Lehký a jemný francouzský koláč s ovocem.
Ingredience:
400 g | třešní |
3 lžíce | alkoholu (rum, griotka, koňak) |
máslo na vymazání formy | |
krystalový cukr na vysypání formy | |
moučkový cukr na posypání | |
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
100 g | moučkového cukru |
100 ml | mléka |
150 ml | smetany |
1 lžíce | rozpuštěného másla |
4 ks | vajec |
Postup:
1. Třešně opláchneme, necháme odkapat a vypeckujeme (Francouzi je nevypeckovávají, ale je to pohodlnější), pokapeme alkoholem a necháme je minimálně 30 minut nasát
2. Mléko svaříme se smetanou
3. Mezitím v míse prošleháme vejce s moučkovým cukrem, přidáme prosátou hladkou mouku, přilijeme vlažné mléko se smetanou, rozpuštěné máslo a vše vymícháme dohladka, pak přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut stát
4. Zapékací formu vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem, na dno rozložíme v jedné vrstvě třešně, zalijeme připraveným těstem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 40 minut)
5. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.
Třešně můžeme nahradit rybízem, malinami, meruňkami nebo jahodami.