REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ...národní kuchyně: ItálieDobře jíst a dobře žít je filosofie italské kuchyně. Italská kuchyně patří k třem nejlepším kuchyním světa. Dala základ francouzské gastronomii a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Je vyjádřením tisícileté tradice a představuje cenné dědictví, které Itálie předává labužníkům na celém světě.

Italská kuchyně umí dovedně skloubit jednoduchost, vytříbenost, důvtip a chuť. Třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce zemědělských plodin se dělí na 3 základní oblasti, severní, střední a jižní.


Co se jí v ...

národní kuchyně: ItálieTěstoviny jsou v Itálii už dlouho považovány za opravdový dar od boha. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice – durum semolina. Postupem času se na trhu objevily v nesčetných a často roztodivných tvarech. Jejich počet je v Itálii rekordní, Italové mají kolem 400 druhů této pochutiny. Také proto jsou těstoviny hlavní reprezentantem italské gastronomie! Jsou levné, chuťově atraktivní a jejich příprava je snadná. Těstoviny jsou také lehce poživatelné, dá se k nim připravit pomalu jakákoliv omáčka. Těstoviny, stejně tak i rýži, vaří italští kuchaři takzvaně ,,al dente“ (na skus).

Z masa je v Itálii nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa se také připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí peče nebo griluju. Před grilováním se nakládá do olivového oleje s přísadou různých bylinek a koření. Proslulé jsou italské uzeniny a salámy. Typická je světově proslulá italská mortadella, sušená šunka prosciutto, bresaola, pancetta atd. V oblibě je v Itálii i drůbež. Častou součástí jídelníčku bývají právě kuřata, na jejichž úpravu italská kuchyně má řadu kvalitních receptů, například kuře na víně, rajčatech, olivách, paprikách atd. Oblibě se těší i ostatní drůbež a zvěřina, včetně bažantů, koroptví, křepelek a sluk.

Skvěle se v italské kuchyni využívají i dary svého moře, mnoho druhů ryb, ústřice, mušle, raci, krabi, humři, langusty, chobotnice, sépie atd.

Italové mají ve velké oblibě polévky. Například světoznámou hustou polévku minestrone s velkou dávkou zeleniny s vložkou rýže nebo těstovin nemají italské hospodyně jednotný recept, připravuje se podle zeleniny, která je právě na trhu. Známá je i polévka z Toskánska acquacotta, rovněž hustá pikantní polévka.

Pizza je dalším symbolem italské kuchyně, dnes celosvětově rozšířená. Pravá italská pizza pochází z Neapole a začala se zde péct a prodávat už v 18. století. Tenká placka kulatého tvaru upečená v kamenné peci potřená rajčatovým protlakem, posypaná sýrem a ochucená různými přísadami. Výhodou pizzy je přidat si na upečený korpus přísady podle chuti takže existují stovky variant. Pizza se v Itálii podává jako hlavní chod, ale i jen tak k vínu, pivu. Malé upečené pizzy se servírují jako předkrm.

V severní Itálii je oblíbená rýže. Nejčastěji se podává však jako hlavní pokrm nikoliv příloha. Proslulé je třeba milánské rizoto – risotto alla Milanese. Rýže se dusí ve vývaru nebo víně a míchá třeba se šunkou, hráškem, kuřecím masem, mořskými plody atd. Pro správné italské risotto musí být i správná rýže, používá se rýže s velkým obsahem škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti. Zrna se k sobě lepí a přitom se nerozvaří, je to například rýže arborio, kterou lze koupit i u nás.

Světoznámé jsou také italské sýry, které bývají součástí pizzy, risotta, salátů, ale i jiných pokrmů. Známý je například parmazán, gorgonzola, ricotta, mascarpone, mozzarella, padano atd.

Zelenina je oblíbené v celé zemi. Zejména rajčata, papriky, chřest, lilek, artyčoky, fenykl atd. Zelenina se v Itálii podává syrová, nebo dušená, či smažená se připravuje na másle nebo olivovém oleji, ochucená kořením a bylinkami nebo česnekem. Klasicky vařená zelenina se téměř nepřipravuje.

Jako samostatný pokrm, předkrm nebo příloha se připravují rozličné saláty. Základem je zelenina, která se kombinuje s těstovinami, rybami, mořskými plody, sýrem, drůbežím masem atd. Typická italská zálivka na saláty se pak skládá ze 3 dílů olivového oleje, 1 dílu citronové šťávy, soli, pepře a česneku. Někdy i jemně nasekaných bylinek nebo sardelek.

Typické chuti italských pokrmů dosáhneme správným okořeněním a právě přísadou bylinek. Typickými bylinkami pro italskou kuchyni jsou bazalka, oregano (dobromysl), rozmarýn, šalvěj, petrželka a fenykl.

K některým pokrmům se podává italský bílý chléb ciabatta nebo focaccia, chléb ochucený olivovým olejem, bylinkami a zeleninou. Podávají se i paniny, což jsou vlastně sendviče vyrobené z podélně rozkrojené ciabatty naplněné šunkou, sýrem a zeleninou atd.

Celosvětově proslulá je i italská zmrzlina – gelato. Je vyrobena ze smetany, cukru a čerstvého ovoce. Ze sladkostí je proslulý desert tiramisu a plněné trubičky cannoli.

Nejoblíbenějším nápojem je víno. Itálie je největším producentem vína a ve spotřebě jsou na druhém místě za Francií. K nejoblíbenějším patří chianti, suché červené víno a lambrusco, jemně perlivé víno. Proslulý je zde také vermut Cinzano, aperitiv Campari a aromatická pálenka Grappa.

Italové jsou milovníci dobré kávy a za cappucino také vděčíme Italům. Vzniklo v Miláně na začátku 20 století, rovněž espresso, tento způsob úpravy kávy pochází z Itálie.

 

Slovo závěrem:

To byl jen malý průřez italskou kuchyní, která má dlouho a významnou historii a dnes je považována za jednu z nejlepších a nejzdravějších kuchyní na světě. Tak neváhejte a uvařte si nějaký skvělý italský pokrm třeba podle našich receptů!

 

Některé vybrané recepty italské kuchyně:

Ciabatta s mozarellou, sýrem a sušenými rajčátkyCarpaccio z lososaBruschetta s rajčaty,

Citronové rizoto, Čokoládová panna cotta, Domácí pastiera, Insalata caprese

Další italské recepty najdete zde: Světová kuchyně – ItálieItalská pizza

 

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Italská gastronomie – brožura italský úřad pro zahraniční obchod, Co chutná v Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy