REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzská bílá jelítka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jelítka připravená na francouzský způsob. Jsou vyrobena z vepřového plecka, ramínka, koření a dalších ingrediencí, směs je plněná do střívek nebo uvařená v pekáči jako prejt.


Ingredience:
3 kgvepřového masa (plecko, ramínko ...)
20 kszrnek nového koření
12 ksšalotek
6 kshřebíčků
6 ksv mléce namočených žemlí
1 ksčesneku
2 lmléka
kůra z 1 ks citrónu
špetka muškátového květu
špetka majoránky
špetka tymiánu
pepř
voda
sůl

Postup:

1. Vepřové uvaříme v osolené vodě do měkka, až se maso začne oddělovat od kosti obereme ho a rozemeleme
2. V 2 l mléka svaříme všechno koření spolu s citronovou kůrou, jemně nastrouhanými šalotkami a utřeným česnekem, vaříme až se mléko vyvaří na polovinu
3. Přes plátno nebo cedník mléčným výluhem zalijeme rozemleté maso a přidáme vymačkané žemle, důkladně promícháme a dochutíme pepřem a solí
4. Mletou hmotu plníme do střev a vaříme 20 minut, nebo směsí naplníme pekáč a upečeme jako klasický prejt (zvolna pečeme v troubě při 150 °C dorůžova).

Poznámka:

Autor: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy