REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ...národní kuchyně: ItálieDobře jíst a dobře žít je filosofie italské kuchyně. Italská kuchyně patří k třem nejlepším kuchyním světa. Dala základ francouzské gastronomii a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Je vyjádřením tisícileté tradice a představuje cenné dědictví, které Itálie předává labužníkům na celém světě.

Italská kuchyně umí dovedně skloubit jednoduchost, vytříbenost, důvtip a chuť. Třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce zemědělských plodin se dělí na 3 základní oblasti, severní, střední a jižní.


Co se jí v ...

národní kuchyně: ItálieTěstoviny jsou v Itálii už dlouho považovány za opravdový dar od boha. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice – durum semolina. Postupem času se na trhu objevily v nesčetných a často roztodivných tvarech. Jejich počet je v Itálii rekordní, Italové mají kolem 400 druhů této pochutiny. Také proto jsou těstoviny hlavní reprezentantem italské gastronomie! Jsou levné, chuťově atraktivní a jejich příprava je snadná. Těstoviny jsou také lehce poživatelné, dá se k nim připravit pomalu jakákoliv omáčka. Těstoviny, stejně tak i rýži, vaří italští kuchaři takzvaně ,,al dente“ (na skus).

Z masa je v Itálii nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa se také připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí peče nebo griluju. Před grilováním se nakládá do olivového oleje s přísadou různých bylinek a koření. Proslulé jsou italské uzeniny a salámy. Typická je světově proslulá italská mortadella, sušená šunka prosciutto, bresaola, pancetta atd. V oblibě je v Itálii i drůbež. Častou součástí jídelníčku bývají právě kuřata, na jejichž úpravu italská kuchyně má řadu kvalitních receptů, například kuře na víně, rajčatech, olivách, paprikách atd. Oblibě se těší i ostatní drůbež a zvěřina, včetně bažantů, koroptví, křepelek a sluk.

Skvěle se v italské kuchyni využívají i dary svého moře, mnoho druhů ryb, ústřice, mušle, raci, krabi, humři, langusty, chobotnice, sépie atd.

Italové mají ve velké oblibě polévky. Například světoznámou hustou polévku minestrone s velkou dávkou zeleniny s vložkou rýže nebo těstovin nemají italské hospodyně jednotný recept, připravuje se podle zeleniny, která je právě na trhu. Známá je i polévka z Toskánska acquacotta, rovněž hustá pikantní polévka.

Pizza je dalším symbolem italské kuchyně, dnes celosvětově rozšířená. Pravá italská pizza pochází z Neapole a začala se zde péct a prodávat už v 18. století. Tenká placka kulatého tvaru upečená v kamenné peci potřená rajčatovým protlakem, posypaná sýrem a ochucená různými přísadami. Výhodou pizzy je přidat si na upečený korpus přísady podle chuti takže existují stovky variant. Pizza se v Itálii podává jako hlavní chod, ale i jen tak k vínu, pivu. Malé upečené pizzy se servírují jako předkrm.

V severní Itálii je oblíbená rýže. Nejčastěji se podává však jako hlavní pokrm nikoliv příloha. Proslulé je třeba milánské rizoto – risotto alla Milanese. Rýže se dusí ve vývaru nebo víně a míchá třeba se šunkou, hráškem, kuřecím masem, mořskými plody atd. Pro správné italské risotto musí být i správná rýže, používá se rýže s velkým obsahem škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti. Zrna se k sobě lepí a přitom se nerozvaří, je to například rýže arborio, kterou lze koupit i u nás.

Světoznámé jsou také italské sýry, které bývají součástí pizzy, risotta, salátů, ale i jiných pokrmů. Známý je například parmazán, gorgonzola, ricotta, mascarpone, mozzarella, padano atd.

Zelenina je oblíbené v celé zemi. Zejména rajčata, papriky, chřest, lilek, artyčoky, fenykl atd. Zelenina se v Itálii podává syrová, nebo dušená, či smažená se připravuje na másle nebo olivovém oleji, ochucená kořením a bylinkami nebo česnekem. Klasicky vařená zelenina se téměř nepřipravuje.

Jako samostatný pokrm, předkrm nebo příloha se připravují rozličné saláty. Základem je zelenina, která se kombinuje s těstovinami, rybami, mořskými plody, sýrem, drůbežím masem atd. Typická italská zálivka na saláty se pak skládá ze 3 dílů olivového oleje, 1 dílu citronové šťávy, soli, pepře a česneku. Někdy i jemně nasekaných bylinek nebo sardelek.

Typické chuti italských pokrmů dosáhneme správným okořeněním a právě přísadou bylinek. Typickými bylinkami pro italskou kuchyni jsou bazalka, oregano (dobromysl), rozmarýn, šalvěj, petrželka a fenykl.

K některým pokrmům se podává italský bílý chléb ciabatta nebo focaccia, chléb ochucený olivovým olejem, bylinkami a zeleninou. Podávají se i paniny, což jsou vlastně sendviče vyrobené z podélně rozkrojené ciabatty naplněné šunkou, sýrem a zeleninou atd.

Celosvětově proslulá je i italská zmrzlina – gelato. Je vyrobena ze smetany, cukru a čerstvého ovoce. Ze sladkostí je proslulý desert tiramisu a plněné trubičky cannoli.

Nejoblíbenějším nápojem je víno. Itálie je největším producentem vína a ve spotřebě jsou na druhém místě za Francií. K nejoblíbenějším patří chianti, suché červené víno a lambrusco, jemně perlivé víno. Proslulý je zde také vermut Cinzano, aperitiv Campari a aromatická pálenka Grappa.

Italové jsou milovníci dobré kávy a za cappucino také vděčíme Italům. Vzniklo v Miláně na začátku 20 století, rovněž espresso, tento způsob úpravy kávy pochází z Itálie.

 

Slovo závěrem:

To byl jen malý průřez italskou kuchyní, která má dlouho a významnou historii a dnes je považována za jednu z nejlepších a nejzdravějších kuchyní na světě. Tak neváhejte a uvařte si nějaký skvělý italský pokrm třeba podle našich receptů!

 

Některé vybrané recepty italské kuchyně:

Ciabatta s mozarellou, sýrem a sušenými rajčátkyCarpaccio z lososaBruschetta s rajčaty,

Citronové rizoto, Čokoládová panna cotta, Domácí pastiera, Insalata caprese

Další italské recepty najdete zde: Světová kuchyně – ItálieItalská pizza

 

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Italská gastronomie – brožura italský úřad pro zahraniční obchod, Co chutná v Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy