Jelítka připravená na francouzský způsob. Jsou vyrobena z vepřového plecka, ramínka, koření a dalších ingrediencí, směs je plněná do střívek nebo uvařená v pekáči jako prejt.
Ingredience:
3 kg | vepřového masa (plecko, ramínko ...) |
20 ks | zrnek nového koření |
12 ks | šalotek |
6 ks | hřebíčků |
6 ks | v mléce namočených žemlí |
1 ks | česneku |
2 l | mléka |
kůra z 1 ks citrónu | |
špetka muškátového květu | |
špetka majoránky | |
špetka tymiánu | |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové uvaříme v osolené vodě do měkka, až se maso začne oddělovat od kosti obereme ho a rozemeleme
2. V 2 l mléka svaříme všechno koření spolu s citronovou kůrou, jemně nastrouhanými šalotkami a utřeným česnekem, vaříme až se mléko vyvaří na polovinu
3. Přes plátno nebo cedník mléčným výluhem zalijeme rozemleté maso a přidáme vymačkané žemle, důkladně promícháme a dochutíme pepřem a solí
4. Mletou hmotu plníme do střev a vaříme 20 minut, nebo směsí naplníme pekáč a upečeme jako klasický prejt (zvolna pečeme v troubě při 150 °C dorůžova).
Autor: Dalibor Marounek