REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cassoulet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční pokrm z Francie, přes noc máčené bílé fazole zapečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
600 gvelkých bílých fazolí
350 gnakrájeného pečeného kachního nebo husého masa
350 gčesnekové nebo jiné pikantní klobásy
200 gvepřové krkovice
150 gbůčku
1,5 lvývaru z hovězího nebo vepřového masa
200 mlarmagnacu
2-3 hrstistrouhanky
3 ksstroužky česneku
2 ksrajčata
1 ksvětší cibule napíchané hřebíčkem
husí nebo kachní sádlo
několik listů šalvěje
pepř
sůl

Postup:

1. Fazole necháme přes noc nabobtnat, pak je uvaříme ve vývaru z vepřového masa, nebo ve vodě s trochou sádla, doměkka, což bude trvat cca 40 minut
2. Ke konci přidáme k fazolím rozkrájená rajčata, cibuli s hřebíčkem a tak 2 ks astroužky česneku
3. Na sádle osmahneme porce husího nebo kachního masa, na plátky pokrájený bůček a krkovičku, opečené maso vyjmeme a necháme okapat přebytečný tuk
4. Na závěr opečeme celé, nebo na větší kousky pokrájenou celé klobásy
5. Zapékací formu vymažeme sádlem, vytřeme česnekem a vyskládáme do ní fazole s masem, povrch zakápneme armagnacem a posypte hojně natrhanými listy šalvěje
6. Takto připravenou zapékací misky zalijeme ještě odvarem z fazolí a tukem z opékání, pokrm osolíme, opepříme a povrch posypeme strouhankou
7. V troubě vyhřáté na 160 °C pečeme necelé 2 hodiny, asi po 10 minutách se na povrchu vytvoří škraloup, ten musíme vidličkou “roztrhat” a smíchat s ostatními surovinami v misce, promíchání pokrmu zopakujeme 5x, či 6x, poslední “škraloup” už necháme, protože je na hotovém cassouletu žádoucí.

Poznámka:

Armagnac – Ušlechtilý vinný destilát pojmenovaný podle stejnojmenné francouzské krajiny v části Gaskoňska zařazovaný hned za koňakem. Francouzské území původu nabízí známé značky Reinhart, Chateau Labarthe, Marquis de Montesquiou atd. Vynikající značkou je i Kressmann a Dupeyron.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy