Tento klasický rajčatový salát můžeme servírovat po celý rok. Jakmile ho zavaříme, vydrží až rok. Po otevření chutná stejně, jako by jste připravili rajčatový salát čerstvý.
Ingredience:
2 kg | rajčat |
6-7 ks | středně velkých cibulí |
Na lák: | |
500 ml | vody |
3-4 lžíce | octa |
2-4 lžíce | cukru |
2 lžíce | soli |
1 lžíce | oleje |
10-15 ks | kuliček černého pepře |
10 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkové listy |
+ vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Rajčata důkladně omyjeme, pak je nakrájíme na menší kousky, oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka.
- Do zavařovacích sklenic na dno položíme několik koleček cibule, pak dáme vrstvu rajčat, opět vrstvu cibule… střídavě vrstvíme rajčata s cibulí, končíme nejlépe vrstvou cibule.
- Připravíme lák; do vody nasypeme cukr a sůl, přidáme koření, ocet a olej, vše zamícháme přivedeme k varu, vaříme jen krátce1-2 minuty, pak nálev sundáme ze zdroje tepla a necháme mírně prochladnout.
- Lákem zalijeme vyskládané sklenice, ty důkladně uzavřeme a zavařujeme při 80 °C krátce, tak 10-15 minut.
Prochladlý lák ochutnáme, bude-li málo sladký, ještě přidáme cukr, stejně tak, pokud se vám bude zdát, že je v něm málo octa.