Je to typický francouzský pečený dezert. Běžně se připravuje především z třešní nebo meruněk, ale můžete použít i jahody, maliny či třeba kuličky hroznového vína.
Ingredience:
300 g | třešní |
100 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
50 g | hladké mouky |
4 lžíce | mandlových lupínků |
80 ml | smetany |
1/2 ks | prášku do pečiva |
1 ks | vanilkového cukru |
2 ks | vajec |
máslo na vymazání misek |
Postup:
1. Třešně dobře omyjeme a necháme odkapat
2. Čtyři zapékací misky o objemu 250 ml vytřeme rozměklým máslem, vysypeme mandlovými lupínky, vanilkovým cukrem a rozdělíme do nich ovoce
3. Rozměklé máslo utřeme do husté pěny s moučkovým cukrem a žloutky, vmícháme na jemno nastrouhané mandle, smetanu a hladkou mouku rozmíchanou s práškem do pečiva
4. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků
5. Těsto rozdělíme do zapékacích misek (maximálně do dvou třetin – nabude), posypeme zbylými mandlovými lupínky, dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova, tedy asi 40 minut.