REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Houby jsou skvělé i na grilu, kde je připravujeme jen tak, samotné, nebo ve formě špízu spolu s dalšími ingrediencemi. Také je můžeme grilovat zabalné v alobalu nebo zamotané v anglické slanině.


Škola vaření - Grilujeme houbyNa grilování vybíráme pouze tužší druhy hub, které jsou méně vodnaté, jako například žampiony, hřiby nebo holubinky. Skvělá je i hlíva, která je ovšem tak tvrdá, že ji musíme před grilováním chvíli povařit. Grilujeme pouze hlavičky, nohy odstraníme úplně, nebo necháme tak 1 cm pod kloboukem.

Před samotnou úpravou houby musíme důkladně očistit, klobouky neloupeme, u lupenatých hub nezapomeneme vyfoukat i nečistoty ze spodní strany klobouku. Opláchnuté necháme vždy úplně oschnout!

Jak maso, tak i houby před samotným grilováním potíráme ochucenými oleji, jak rostlinnými, tak i kvalitními olivovými. V kombinaci s posekanými bylinkami a kořením dodají houbám ten správný šmak.

Oleje dochucujeme kmínem, pepřem, grilovacím kořením …, z bylinek se k houbám skvěle hodí například rozmarýn nebo tymián. Další skvělou přísadou do marinád na potírání hub je prolisovaný česnek.

Důležitá připomínka; houby solíme, až když jsou hotové!

Marinované houby:

Houby můžeme před grilováním také s úspěchem marinovat. Marinádu připravíme například ze šťávy z jednoho citronu, soli, pepře a nadrobno nasekané petrželky. Houby marinujeme v lednici tak 1 až 2 hodiny před samotnou přípravou. Pokud budeme marinovat houby déle, budou mazlavé!

Houby grilujeme samotné, jen tak, spolu s masem a zeleninou, nebo je můžeme napichovat na jehly ve formě špízu, pak je prokládáme dalšími pochutinami, jako je slanina, cibule, papriky …

Skvělé jsou také houby grilované v pergamenovém papíru nebo alobalu. V tomto případě kromě bylinek a koření dáváme k houbám i kousek másla, nebo je alespoň pokapeme olejem.

Houby grilované ve formě špízu:

Očištěné houby opláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat. Větší přepůlíme, menší necháme v celku, postupně je napichujeme na grilovací jehly nebo namočené špejle střídavě s dalšími ingrediencemi, nebo, pokud je budeme grilovat samotné, tak pěkně za sebou. Špízy okořeníme, potřeme marinádou a dáme na středně rozehřátý gril, kde je, za občasného otočení, ugrilujeme doměkka.

Houby plněné, případně obalené ve slanině:

Houby lze také plnit různými nádivkami. Nejznámější je sekaná promíchaná s dalšími ingrediencemi. Někdy také postačí kloboučky naplnit kousky dobrého sýra. Zajímavá je i varinata houbových hlaviček naplněných křepelčím vajíčkem. Další inspirativní nápad je hlavičky hub naplnit nějakou dobrotou a pak přemotat slaninou, zajištěné párátky se na grilu pěkně opečou a jsou skvělou přílohou nebo i samostatným chodem.

Houby grilované v pergamenovém papíru nebo alobalu:

Na větší čtverec alobalu pokladem připravené, důkladně očištěné, omyté a okapané houby, okořeníme je, pokapeme nejlépe ochuceným olejem nebo vložíme kousek másla. K houbám v alobalu můžeme přidat i další ingredience, například šunku, cibuli, pórek, plátky brambor, dužnatou zeleninu … důležité je balíček dobře uzavřít a vložit na středně rozehřátý gril, kde ho necháme tak 25-30 minut.

Houby v alobalu lze připravit i v troubě. V tomto případě předehřejeme trouby na 200 °C a balíček s houbami pečeme asi 20 minut.

Autor: ReceptyOnLine.cz

Recepty na grilované houby:

Grilované portobello s česnekem, oříšky Grilované houby Houby grilované v alobalu

Houbové špízy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy