REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gordon Bleu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak trochu počeštělý recept na kuřecí prsa plněná šunkou a sýrem, obalená v trojobalu a usmažená dozlatova. Původně se totiž tento recept připravoval výhradně z masa telecího.


Ingredience:
4 ksvětší prsní řízky
4 ksplátky šunky
4 ksplátky tvrdého sýra
2 ksvejce
mletá červená paprika
hladká mouka
strouhanka
sůl
olej na smažení

Postup:

1. Prsní řízky naklepeme, osolíme a poprášíme paprikou
2. Jednotlivé porce masa obložíme vždy po plátku šunky a plátku tvrdého sýra
3. Plátky přeložíme a zajistíme po stranách párátky nebo můžeme okraje mírně naklepat a tak je spojíme
4. Řízky po obou stranách obalíme v mouce, v mírně osoleném, rozšlehaném vajíčku a obalíme ve strouhance
5. Na rozpáleném oleji smažíme Gordon Blue pozvolna po každé straně asi 8 minut, nebo raději pokrm usmažíme ve fritéze.

Poznámka:

Tento recept je původem z Francie a jeho přesný název je Cordon Bleu podle francouzského řádu a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu ducha svatého L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Nazývali se “les cordon BLEUS” a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy