REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bretaňský koláč far

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 gjemného krupicového cukru
130 gslaného másla (dá se nahradit běžným máslem smíchaným se lžičkou soli)
120 gvypeckovaných sušených švestek
1 sáčekvanilinového cukru
2 lžícetmavého rumu
6 ksvajec
1 lplnotučného mléka

Postup:

1. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec, přisypávejte krupicový i vanilinový cukr a přitom stále prošleháváme metličkou, šleháme ručně nebo raději elektrickým šlehačem 5-10 minut, až směs zesvětlá a zpění
2. V širokém hrnci svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky slaného másla (kousek másla si necháme na vymazání formy)
3. V momentě, kdy se máslo úplně rozpustí a na povrchu se tvoří bublinky, nádobu sejmeme ze zdroje tepla a přilijeme rum
4. Směs vlažného mléka s máslem a rumem pomalu přiléváme tenkým pramínkem k vejcím vyšlehaným s cukrem, tak 3 minuty vše prošleháme
5. Do mísy s tekutou směsí z vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začneme po malých částech přidávat mouku, po celou dobu ji do těsta zapracováváme metličkou, vznikne nám hustější, ale přesto dost tekutá hmota
6. V této fázi těsto dalších 5 minut prošleháme metličkou, postupně zapracujeme veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy, pak necháme těsto 5 minut odpočinout
7. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm (běžně se používá i kulatá forma) hojně vytřeme máslem a to i rohy a stěny, do formy nalijeme připravené těsto
8. Švestky rovnoměrně “rozházíme” po celé ploše zapékací misky
9. Elektrickou troubu předehřejeme na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C
10. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečeme 70 až 80 minut, v polovině pečení teplotu asi o 20 °C snížíme
11. Po upečení ponecháme koláč ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vytáhneme a necháme úplně vychladnout
12. Hotový bretaňský far by měl mít zlatohnědou barvu, servíruje se nakrájený na jednotlivé řezy.

Doporučení:

Když se far v rozích mírně připeče, není to naškodu, stává se to totiž dost často!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy