Zapečené plátky baklažánu se sýrem a rajčatovou omáčkou.
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
3 ks | velké baklažány |
150 g | tvrdého sýra |
3 lžíce | strouhaného parmazánu (může být i čedar) |
rajčatová omáčka | |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na rajčatovou omáčku: | |
600 g | dobře vyzrálých rajčat |
1 ks | malé mrkve |
1 ks | cibule |
1 lžíce | oleje |
bazalka čerstvá (sušená) | |
špetka cukru | |
mletý pepř | |
petrželka |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme rajčatovou omáčku tak, že na kousky nakrájíme rajčata
2. Na plátky nakrájíme mrkev, celer a cibuli, nasekáme bylinky
3. Vše smícháme a podusíme pod pokličkou na rozpáleném oleji
4. Asi za půl hodiny omáčku prolisujeme, osolíme, osladíme, opepříme a dusíme bez pokličky do hustoty omáčky
5. Baklažány nakrájíme podélně na plátky silné asi 1 cm
6. Opečeme je po obou stranách na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme
7. Vložíme je ve vrstvách do vymaštěné hluboké zapékací misky, každou vrstvu poklademe tenkými plátky tvrdého sýra a trochou rajčatové omáčky
8. Povrch posypeme strouhaným parmazánem (čedarem) a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 20 minut.
Příloha: Různě upravené brambory.