REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cordon Bleu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept se jmenuje podle francouzského řádu a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu ducha svatého L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Nazývali se „les cordon BLEUS“ a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kstelecí řízky
4 ksplátky tvrdého sýra (gouda, ementál, eidam ...)
4 ksplátky šunky
2 ksvejce
mletá červená paprika
olej na smažení
hladká mouky
strouhanka
pepř
sůl

Postup:

1. Plátky telecích řízků tence naklepeme, poprášíme mletou paprikou, osolíme a nakonec opepříme
2. Jednotlivé porce masa poklademe vždy plátkem šunky a plátkem tvrdého sýra
3. Obložené telecí přeložíme a zajistíme po stranách párátky, nebo můžeme okraje mírně naklepat a tak je spojit
4. Řízky po obou stranách obalíme v mouce, v mírně osoleném, rozšlehaném vajíčku a ve strouhance
5. Na rozpáleném oleji smažíme Cordon Bleu pozvolna, po každé straně asi 8 minut, nebo kapsy můžeme raději usmažit přímo ve fritéze.

Doporučení:

Telecí lze nahradit například kuřecím masem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy