REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cassoulet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční pokrm z Francie, přes noc máčené bílé fazole zapečené v troubě spolu s dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
600 gvelkých bílých fazolí
350 gnakrájeného pečeného kachního nebo husého masa
350 gčesnekové nebo jiné pikantní klobásy
200 gvepřové krkovice
150 gbůčku
1,5 lvývaru z hovězího nebo vepřového masa
200 mlarmagnacu
2-3 hrstistrouhanky
3 ksstroužky česneku
2 ksrajčata
1 ksvětší cibule napíchané hřebíčkem
husí nebo kachní sádlo
několik listů šalvěje
pepř
sůl

Postup:

1. Fazole necháme přes noc nabobtnat, pak je uvaříme ve vývaru z vepřového masa, nebo ve vodě s trochou sádla, doměkka, což bude trvat cca 40 minut
2. Ke konci přidáme k fazolím rozkrájená rajčata, cibuli s hřebíčkem a tak 2 ks astroužky česneku
3. Na sádle osmahneme porce husího nebo kachního masa, na plátky pokrájený bůček a krkovičku, opečené maso vyjmeme a necháme okapat přebytečný tuk
4. Na závěr opečeme celé, nebo na větší kousky pokrájenou celé klobásy
5. Zapékací formu vymažeme sádlem, vytřeme česnekem a vyskládáme do ní fazole s masem, povrch zakápneme armagnacem a posypte hojně natrhanými listy šalvěje
6. Takto připravenou zapékací misky zalijeme ještě odvarem z fazolí a tukem z opékání, pokrm osolíme, opepříme a povrch posypeme strouhankou
7. V troubě vyhřáté na 160 °C pečeme necelé 2 hodiny, asi po 10 minutách se na povrchu vytvoří škraloup, ten musíme vidličkou “roztrhat” a smíchat s ostatními surovinami v misce, promíchání pokrmu zopakujeme 5x, či 6x, poslední “škraloup” už necháme, protože je na hotovém cassouletu žádoucí.

Poznámka:

Armagnac – Ušlechtilý vinný destilát pojmenovaný podle stejnojmenné francouzské krajiny v části Gaskoňska zařazovaný hned za koňakem. Francouzské území původu nabízí známé značky Reinhart, Chateau Labarthe, Marquis de Montesquiou atd. Vynikající značkou je i Kressmann a Dupeyron.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy