REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cannellés (“kanelé”)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto na povrchu křupavé, sladké a uvnitř krásně vláčné bábovičky mají svůj původ ve francouzské kuchyni.


Ingredience:
200 gkrupicového cukru
105 ghladké mouky
40 gzměklého másla
500 mlmléka
30 mlrumu
2 kdvejce
1 ksžloutku
1/2 ksvanilkového lusku
sůl

Postup:

1. Vejce se žloutkem našleháme do pěny, přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku
2. Smícháme s mlékem a přihodíme i vanilkovou slupku
3. Na mírném plameni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí
4. Necháme vychladnout a do jemně vlažného vmícháme změklé máslo
5. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli.
6. Jemně vmícháme do zchladlého mléčného základu, přidáme odměřený rum a v míse překryté folií necháme hodinu odpočívat v lednici
7. Troubu předehřejeme na 230 °C
8 .

Formu na cannellés (nemám originál, takže ze použít formu na mufiny nebo malé bábovičky) vymažeme máslem a rovnoměrně rozdělíme těsto
9. Plníme cca 1 cm pod okraj a pečeme 10 min na 230° C pak teplotu v troubě snížíme na 180° C a dopečeme cca 30 až 40 min
10. Necháme lehce vychladnout a vyklopíme.

Doporučení:

Cannellés by měly být na povrchu karamelově hnědé a křupavé, uvnitř krémovitě vláčné. Trošku připomínají pečený pudink. Zdrojem receptu je časopis Gurmet.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy