Fazole zapečené s masem.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
300 g | bílých fazolí |
150 g | česnekového salámu |
150 g | masa z pečené husy |
100 g | slaniny |
3 lžíce | husího sádla (oleje) |
2 lžíce | strouhanky |
2 ks | rajčat |
2 ks | cibule |
1 ks | stroužek česneku |
svazeček bylinek (bobkový list, 1 snítka tymiánu a petrželka svázaná nití) | |
mletý pepř | |
vývar | |
sůl |
Postup:
1. Tři hodiny před přípravou namočíme přebrané, propláchnuté fazole do studené vody a necháme nabobtnat, potom k nim přidáme půl stroužku česneku, svazeček bylinek a uvaříme je téměř doměkka
2. Slaninu, salám a cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky, půl stroužku česneku rozetřeme a vše podusíme na dvou lžících husího sádla (oleje)
3. Zalijeme vývarem, přidáme na menší kousky nakrájené maso z pečené husy a dusíme půl hodiny
4. Do pekáčku vymaštěného husím sádlem (olejem) urovnáme ve vrstvách fazole a masovou směs, pokapeme je vývarem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny, až je strouhanka křupavá a opečená dozlatova.
Příloha: Hlávkový salát.
Poznámka:K přípravě tohoto jídla můžeme použít také jiné pečené maso, zejména skopové.