REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.


Restaurace McDonald’s jsou po celém světě známé díky svým chutným, zlatavým, křupavým hranolkům bez kazů. Dodavatelé, kteří brambory pěstují a zpracovávají, musí mít přehled o nejmodernějších a nejšetrnějších způsobech výroby.

 

 
  • V České republice se v McDonald’s ročně prodá na 3 000 000 kg hranolek.
  • Brambory z malých farem pro společnost McDonald’s zpracovává nizozemská rodinná firma Farm Frites.
  • McDonald’s používá osm vybraných odrůd brambor. Nejznámější z nich je Russet Burbank, která je považována za globální zlatý standard. Následují odrůdy Umatilla, Shepody, Lady Blanca, Innovator, Santana, Zorba a Pentland Dell. V České republice a na Slovensku McDonald‘s používá k výrobě hranolek odrůdy Russet Burbank a Innovator.
  • Průměrná brambora na hranolky z „Mekáče“ váží asi 400 gramů, ty největší však mohou mít i hodně přes půl kila – díky tomu jsou hranolky v McDonald’s tak dlouhé.
  • Hranolky McDonald´s se servírují ve třech různých baleních, a to velké (130 g), střední (92 g) a malé (65 g). Pokud je má někdo rád nesolené, obsluha mu na požádání připraví speciální várku bez soli.
  • Hranolky se smaží ve fritéze ve směsi slunečnicového a řepkového oleje přesně 3 minuty na 168˚C, po usmažení jsou uchovávány 7 minut, aby zákazník vždy dostal prvotřídní kvalitu, jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Hranolky lze jíst samotné nebo s některou z  omáček, mezi nejoblíbenější patří v České republice a na Slovensku sladkokyselá omáčka, kečup a majonéza.
 

Historie hranolek

První hranolky na světě vznikly v Belgii v polovině 18. století. Místní obyvatelé brambory krájeli na malé kousky a smažili spolu s rybami. A hranolky tak byly na světě. Největší vypěstovaná brambora měřila 25 cm a měla průměr více než 70 cm. Nejdelší hranolku na světě usmažil Stephan Tyvaert z Gentu a byla dlouhá neuvěřitelných 9,794 metrů. V Belgii tvoří hranolky spolu s pralinkami hlavní dvojici místních specialit a tam také je dosud jediné muzeum hranolek na světě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy