Tak trochu počeštělý recept na kuřecí prsa plněná šunkou a sýrem, obalená v trojobalu a usmažená dozlatova. Původně se totiž tento recept připravoval výhradně z masa telecího.
Ingredience:
4 ks | větší prsní řízky |
4 ks | plátky šunky |
4 ks | plátky tvrdého sýra |
2 ks | vejce |
mletá červená paprika | |
hladká mouka | |
strouhanka | |
sůl | |
olej na smažení |
Postup:
1. Prsní řízky naklepeme, osolíme a poprášíme paprikou
2. Jednotlivé porce masa obložíme vždy po plátku šunky a plátku tvrdého sýra
3. Plátky přeložíme a zajistíme po stranách párátky nebo můžeme okraje mírně naklepat a tak je spojíme
4. Řízky po obou stranách obalíme v mouce, v mírně osoleném, rozšlehaném vajíčku a obalíme ve strouhance
5. Na rozpáleném oleji smažíme Gordon Blue pozvolna po každé straně asi 8 minut, nebo raději pokrm usmažíme ve fritéze.
Tento recept je původem z Francie a jeho přesný název je Cordon Bleu podle francouzského řádu a o tři století mladší kuchařské školy. Členové řádu ducha svatého L’Ordre des Chevaliers du Saint Esprit nosili kříž na modré stuze (le cordon bleu). Nazývali se “les cordon BLEUS” a setkávali se na bohatých hostinách, metaforicky označovaných také cordon bleu. Konec řádu a hodování udělala až Francouzská revoluce, ale symbol se natrvalo vžil jako označení vysoké kvality.