Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlasy a encyklopedie

Těch surovin, co je možné použít v kuchyni, je snad na tisíce! Některé známe již od dětství, na jiné jsme třeba ještě ani nenarazili. Víte například že jedlých ryb existuje na světě více jak 2 tisíce druhů? A co ovoce? Vsadím se, že neznáte všechny druhy co rostou ve světě. Nic si z toho nedělejte, já také ne! :) Stejně tak bylinky. Nevím jak vy, ale já jich poznám jen několik, přitom jich jsou plné louky. Jen se v nich vyznat. V této kategorii článků najdete naše atlasy a encyklopedie, které průběžně doplňujeme, snad v nich najdete, co právě hledáte!

Bylinky, koření a kořenící směsi 129

Malá encyklopedie bylinek, koření a kořenících směsí, které využíváme nejen v kuchyni. Abecedně seřazené suroviny, které slouží k dochucování pokrmů a mají zásadní vliv na chuť připravovaného jídla. Zde najdete nejen u nás rostoucí bylinky, ale i koření z celého světa. Kromě jejich použití se dozvíte u některých, jak se pěstují, či u směsí, jaká je například jejich receptůra přípravy.

Atlas hub 954

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.

Encyklopedie zeleniny 91

Abecední seznam zeleniny využívané v kuchyni nejen u nás, ale po celém světě. Najdete zde pro nás Čechy známé i méně známé plody, hlízy, listy, … či kořeny vhodné pro kuchyňské zpracování. Zde je lze využít do polévek, salátů nebo například jako chutná příloha či samostatný pokrm. Kromě latinských názvů u každého druhu uvádíme možnost využití, jak se má správně tepelně upravit a další důležité informace.

Encyklopedie ovoce 100

V této naší encyklopedii najdete základní rozdělení ovoce, tedy na bobuloviny, jádroviny a peckoviny, ořechy, teplomilné (exotické) ovoce, plody planých keřů a bylin. Jsou abecedně řazeny. U každého ovoce je pak i jejich příklad využití v kuchyni a další důležité informace, jako obsah vitamínů a minerálních látek v jejich dužinách, také latinské a obchodní názvy ovoce …

Atlas sladkovodních ryb 66

Ryby, rybky, rybičky … právě zde najdete ucelený přehled sladkovodních ryb žijících nejen v Česku, ale i ve světě. Kapitoly jsou řazeny podle jednotlivých čeledí ryb. Významnou součástí našeho atlasu jsou odstavce o vhodném použití daného rybího masa v kuchyni. Tento atlas sladkovodních ryb byl vytvořen ve spolupráci s webem www.rybarskyrozcestnik.cz

Atlas mořských ryb a živočichů 59

V mořském světě žije více než 20 000 druhů ryb z kterých dosud využíváme jen malý zlomek, který je možno lovit. Nejméně 50 % všech znýmých druhů ryb pak není vhodných ke spotřebě. V rámci tohoto atlasu nemáme ambice podat detailní výčet všech ryb a mořských živočichů, existujících na celém světě, ale jen vám předkládáme výběr těch nejběžnějších, které lze zakoupit v obchodech.

Ostatní suroviny (ingredience) do kuchyně 45

Bez potřebných ingrediencí nelze vařit podle konkrétního receptu. Ne všechny suroviny pak známe. O většině pak nevíme vše potřebné! A proto tu máme naši encyklopedii kuchařských surovin, které nepatří do kategorie hub, ovoce, zeleniny, ryb, bylinek, koření a kořenících směsí.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.