REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí Croissants

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept projektu „Bílé plus“ od Michala Nikodema na sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze). V receptu najdete i postup skládání těsta ve fotografii!


Ingredience:
Máslová část:
250 gmásla
Kynuté těsto:
500 ghladké mouky
250 gmléka
50 gcukr krupice
20 gdroždí
5 ksžloutků
špetka soli
Sladké náplně:
Griliášovo-čokoládová:
100 gčokolády (60 %)
100 glučiny
50 ggriliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžícekandovaného pomeranče
Višňová:
200 gvišní (mražených)
100 gtuhého tvarohu
2 lžičkyškrobu
1 lžičkaperníkového koření
cukr a rum dle chuti
Slané náplně:
Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela:
100 gplátky mortadely
100 ggorgonzoly
Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy:
100 gplátky ementálu
1 kshrušky
ořechy

Postup:

1. Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme
2. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto, dáme na 30 minut do lednice
3. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka
4. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem
5. Vyválíme do plátu 30-40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout, znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout
6. Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny, poté necháme přes noc v lednici nakynout
7. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15-20 cm široký, krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout
8. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10-12 minut.

Příprava sladké náplně:
Příprava griliášovo-čokoládové náplně:
1. Tak 100 g lučiny smíchejte s 2 lžícemi nasekaného kandovaného pomeranče, 100 g nastrouhané nebo rozpuštěné kvalitní čokolády (60 % kakaa) a 50 g nasekaného nebo nahrubo umletého griliáše
2. Domácí griliáš si vyrobíte tak, že rozpustíte 100 g cukru na karamel, přidáte 100 g mandlí nebo ořechů, směs nalijete na plech, necháte vychladit a pak rozlámete na kousky a umelete.

Příprava višňové náplně:
1. Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí
2. Necháme vychladit
3. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Příprava slané náplně:
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Poznámka:

Zdroj: www.bileplus.eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy