Francie
Aioli
Majonéza ochucená česnekem.
Alsaská slaná bábovka
Chutná slaná bábovka podávaná v Alsasku hlavně k vínu.
Alsaské zelí s mletým masem
V troubě podušené zelí, nejprve samo, ochucené, později doplněné o orestované mleté maso, kousky klobásky a další ingredience.
Alsaské zelí s uzeninami
Rychlá varianta slavného alsaského receptu Choucroute (čti: šukrůt). Jde o pokrm uvařený v jednom hrnci z kysaného zelí a několika druhů uzenin.
Alsaský jablkový koláč
Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.
Alsaský koláč
Sladký koláč z hladké mouky, másla a vajec s mandlovou náplní.
Alsaský pórkový koláč
Slaný dezert z Francie z listového těsta, smetany, žloutků a bílých částí pórků.
Alsaský slaný závin
Slaný závin podávaný jak teplý, tak studený.
Andaluská studená polévka
Tento recept se jmenuje v originále Potage Andalou. Podobně jako Italové mají svojí studenou polévku gazpacho, Bulhaři tarator. Ve Francii, v letních dnech, zase osvěží tato studená polévka.
Artyčoky se zálivkou vinaigrette
Studený předkrm z Francie.
Baklažány po parmsku
Zapečené plátky baklažánu se sýrem a rajčatovou omáčkou.
Baskická omeleta
Rychlý a chutný předkrm, popřípadě snídaně.
Baskická rybí polévka
Polévka z brambor, rajčat, papriky, ryby a dalších ingrediencí. Recept z pomezí Francie a Španělska.
Beárnská omáčka
Vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje podobně jako holandská omáčka ze žloutků má však výraznější chuť a skvěle se hodí k grilovaným masům, drůbeži a rybám. Její vznik se traduje až k roku 1836, kdy ji snad poprvé uvařil jistý francouzský kuchař Collinet, ale zda-li je to pravda, to se již asi nedovíme.
Beignet
Smažené francouzské pečivo.
Bouillabaise (bujabéz)
Francouzská polévka z ryb, darů moře, zeleniny a koření.
Bouillabaisse
Polévka z mořských plodů, ryb a dalších ingrediencí, podávaná s opečenými bagetami potřenými omáčkou.
Bourguignon
Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.
Bourride (provensálská rybí polévka)
Vývar z ryb s bylinkami a chlebem.
Brambory Anna
Pommes Anna jsou vrstvené brambor upečené ve velmi velkém množství rozpuštěného másla. Podáváme je jako přílohu k masitým receptům.
reklama