Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
250 g | jemného krupicového cukru |
130 g | slaného másla (dá se nahradit běžným máslem smíchaným se lžičkou soli) |
120 g | vypeckovaných sušených švestek |
1 sáček | vanilinového cukru |
2 lžíce | tmavého rumu |
6 ks | vajec |
1 l | plnotučného mléka |
Postup:
1. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec, přisypávejte krupicový i vanilinový cukr a přitom stále prošleháváme metličkou, šleháme ručně nebo raději elektrickým šlehačem 5-10 minut, až směs zesvětlá a zpění
2. V širokém hrnci svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky slaného másla (kousek másla si necháme na vymazání formy)
3. V momentě, kdy se máslo úplně rozpustí a na povrchu se tvoří bublinky, nádobu sejmeme ze zdroje tepla a přilijeme rum
4. Směs vlažného mléka s máslem a rumem pomalu přiléváme tenkým pramínkem k vejcím vyšlehaným s cukrem, tak 3 minuty vše prošleháme
5. Do mísy s tekutou směsí z vajec, cukru, rumu, mléka a másla začneme po malých částech přidávat mouku, po celou dobu ji do těsta zapracováváme metličkou, vznikne nám hustější, ale přesto dost tekutá hmota
6. V této fázi těsto dalších 5 minut prošleháme metličkou, postupně zapracujeme veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy, pak necháme těsto 5 minut odpočinout
7. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm (běžně se používá i kulatá forma) hojně vytřeme máslem a to i rohy a stěny, do formy nalijeme připravené těsto
8. Švestky rovnoměrně “rozházíme” po celé ploše zapékací misky
9. Elektrickou troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C
10. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečeme 70 až 80 minut, v polovině pečení teplotu asi o 20 °C snížíme
11. Po upečení ponecháme koláč ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vytáhneme a necháme úplně vychladnout
12. Hotový bretaňský far by měl mít zlatohnědou barvu, servíruje se nakrájený na jednotlivé řezy.
Když se far v rozích mírně připeče, není to naškodu, stává se to totiž dost často!