REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Clafoutis s třešněmi II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lehký a jemný francouzský koláč s ovocem.


Ingredience:
400 gtřešní
3 lžícealkoholu (rum, griotka, koňak)
máslo na vymazání formy
krystalový cukr na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Na těsto:
250 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
100 mlmléka
150 mlsmetany
1 lžícerozpuštěného másla
4 ksvajec

Postup:

1. Třešně opláchneme, necháme odkapat a vypeckujeme (Francouzi je nevypeckovávají, ale je to pohodlnější), pokapeme alkoholem a necháme je minimálně 30 minut nasát
2. Mléko svaříme se smetanou
3. Mezitím v míse prošleháme vejce s moučkovým cukrem, přidáme prosátou hladkou mouku, přilijeme vlažné mléko se smetanou, rozpuštěné máslo a vše vymícháme dohladka, pak přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut stát
4. Zapékací formu vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem, na dno rozložíme v jedné vrstvě třešně, zalijeme připraveným těstem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 40 minut)
5. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Třešně můžeme nahradit rybízem, malinami, meruňkami nebo jahodami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy