 g | cibule |
mletá červená paprika | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na brambory: | |
500 g | brambor |
1 lžička | soli |
1 lžička | kmínu |
1,5 l | vody |
Ostatní: | |
kolečka cibule, plnotučná hořčice, tatarská omáčka, kyselé okurky |
Postup:
1. Maso opláchneme, pak jemně umeleme společně s cibulí, mírně osolíme, dochutíme mletou paprikou a pepřem
2. Masovou směs důkladně promícháme, rozdělíme na 20-24 dílů
3. Tvarujeme válečky (šišky) stejné velikosti, které pak v horkém tuku opečeme, ze všech stran, pěkně dozlatova
4. Hotové čevabčiči servírujeme s vařenými brambory omaštěnými máslem, cibulí, tatarskou omáčkou, plnotučnou hořčicí a kyselými okurky. Příprava brambor:
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám změknou
4. Nakonec brambory zcedíme a můžeme servírovat.