REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

moučníky, dezerty

Alsaský jablkový koláč

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.

Alsaský koláč

Sladký koláč z hladké mouky, másla a vajec s mandlovou náplní.

Alsaský pórkový koláč

Slaný dezert z Francie z listového těsta, smetany, žloutků a bílých částí pórků.

Bretaňský koláč far

Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.

Bretaňský koláč far II.

Další recept na slavný bretaňský koláč, který po rozkrojení připomíná pudink, ovšem povrch zase naši českou buchtu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí tohoto koláče jsou nakládané švestky a rozinky, flambované, které tomuto dezertu z Bretaně dávají ten správný šmak.

Bûche de Nöel

Tradiční vánoční moučník z Francie. Český název není moc poetický: “Vánoční poleno”. Jde o pečené těsto z cukru, polohrubé mouky, vajec a vanilkového cukru naplněné máslovým krémem, stočené do tvaru rolády a ozdobené části smetanového krému.

Cannellés (“kanelé”)

Tyto na povrchu křupavé, sladké a uvnitř krásně vláčné bábovičky mají svůj původ ve francouzské kuchyni.

Clafoutis s malinami

Původně francouzský moučník, který připomíná bublaninu, ale i palačinku. Nejčastěji se vyrábí z čerstvých třešní, populární jsou ale i nektarinky, maliny, hroznové víno a další ovoce.

Clafoutis s třešněmi

Je to typický francouzský pečený dezert. Běžně se připravuje především z třešní nebo meruněk, ale můžete použít i jahody, maliny či třeba kuličky hroznového vína.

Clafoutis s třešněmi II.

Lehký a jemný francouzský koláč s ovocem.

Crém Brüléé

Sladký dezert zapečený pod grilem.

Crème brûlée

Vytvořte si doma vlastní Crème brûlée. Tento recept na lahodný vanilkový krém pochází z Francie.

Crème brûlée – základní recept

Základní recept na slavný crème brûlée, tedy francouzský dezert se zapečenou krustou servírovaný v menších mističkách. Po prolomení krustičky a ochutnání tohoto dezertu se stane vašim oblíbeným mlsáním!

Crêpe Suzette (krépsyzet – palačinky)

Jedna z možností servírování palačinek, tentokrát podávané zapálené s hořícím ohněm.

Crepés mapie

Ve Francii se tyto palačinky mapie podávají velmi často. Existují obměny, kdy se houby nahrazují uvařeným vepřovým mozečkem, nebo hašé z uvařeného kuřecího masa. Také se připravují ryze vegetariánské mapie.

Croquembouche

Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche. Je to pyramida z malých kuliček upečených v troubě a naplněných skvělou smetanovou náplní, pak slepených k sobě karamelem do tvaru pyramidy, ta ještě pokapaná karamelem a posypaná moučkovým cukrem, případně dále ozdobená dle fantazie.

Čokoládová Charlotta (šarlota)

Sladký dort z Francie.

Domácí Croissants

Recept projektu „Bílé plus“ od Michala Nikodema na sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze). V receptu najdete i postup skládání těsta ve fotografii!

Eclairky s jahodami

Tradiční francouzský dezert připravený z odpalovaného těsta nastříkaného na plech a upečeného dozlatova. Po vychladnutí se Eclairky naplní smetanovou náplní a jahodami, popráší se také moučkovým cukrem a ozdobí opět šlehačkou a jahodami.

Éclairs

Tradiční francouzská cukrovinka připravená z odpalovaného těsta nastříkaného na plech a upečeného do zlatova. S tvarohovo-smetanovou náplní a ovocem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy