REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cannellés (“kanelé”)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto na povrchu křupavé, sladké a uvnitř krásně vláčné bábovičky mají svůj původ ve francouzské kuchyni.


Ingredience:
200 gkrupicového cukru
105 ghladké mouky
40 gzměklého másla
500 mlmléka
30 mlrumu
2 kdvejce
1 ksžloutku
1/2 ksvanilkového lusku
sůl

Postup:

1. Vejce se žloutkem našleháme do pěny, přidáme semínka z poloviny vanilkového lusku
2. Smícháme s mlékem a přihodíme i vanilkovou slupku
3. Na mírném plameni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí
4. Necháme vychladnout a do jemně vlažného vmícháme změklé máslo
5. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli.
6. Jemně vmícháme do zchladlého mléčného základu, přidáme odměřený rum a v míse překryté folií necháme hodinu odpočívat v lednici
7. Troubu předehřejeme na 230 °C
8 .

Formu na cannellés (nemám originál, takže ze použít formu na mufiny nebo malé bábovičky) vymažeme máslem a rovnoměrně rozdělíme těsto
9. Plníme cca 1 cm pod okraj a pečeme 10 min na 230° C pak teplotu v troubě snížíme na 180° C a dopečeme cca 30 až 40 min
10. Necháme lehce vychladnout a vyklopíme.

Doporučení:

Cannellés by měly být na povrchu karamelově hnědé a křupavé, uvnitř krémovitě vláčné. Trošku připomínají pečený pudink. Zdrojem receptu je časopis Gurmet.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy