REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vichyssoise

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vichyssoise (čti: višisoas), pórková polévka pocházející z francouzských lázní Vichy. Servíruje se studená, ovšem chutná skvěle i teplá.


Ingredience:
Rozpis na cca 6 porcí:
350 gbílých částí pórku
1 kgbrambor
1,5 lkuřecího vývaru
3 lžícemásla
250 mlsladké smetany
1 kscibule
bílý pepř
sůl
pórek nebo pažitka na ozdobu

Postup:

1. Bílé části pórku nakrájíme na tenká kolečka, cibuli na drobno
2. Ve větším hrnci na rozpuštěném másle zprudka osmahneme pórek s cibulí
3. Měkký pórek zalijeme vývarem, polévkový základ přivedeme k varu, přidáme do něj na kostičky nakrájené, oloupané brambory a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou
4. Mírně prochladlou polévku rozmixujeme, necháme v lednici důkladně vychladit
5. Vychlazenou polévku podle chuti okořeníme pepřem a dochutíme solí, nakonec vmícháme smetanu
6. Jednotlivé porce servírujeme ozdobené osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy