REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bourguignon

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.


Ingredience:
750 ghovězího masa zadního
100 gžampionů
50 gmásla
350 mlčerveného suchého vína
1 svazekpetrželky, tymiánu, bobkového listu a rozmarýnu
3 lžíceolivového oleje
1 lžícerajského protlaku
1 lžícehladké mouky
3 ksstroužky česneku
2 ksmrkve
2 kscibule
několik kuliček černého pepře
hovězí vývar dle potřeby
sůl

Postup:

1. Maso nakrájené na menší kostky promícháme v míse s cibulí nakrájenou nahrubo, mrkví nakrájenou na kolečka a plátky česneku, zalijeme červeným vínem, přidáme svazek bylin a necháme přes noc v lednici marinovat
2. Druhý den maso scedíme, bylinky vyndáme a spolu s marinádou uschováme na pozdější použití
3. V širším hrnci se silnější stěnou rozehřejeme, na kterém zprudka osmahneme okapané maso a zeleninu, směs stále mícháme, zabráníme tak jejímu dušení
4. Pokrm osolíme a okořeníme pepřem, přilijeme marinádu, vhodíme bylinky a na půlky nakrájené žampiony, zaklopené dusíme na mírném zdroji tepla, pozvolna, tak 3 hodiny, směs podle potřeby podléváme teplým hovězím vývarem
5. Povolené máslo dáme do menší mističky, přidáme k němu mouku a prsty třeme dohladka, z máslové směsi vytvoříme dvě menší kuličky a těmi zahustíme bourguignon v momentě, kdy bude maso měkké
6. V této fázi pokrm ochutíme protlakem a ještě krátce povaříme.

Doporučení:

Bourguignon servírujeme s různě upravenými brambory, těstovinami nebo jen čerstvou bagetou.

Poznámka:

Existuje mnoho variací na tento recept, Francouzi do Bourguignonu přidávají i olivy, další kořenovou zeleninu, pravé hříbky …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy