Tradiční vánoční moučník z Francie. Český název není moc poetický: “Vánoční poleno”. Jde o pečené těsto z cukru, polohrubé mouky, vajec a vanilkového cukru naplněné máslovým krémem, stočené do tvaru rolády a ozdobené části smetanového krému.
Ingredience:
Na korpus: | |
100 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
5 ml | rumu |
5 ks | vajec |
Na máslový krém: | |
250 g | másla |
100 g | hořké čokolády |
100 g | cukru |
1/2 šálku | vody |
3 ks | žloutky |
Postup:
1. Nejprve utřeme 4 žloutky s oběma cukry, přidáme 1 ks celé vejce a promícháme
2. Vypracujeme tuhý sníh ze 4 ks bílků a zapracujeme ho spolu s moukou do oslazený žloutků 3. Obdélníkovou formu na pečení vyložíme pečicím papírem, papír jemně potřeme máslem a nalijeme na něj vrstvu těsta (cca 1 cm)
4. Ve vyhřáté troubě na 200 °C pečeme asi 10 minut, pak korpus s pečicím papírem opatrně vyjmeme z formy a položíme na chladnou desku
5. připravíme máslový krém; rozmícháme cukr v šálku horké vody, tu zvolna lijeme na 3 ks žloutky a metličkou mícháme, dokud se směs nevychladí, přidáme máslo a vyšleháme krém, na který pak vylijeme rozehřátou čokoládu, a opět promícháme
6. Korpus položíme na utěrku a potřeme polovinou krému, zatočíme do tvaru rolády a druhou porcí krému tuto roládu pomažeme, pomocí vidličky vytvoříme vzorek připomínající dřevěné polínko
7. Moučník dáme tak 4 hodiny vychladit a ztuhnout.
Náplň Bûche de Nöel se tradičně připravuje i se světlým máslovým krémem, nebo se dává náplně část světlé a část tmavé.