REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ...národní kuchyně: ItálieDobře jíst a dobře žít je filosofie italské kuchyně. Italská kuchyně patří k třem nejlepším kuchyním světa. Dala základ francouzské gastronomii a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Je vyjádřením tisícileté tradice a představuje cenné dědictví, které Itálie předává labužníkům na celém světě.

Italská kuchyně umí dovedně skloubit jednoduchost, vytříbenost, důvtip a chuť. Třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce zemědělských plodin se dělí na 3 základní oblasti, severní, střední a jižní.


Co se jí v ...

národní kuchyně: ItálieTěstoviny jsou v Itálii už dlouho považovány za opravdový dar od boha. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice – durum semolina. Postupem času se na trhu objevily v nesčetných a často roztodivných tvarech. Jejich počet je v Itálii rekordní, Italové mají kolem 400 druhů této pochutiny. Také proto jsou těstoviny hlavní reprezentantem italské gastronomie! Jsou levné, chuťově atraktivní a jejich příprava je snadná. Těstoviny jsou také lehce poživatelné, dá se k nim připravit pomalu jakákoliv omáčka. Těstoviny, stejně tak i rýži, vaří italští kuchaři takzvaně ,,al dente“ (na skus).

Z masa je v Itálii nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa se také připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí peče nebo griluju. Před grilováním se nakládá do olivového oleje s přísadou různých bylinek a koření. Proslulé jsou italské uzeniny a salámy. Typická je světově proslulá italská mortadella, sušená šunka prosciutto, bresaola, pancetta atd. V oblibě je v Itálii i drůbež. Častou součástí jídelníčku bývají právě kuřata, na jejichž úpravu italská kuchyně má řadu kvalitních receptů, například kuře na víně, rajčatech, olivách, paprikách atd. Oblibě se těší i ostatní drůbež a zvěřina, včetně bažantů, koroptví, křepelek a sluk.

Skvěle se v italské kuchyni využívají i dary svého moře, mnoho druhů ryb, ústřice, mušle, raci, krabi, humři, langusty, chobotnice, sépie atd.

Italové mají ve velké oblibě polévky. Například světoznámou hustou polévku minestrone s velkou dávkou zeleniny s vložkou rýže nebo těstovin nemají italské hospodyně jednotný recept, připravuje se podle zeleniny, která je právě na trhu. Známá je i polévka z Toskánska acquacotta, rovněž hustá pikantní polévka.

Pizza je dalším symbolem italské kuchyně, dnes celosvětově rozšířená. Pravá italská pizza pochází z Neapole a začala se zde péct a prodávat už v 18. století. Tenká placka kulatého tvaru upečená v kamenné peci potřená rajčatovým protlakem, posypaná sýrem a ochucená různými přísadami. Výhodou pizzy je přidat si na upečený korpus přísady podle chuti takže existují stovky variant. Pizza se v Itálii podává jako hlavní chod, ale i jen tak k vínu, pivu. Malé upečené pizzy se servírují jako předkrm.

V severní Itálii je oblíbená rýže. Nejčastěji se podává však jako hlavní pokrm nikoliv příloha. Proslulé je třeba milánské rizoto – risotto alla Milanese. Rýže se dusí ve vývaru nebo víně a míchá třeba se šunkou, hráškem, kuřecím masem, mořskými plody atd. Pro správné italské risotto musí být i správná rýže, používá se rýže s velkým obsahem škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti. Zrna se k sobě lepí a přitom se nerozvaří, je to například rýže arborio, kterou lze koupit i u nás.

Světoznámé jsou také italské sýry, které bývají součástí pizzy, risotta, salátů, ale i jiných pokrmů. Známý je například parmazán, gorgonzola, ricotta, mascarpone, mozzarella, padano atd.

Zelenina je oblíbené v celé zemi. Zejména rajčata, papriky, chřest, lilek, artyčoky, fenykl atd. Zelenina se v Itálii podává syrová, nebo dušená, či smažená se připravuje na másle nebo olivovém oleji, ochucená kořením a bylinkami nebo česnekem. Klasicky vařená zelenina se téměř nepřipravuje.

Jako samostatný pokrm, předkrm nebo příloha se připravují rozličné saláty. Základem je zelenina, která se kombinuje s těstovinami, rybami, mořskými plody, sýrem, drůbežím masem atd. Typická italská zálivka na saláty se pak skládá ze 3 dílů olivového oleje, 1 dílu citronové šťávy, soli, pepře a česneku. Někdy i jemně nasekaných bylinek nebo sardelek.

Typické chuti italských pokrmů dosáhneme správným okořeněním a právě přísadou bylinek. Typickými bylinkami pro italskou kuchyni jsou bazalka, oregano (dobromysl), rozmarýn, šalvěj, petrželka a fenykl.

K některým pokrmům se podává italský bílý chléb ciabatta nebo focaccia, chléb ochucený olivovým olejem, bylinkami a zeleninou. Podávají se i paniny, což jsou vlastně sendviče vyrobené z podélně rozkrojené ciabatty naplněné šunkou, sýrem a zeleninou atd.

Celosvětově proslulá je i italská zmrzlina – gelato. Je vyrobena ze smetany, cukru a čerstvého ovoce. Ze sladkostí je proslulý desert tiramisu a plněné trubičky cannoli.

Nejoblíbenějším nápojem je víno. Itálie je největším producentem vína a ve spotřebě jsou na druhém místě za Francií. K nejoblíbenějším patří chianti, suché červené víno a lambrusco, jemně perlivé víno. Proslulý je zde také vermut Cinzano, aperitiv Campari a aromatická pálenka Grappa.

Italové jsou milovníci dobré kávy a za cappucino také vděčíme Italům. Vzniklo v Miláně na začátku 20 století, rovněž espresso, tento způsob úpravy kávy pochází z Itálie.

 

Slovo závěrem:

To byl jen malý průřez italskou kuchyní, která má dlouho a významnou historii a dnes je považována za jednu z nejlepších a nejzdravějších kuchyní na světě. Tak neváhejte a uvařte si nějaký skvělý italský pokrm třeba podle našich receptů!

 

Některé vybrané recepty italské kuchyně:

Ciabatta s mozarellou, sýrem a sušenými rajčátkyCarpaccio z lososaBruschetta s rajčaty,

Citronové rizoto, Čokoládová panna cotta, Domácí pastiera, Insalata caprese

Další italské recepty najdete zde: Světová kuchyně – ItálieItalská pizza

 

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Italská gastronomie – brožura italský úřad pro zahraniční obchod, Co chutná v Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy