REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cassoulet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční pokrm z Francie, přes noc máčené bílé fazole zapečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
600 gvelkých bílých fazolí
350 gnakrájeného pečeného kachního nebo husého masa
350 gčesnekové nebo jiné pikantní klobásy
200 gvepřové krkovice
150 gbůčku
1,5 lvývaru z hovězího nebo vepřového masa
200 mlarmagnacu
2-3 hrstistrouhanky
3 ksstroužky česneku
2 ksrajčata
1 ksvětší cibule napíchané hřebíčkem
husí nebo kachní sádlo
několik listů šalvěje
pepř
sůl

Postup:

1. Fazole necháme přes noc nabobtnat, pak je uvaříme ve vývaru z vepřového masa, nebo ve vodě s trochou sádla, doměkka, což bude trvat cca 40 minut
2. Ke konci přidáme k fazolím rozkrájená rajčata, cibuli s hřebíčkem a tak 2 ks astroužky česneku
3. Na sádle osmahneme porce husího nebo kachního masa, na plátky pokrájený bůček a krkovičku, opečené maso vyjmeme a necháme okapat přebytečný tuk
4. Na závěr opečeme celé, nebo na větší kousky pokrájenou celé klobásy
5. Zapékací formu vymažeme sádlem, vytřeme česnekem a vyskládáme do ní fazole s masem, povrch zakápneme armagnacem a posypte hojně natrhanými listy šalvěje
6. Takto připravenou zapékací misky zalijeme ještě odvarem z fazolí a tukem z opékání, pokrm osolíme, opepříme a povrch posypeme strouhankou
7. V troubě vyhřáté na 160 °C pečeme necelé 2 hodiny, asi po 10 minutách se na povrchu vytvoří škraloup, ten musíme vidličkou “roztrhat” a smíchat s ostatními surovinami v misce, promíchání pokrmu zopakujeme 5x, či 6x, poslední “škraloup” už necháme, protože je na hotovém cassouletu žádoucí.

Poznámka:

Armagnac – Ušlechtilý vinný destilát pojmenovaný podle stejnojmenné francouzské krajiny v části Gaskoňska zařazovaný hned za koňakem. Francouzské území původu nabízí známé značky Reinhart, Chateau Labarthe, Marquis de Montesquiou atd. Vynikající značkou je i Kressmann a Dupeyron.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy