Opravdu jak název říká, menší kuře posazené na plechovce piva, grilované pod poklopem grilu dozlatova.
Ingredience:
1 ks | kuřete o váze 1,5-2 kg |
1 ks | plechovky piva 0,33 l |
1/4 ks | citrónu |
2 lžičky | sladké papriky |
2 lžičky | tmavého třtinového cukru |
2 lžičky | soli |
1 lžička | práškové hořčice |
1/2 lžičky | sušeného tymiánu |
1/4 lžičky | sušeného česneku |
1/2 lžičky | mletého černého pepře |
2 lžíce | másla |
Postup:
- V misce smícháme cukr, papriku, pepř, hořčici, tymián, česnek a sůl
- Odlijeme 1/2 piva a do druhé poloviny, v plechovce, naopak přidáme jednu lžičku sypké kořenící směsi (pozor, pivo napění!)
- Očištěné, omyté kuře necháme oschnout, pak do břišní dutiny dáme lžičku kořenící směsi, zvenku kuře potřeme máslem a posypeme zbývajícím kořením
- Okořeněné kuře nasadíme břišní dutinou na plechovku piva, tak, aby váha byla na stehnech a plechovce, křídla přetočíme dozadu
- Krk kuřete ucpeme čtvrtkou citrónu, aby neunikala žádná pára
- Kuře postavíme na gril s poklopem a grilujeme 90-120 minut, během grilování ho poléváme zbylým pivem.
Stejným způsobem můžeme kuře upéci v troubě při teplotě kolem 180 °C.