Slaný dezert z Francie z listového těsta, smetany, žloutků a bílých částí pórků.
Ingredience:
500 g | listového těsta |
70 g | másla |
12 ks | menších pórků |
4 ks | žloutky |
1/4 l | smetany |
pepř | |
sůl | |
mouka na vál |
Postup:
1. Pórky oloupeme a očistíme, použijeme bílé části, ty nakrájíme na kolečka, spaříme je vařící osolenou vodou
2. Okapaná kolečka pórků smícháme se čtyřmi ušlehanými žloutky, přimícháme smetanu, osolíme a okořeníme pepřem
3. Listové těsto rozválíme a jako koláč do dortové formy, nebo zapékací misky nebo pekáčku, dno těsta propíchneme několikrát vidličkou, nalijeme na něj připravenou směs a povrch pokapeme rozehřátým máslem
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20-30 minut
5. Hotový koláč necháme chvíli mírně zchladnout, rozkrájíme ho a podáváme teplý.
Koláč můžeme doplnit například kousky sušené šunky …