REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ...národní kuchyně: ItálieDobře jíst a dobře žít je filosofie italské kuchyně. Italská kuchyně patří k třem nejlepším kuchyním světa. Dala základ francouzské gastronomii a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Je vyjádřením tisícileté tradice a představuje cenné dědictví, které Itálie předává labužníkům na celém světě.

Italská kuchyně umí dovedně skloubit jednoduchost, vytříbenost, důvtip a chuť. Třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce zemědělských plodin se dělí na 3 základní oblasti, severní, střední a jižní.


Co se jí v ...

národní kuchyně: ItálieTěstoviny jsou v Itálii už dlouho považovány za opravdový dar od boha. Vyrábí se z tvrdozrnné pšenice – durum semolina. Postupem času se na trhu objevily v nesčetných a často roztodivných tvarech. Jejich počet je v Itálii rekordní, Italové mají kolem 400 druhů této pochutiny. Také proto jsou těstoviny hlavní reprezentantem italské gastronomie! Jsou levné, chuťově atraktivní a jejich příprava je snadná. Těstoviny jsou také lehce poživatelné, dá se k nim připravit pomalu jakákoliv omáčka. Těstoviny, stejně tak i rýži, vaří italští kuchaři takzvaně ,,al dente“ (na skus).

Z masa je v Itálii nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa se také připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí peče nebo griluju. Před grilováním se nakládá do olivového oleje s přísadou různých bylinek a koření. Proslulé jsou italské uzeniny a salámy. Typická je světově proslulá italská mortadella, sušená šunka prosciutto, bresaola, pancetta atd. V oblibě je v Itálii i drůbež. Častou součástí jídelníčku bývají právě kuřata, na jejichž úpravu italská kuchyně má řadu kvalitních receptů, například kuře na víně, rajčatech, olivách, paprikách atd. Oblibě se těší i ostatní drůbež a zvěřina, včetně bažantů, koroptví, křepelek a sluk.

Skvěle se v italské kuchyni využívají i dary svého moře, mnoho druhů ryb, ústřice, mušle, raci, krabi, humři, langusty, chobotnice, sépie atd.

Italové mají ve velké oblibě polévky. Například světoznámou hustou polévku minestrone s velkou dávkou zeleniny s vložkou rýže nebo těstovin nemají italské hospodyně jednotný recept, připravuje se podle zeleniny, která je právě na trhu. Známá je i polévka z Toskánska acquacotta, rovněž hustá pikantní polévka.

Pizza je dalším symbolem italské kuchyně, dnes celosvětově rozšířená. Pravá italská pizza pochází z Neapole a začala se zde péct a prodávat už v 18. století. Tenká placka kulatého tvaru upečená v kamenné peci potřená rajčatovým protlakem, posypaná sýrem a ochucená různými přísadami. Výhodou pizzy je přidat si na upečený korpus přísady podle chuti takže existují stovky variant. Pizza se v Itálii podává jako hlavní chod, ale i jen tak k vínu, pivu. Malé upečené pizzy se servírují jako předkrm.

V severní Itálii je oblíbená rýže. Nejčastěji se podává však jako hlavní pokrm nikoliv příloha. Proslulé je třeba milánské rizoto – risotto alla Milanese. Rýže se dusí ve vývaru nebo víně a míchá třeba se šunkou, hráškem, kuřecím masem, mořskými plody atd. Pro správné italské risotto musí být i správná rýže, používá se rýže s velkým obsahem škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti. Zrna se k sobě lepí a přitom se nerozvaří, je to například rýže arborio, kterou lze koupit i u nás.

Světoznámé jsou také italské sýry, které bývají součástí pizzy, risotta, salátů, ale i jiných pokrmů. Známý je například parmazán, gorgonzola, ricotta, mascarpone, mozzarella, padano atd.

Zelenina je oblíbené v celé zemi. Zejména rajčata, papriky, chřest, lilek, artyčoky, fenykl atd. Zelenina se v Itálii podává syrová, nebo dušená, či smažená se připravuje na másle nebo olivovém oleji, ochucená kořením a bylinkami nebo česnekem. Klasicky vařená zelenina se téměř nepřipravuje.

Jako samostatný pokrm, předkrm nebo příloha se připravují rozličné saláty. Základem je zelenina, která se kombinuje s těstovinami, rybami, mořskými plody, sýrem, drůbežím masem atd. Typická italská zálivka na saláty se pak skládá ze 3 dílů olivového oleje, 1 dílu citronové šťávy, soli, pepře a česneku. Někdy i jemně nasekaných bylinek nebo sardelek.

Typické chuti italských pokrmů dosáhneme správným okořeněním a právě přísadou bylinek. Typickými bylinkami pro italskou kuchyni jsou bazalka, oregano (dobromysl), rozmarýn, šalvěj, petrželka a fenykl.

K některým pokrmům se podává italský bílý chléb ciabatta nebo focaccia, chléb ochucený olivovým olejem, bylinkami a zeleninou. Podávají se i paniny, což jsou vlastně sendviče vyrobené z podélně rozkrojené ciabatty naplněné šunkou, sýrem a zeleninou atd.

Celosvětově proslulá je i italská zmrzlina – gelato. Je vyrobena ze smetany, cukru a čerstvého ovoce. Ze sladkostí je proslulý desert tiramisu a plněné trubičky cannoli.

Nejoblíbenějším nápojem je víno. Itálie je největším producentem vína a ve spotřebě jsou na druhém místě za Francií. K nejoblíbenějším patří chianti, suché červené víno a lambrusco, jemně perlivé víno. Proslulý je zde také vermut Cinzano, aperitiv Campari a aromatická pálenka Grappa.

Italové jsou milovníci dobré kávy a za cappucino také vděčíme Italům. Vzniklo v Miláně na začátku 20 století, rovněž espresso, tento způsob úpravy kávy pochází z Itálie.

 

Slovo závěrem:

To byl jen malý průřez italskou kuchyní, která má dlouho a významnou historii a dnes je považována za jednu z nejlepších a nejzdravějších kuchyní na světě. Tak neváhejte a uvařte si nějaký skvělý italský pokrm třeba podle našich receptů!

 

Některé vybrané recepty italské kuchyně:

Ciabatta s mozarellou, sýrem a sušenými rajčátkyCarpaccio z lososaBruschetta s rajčaty,

Citronové rizoto, Čokoládová panna cotta, Domácí pastiera, Insalata caprese

Další italské recepty najdete zde: Světová kuchyně – ItálieItalská pizza

 

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Italská gastronomie – brožura italský úřad pro zahraniční obchod, Co chutná v Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy