REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bretaňský koláč far

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bretaňský far (Far breton) je prý předchůdce anglického pudinku. Velmi chutný a voňavý vnitřek ho opravdu připomíná, zato vzhledem se tento moučník nakrájený na řezy spíše podobá české buchtě.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 gjemného krupicového cukru
130 gslaného másla (dá se nahradit běžným máslem smíchaným se lžičkou soli)
120 gvypeckovaných sušených švestek
1 sáčekvanilinového cukru
2 lžícetmavého rumu
6 ksvajec
1 lplnotučného mléka

Postup:

1. Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec, přisypávejte krupicový i vanilinový cukr a přitom stále prošleháváme metličkou, šleháme ručně nebo raději elektrickým šlehačem 5-10 minut, až směs zesvětlá a zpění
2. V širokém hrnci svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky slaného másla (kousek másla si necháme na vymazání formy)
3. V momentě, kdy se máslo úplně rozpustí a na povrchu se tvoří bublinky, nádobu sejmeme ze zdroje tepla a přilijeme rum
4. Směs vlažného mléka s máslem a rumem pomalu přiléváme tenkým pramínkem k vejcím vyšlehaným s cukrem, tak 3 minuty vše prošleháme
5. Do mísy s tekutou směsí z vajec, ­cukru, rumu, mléka a másla začneme po malých částech přidávat mouku, po celou dobu ji do těsta zapracováváme metličkou, vznikne nám hustější, ale přesto dost tekutá hmota
6. V této fázi těsto dalších 5 minut prošleháme metličkou, postupně zapracujeme veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy, pak necháme těsto 5 minut odpočinout
7. Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm (běžně se používá i kulatá forma) hojně vytřeme máslem a to i rohy a stěny, do formy nalijeme připravené těsto
8. Švestky rovnoměrně “rozházíme” po celé ploše zapékací misky
9. Elektrickou troubu předehřejeme na 200 °C, horko­vzdušnou na 180 °C
10. Formu s těstem vložte do trouby a koláč pečeme 70 až 80 minut, v polovině pečení teplotu asi o 20 °C snížíme
11. Po upečení ponecháme koláč ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak ho vytáhneme a necháme úplně vychladnout
12. Hotový bretaňský far by měl mít zlatohnědou barvu, servíruje se nakrájený na jednotlivé řezy.

Doporučení:

Když se far v rozích mírně připeče, není to naškodu, stává se to totiž dost často!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy