Tento recept se jmenuje podle francouzského řádu a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu ducha svatého L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Nazývali se “les cordon BLEUS” a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | telecí řízky |
4 ks | plátky tvrdého sýra (gouda, ementál, eidam ...) |
4 ks | plátky šunky |
2 ks | vejce |
mletá červená paprika | |
olej na smažení | |
hladká mouky | |
strouhanka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Plátky telecích řízků tence naklepeme, poprášíme mletou paprikou, osolíme a nakonec opepříme
2. Jednotlivé porce masa poklademe vždy plátkem šunky a plátkem tvrdého sýra
3. Obložené telecí přeložíme a zajistíme po stranách párátky, nebo můžeme okraje mírně naklepat a tak je spojit
4. Řízky po obou stranách obalíme v mouce, v mírně osoleném, rozšlehaném vajíčku a ve strouhance
5. Na rozpáleném oleji smažíme Cordon Bleu pozvolna, po každé straně asi 8 minut, nebo kapsy můžeme raději usmažit přímo ve fritéze.
Telecí lze nahradit například kuřecím masem.