REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Houby jsou skvělé i na grilu, kde je připravujeme jen tak, samotné, nebo ve formě špízu spolu s dalšími ingrediencemi. Také je můžeme grilovat zabalné v alobalu nebo zamotané v anglické slanině.


Na grilování vybíráme pouze tužší druhy hub, které jsou méně vodnaté, jako například žampiony, hřiby nebo holubinky. Skvělá je i hlíva, která je ovšem tak tvrdá, že ji musíme před grilováním chvíli povařit. Grilujeme pouze hlavičky, nohy odstraníme úplně, nebo necháme tak 1 cm pod kloboukem. Před samotnou úpravou houby musíme důkladně očistit, klobouky neloupeme, u lupenatých hub nezapomeneme vyfoukat i nečistoty ze spodní strany klobouku. Opláchnuté necháme vždy úplně oschnout!

Jak maso, tak i houby před samotným grilováním potíráme ochucenými oleji, jak rostlinnými, tak i kvalitními olivovými. V kombinaci s posekanými bylinkami a kořením dodají houbám ten správný šmak.

Oleje dochucujeme kmínem, pepřem, grilovacím kořením …, z bylinek se k houbám skvěle hodí například rozmarýn nebo tymián. Další skvělou přísadou do marinád na potírání hub je prolisovaný česnek.

Důležitá připomínka; houby solíme, až když jsou hotové!

 

Marinované houby:

Houby můžeme před grilováním také s úspěchem marinovat. Marinádu připravíme například ze šťávy z jednoho citronu, soli, pepře a nadrobno nasekané petrželky. Houby marinujeme v lednici tak 1 až 2 hodiny před samotnou přípravou. Pokud budeme marinovat houby déle, budou mazlavé!

Houby grilujeme samotné, jen tak, spolu s masem a zeleninou, nebo je můžeme napichovat na jehly ve formě špízu, pak je prokládáme dalšími pochutinami, jako je slanina, cibule, papriky …

Skvělé jsou také houby grilované v pergamenovém papíru nebo alobalu. V tomto případě kromě bylinek a koření dáváme k houbám i kousek másla, nebo je alespoň pokapeme olejem.

 

Houby grilované ve formě špízu:

Očištěné houby opláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat. Větší přepůlíme, menší necháme v celku, postupně je napichujeme na grilovací jehly nebo namočené špejle střídavě s dalšími ingrediencemi, nebo, pokud je budeme grilovat samotné, tak pěkně za sebou. Špízy okořeníme, potřeme marinádou a dáme na středně rozehřátý gril, kde je, za občasného otočení, ugrilujeme doměkka.

 

Houby plněné, případně obalené ve slanině:

Houby lze také plnit různými nádivkami. Nejznámější je sekaná promíchaná s dalšími ingrediencemi. Někdy také postačí kloboučky naplnit kousky dobrého sýra. Zajímavá je i varinata houbových hlaviček naplněných křepelčím vajíčkem. Další inspirativní nápad je hlavičky hub naplnit nějakou dobrotou a pak přemotat slaninou, zajištěné párátky se na grilu pěkně opečou a jsou skvělou přílohou nebo i samostatným chodem.

 

Houby grilované v pergamenovém papíru nebo alobalu:

Na větší čtverec alobalu pokladem připravené, důkladně očištěné, omyté a okapané houby, okořeníme je, pokapeme nejlépe ochuceným olejem nebo vložíme kousek másla. K houbám v alobalu můžeme přidat i další ingredience, například šunku, cibuli, pórek, plátky brambor, dužnatou zeleninu … důležité je balíček dobře uzavřít a vložit na středně rozehřátý gril, kde ho necháme tak 25-30 minut.

Houby v alobalu lze připravit i v troubě. V tomto případě předehřejeme trouby na 200 °C a balíček s houbami pečeme asi 20 minut.

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Recepty na grilované houby:

Grilované portobello s česnekem, oříšky Grilované houby Houby grilované v alobalu

Houbové špízy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy