REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bretaňský koláč far

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 gjemného krupicového cukru
130 gslaného másla (dá se nahradit běžným máslem smíchaným se lžičkou soli)
120 gvypeckovaných sušených švestek
1 sáčekvanilinového cukru
2 lžícetmavého rumu
6 ksvajec
1 lplnotučného mléka

Postup:

1. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec, přisypávejte krupicový i vanilinový cukr a přitom stále prošleháváme metličkou, šleháme ručně nebo raději elektrickým šlehačem 5-10 minut, až směs zesvětlá a zpění
2. V širokém hrnci svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky slaného másla (kousek másla si necháme na vymazání formy)
3. V momentě, kdy se máslo úplně rozpustí a na povrchu se tvoří bublinky, nádobu sejmeme ze zdroje tepla a přilijeme rum
4. Směs vlažného mléka s máslem a rumem pomalu přiléváme tenkým pramínkem k vejcím vyšlehaným s cukrem, tak 3 minuty vše prošleháme
5. Do mísy s tekutou směsí z vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začneme po malých částech přidávat mouku, po celou dobu ji do těsta zapracováváme metličkou, vznikne nám hustější, ale přesto dost tekutá hmota
6. V této fázi těsto dalších 5 minut prošleháme metličkou, postupně zapracujeme veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy, pak necháme těsto 5 minut odpočinout
7. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm (běžně se používá i kulatá forma) hojně vytřeme máslem a to i rohy a stěny, do formy nalijeme připravené těsto
8. Švestky rovnoměrně “rozházíme” po celé ploše zapékací misky
9. Elektrickou troubu předehřejeme na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C
10. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečeme 70 až 80 minut, v polovině pečení teplotu asi o 20 °C snížíme
11. Po upečení ponecháme koláč ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vytáhneme a necháme úplně vychladnout
12. Hotový bretaňský far by měl mít zlatohnědou barvu, servíruje se nakrájený na jednotlivé řezy.

Doporučení:

Když se far v rozích mírně připeče, není to naškodu, stává se to totiž dost často!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy