REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hlavní jídlo

Alsaské zelí s mletým masem

V troubě podušené zelí, nejprve samo, ochucené, později doplněné o orestované mleté maso, kousky klobásky a další ingredience.

Baklažány po parmsku

Zapečené plátky baklažánu se sýrem a rajčatovou omáčkou.

Bourguignon

Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.

Bretaňské fazole s uzeným

Uvařené fazole, opečené s cibulí, kečupem a kořením, servírované s plátky uzeného masa.

Burgundské fondue

Tento recept pochází původem z Francie, ale Švýcaři ho dotáhli k dokonalosti. Jedná se o masové fondue z vepřové kýty nebo hovězího roštěnce. Často se obě masa kombinují!

Burgundské hovězí

Kostky hovězího masa marinované, orestované a pak podušené spolu se zeleninou a žampióny.

Burgundské hovězí II.

Na kostky nakrájené hovězí maso, dušené na cibulovém základě spolu se slaninou a kořením, podlité červeným vínem.

Burgundský guláš

Hovězí kližka nakrájená na kostky, podušená doměkka na cibulovém základě se slaninou, vínem a dalšími ingrediencemi.

Cassoulet

Tradiční pokrm z Francie, přes noc máčené bílé fazole zapečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi.

Cassoulet (kasule)

Fazole zapečené s masem.

Cordon Bleu

Tento recept se jmenuje podle francouzského řádu a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu ducha svatého L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Nazývali se “les cordon BLEUS” a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.

Červená řepa po burgundsku

Ve dvou hlubokých pánvích připravený pokrm, v jedné řepa spolu s dalšími surovinami, v druhé pak žampiony s cibulkou, obě pánve pak promíchané a pokrm servírovaný posypaný dýňovým gomasio.

Dršťky po dijonsku

Tento skvělý recept na úpravu uvařených hovězích drštek pochází z francouzské kuchyně.

Francouzská bílá jelítka

Jelítka připravená na francouzský způsob. Jsou vyrobena z vepřového plecka, ramínka, koření a dalších ingrediencí, směs je plněná do střívek nebo uvařená v pekáči jako prejt.

Francouzské platýsové filety ve vinné omáčce

Rybí závitky plněné sýrem, přelité vinnou omáčkou, v troubě zapečené.

Francouzský guláš

Guláš z hovězí kližky, vepřové plece, nakládaných fazolí, červeného vína a dalších ingrediencí.

Francouzský řízek

Plátek telecího, vepřového nebo i kuřecího masa obalený v mouce a rozšlehaném vejci, osmažený z jedné strany s kousky šunky smíchanými s vajíčkem.

Gordon Bleu

Tak trochu počeštělý recept na kuřecí prsa plněná šunkou a sýrem, obalená v trojobalu a usmažená dozlatova. Původně se totiž tento recept připravoval výhradně z masa telecího.

Houbové frikasé

Skvělá úprava hub podle receptu z francouzské kuchyně. Frikasé je chutné jak ze hřibů tak i ze žampionů.

Hovězí maso po burgundsku

Hovězí plec pokrájené na hranolky, marinované a pak podušené ve vývaru spolu s bylinkami.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy