REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bretaňský koláč far

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 gjemného krupicového cukru
130 gslaného másla (dá se nahradit běžným máslem smíchaným se lžičkou soli)
120 gvypeckovaných sušených švestek
1 sáčekvanilinového cukru
2 lžícetmavého rumu
6 ksvajec
1 lplnotučného mléka

Postup:

1. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec, přisypávejte krupicový i vanilinový cukr a přitom stále prošleháváme metličkou, šleháme ručně nebo raději elektrickým šlehačem 5-10 minut, až směs zesvětlá a zpění
2. V širokém hrnci svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky slaného másla (kousek másla si necháme na vymazání formy)
3. V momentě, kdy se máslo úplně rozpustí a na povrchu se tvoří bublinky, nádobu sejmeme ze zdroje tepla a přilijeme rum
4. Směs vlažného mléka s máslem a rumem pomalu přiléváme tenkým pramínkem k vejcím vyšlehaným s cukrem, tak 3 minuty vše prošleháme
5. Do mísy s tekutou směsí z vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začneme po malých částech přidávat mouku, po celou dobu ji do těsta zapracováváme metličkou, vznikne nám hustější, ale přesto dost tekutá hmota
6. V této fázi těsto dalších 5 minut prošleháme metličkou, postupně zapracujeme veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy, pak necháme těsto 5 minut odpočinout
7. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm (běžně se používá i kulatá forma) hojně vytřeme máslem a to i rohy a stěny, do formy nalijeme připravené těsto
8. Švestky rovnoměrně “rozházíme” po celé ploše zapékací misky
9. Elektrickou troubu předehřejeme na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C
10. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečeme 70 až 80 minut, v polovině pečení teplotu asi o 20 °C snížíme
11. Po upečení ponecháme koláč ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vytáhneme a necháme úplně vychladnout
12. Hotový bretaňský far by měl mít zlatohnědou barvu, servíruje se nakrájený na jednotlivé řezy.

Doporučení:

Když se far v rozích mírně připeče, není to naškodu, stává se to totiž dost často!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy