Další recept na slavný bretaňský koláč, který po rozkrojení připomíná pudink, ovšem povrch zase naši českou buchtu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí tohoto koláče jsou nakládané švestky a rozinky, flambované, které tomuto dezertu z Bretaně dávají ten správný šmak.
Ingredience:
2 šálky | plnotučného mléka |
1 šálek | malých nebo středně velkých vypeckovaných švestek |
3/4 šálku | hladké mouky |
1/2 šálku | cukru |
1/2 šálku | vody |
1/3 šálku | rozinek |
1/4 šálku | brandy |
5 lžic | rozpuštěného a pak ztuhlého másla |
1/4 lžičky | vanilkového extraktu |
1/8 lžičky | soli |
3 ks | velká vejce |
moučkový cukr |
Postup:
1. Do nádoby mixéru nalijeme mléko a přidáme vejce, 1/
2 šálku cukr, máslo, vanilku a sůl, mixujeme 1 minutu, pak nasypeme mouku a už jen krátkým zapnutím a vypnutím mixéru zamícháme na směs, která se bude držet po stranách nádoby, necháme v chladu minimálně 3 hodiny, ale klidně i přes noc odležet
2. Do menšího hrnce nasypeme švestky a rozinky, přilijeme 1/
2 šálku vody, vaříme na mírném ohni, za občasného míchání, asi 10 minut, dokud ovoce nezměkne a voda se téměř všechna odpaří
3. Pod švestkami vypneme zdroj tepla, nalijeme koňak, ten zapálíme, flambujeme a švestkami několikrát zatřepeme, pak ovoce vyklopíme do misky a necháme úplně vychladnout
4. Troubu zapneme a předehřejeme na 190 °C, stojan v troubě dáme na střed
5. Koláčovou zapékací misku vyložíme i po stranách papírem na pečení a papír potřeme máslem a posypeme moukou
6. Připravené těsto utřeme dohladka, nalijeme do formy, švestky s rozinkami rovnoměrně poklademe na těsto a pečeme v troubě asi 1 hodinu
7. Papír na pečení posypeme moučkovým cukrem, nožem uvolníme dort od okrajů zapékací misky a vyklopíme ho na pocukrovaný papír, celý dort pocukrujeme.