REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francie


Aioli

Majonéza ochucená česnekem.

Alsaská slaná bábovka

Chutná slaná bábovka podávaná v Alsasku hlavně k vínu.

Alsaské zelí s mletým masem

V troubě podušené zelí, nejprve samo, ochucené, později doplněné o orestované mleté maso, kousky klobásky a další ingredience.

Alsaský jablkový koláč

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.

Alsaský koláč

Sladký koláč z hladké mouky, másla a vajec s mandlovou náplní.

Alsaský pórkový koláč

Slaný dezert z Francie z listového těsta, smetany, žloutků a bílých částí pórků.

Alsaský slaný závin

Slaný závin podávaný jak teplý, tak studený.

Andaluská studená polévka

Tento recept se jmenuje v originále Potage Andalou. Podobně jako Italové mají svojí studenou polévku gazpacho, Bulhaři tarator. Ve Francii, v letních dnech, zase osvěží tato studená polévka.

Artyčoky se zálivkou vinaigrette

Studený předkrm z Francie.

Baklažány po parmsku

Zapečené plátky baklažánu se sýrem a rajčatovou omáčkou.

Baskická omeleta

Rychlý a chutný předkrm, popřípadě snídaně.

Baskická rybí polévka

Polévka z brambor, rajčat, papriky, ryby a dalších ingrediencí. Recept z pomezí Francie a Španělska.

Beárnská omáčka

Vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje podobně jako holandská omáčka ze žloutků má však výraznější chuť a skvěle se hodí k grilovaným masům, drůbeži a rybám. Její vznik se traduje až k roku 1836, kdy ji snad poprvé uvařil jistý francouzský kuchař Collinet, ale zda-li je to pravda, to se již asi nedovíme.

Beignet

Smažené francouzské pečivo.

Bouillabaise (bujabéz)

Francouzská polévka z ryb, darů moře, zeleniny a koření.

Bouillabaisse

Polévka z mořských plodů, ryb a dalších ingrediencí, podávaná s opečenými bagetami potřenými omáčkou.

Bourguignon

Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.

Bourride (provensálská rybí polévka)

Vývar z ryb s bylinkami a chlebem.

Brambory Anna

Pommes Anna jsou vrstvené brambor upečené ve velmi velkém množství rozpuštěného másla. Podáváme je jako přílohu k masitým receptům.

Brambory Dauphiné (dofín)

Uvařené brambory, promíchané s kořením a restované na oleji v podobě malých noček.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy