REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí Croissants

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept projektu „Bílé plus“ od Michala Nikodema na sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze). V receptu najdete i postup skládání těsta ve fotografii!


Ingredience:
Máslová část:
250 gmásla
Kynuté těsto:
500 ghladké mouky
250 gmléka
50 gcukr krupice
20 gdroždí
5 ksžloutků
špetka soli
Sladké náplně:
Griliášovo-čokoládová:
100 gčokolády (60 %)
100 glučiny
50 ggriliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžícekandovaného pomeranče
Višňová:
200 gvišní (mražených)
100 gtuhého tvarohu
2 lžičkyškrobu
1 lžičkaperníkového koření
cukr a rum dle chuti
Slané náplně:
Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela:
100 gplátky mortadely
100 ggorgonzoly
Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy:
100 gplátky ementálu
1 kshrušky
ořechy

Postup:

1. Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme
2. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto, dáme na 30 minut do lednice
3. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka
4. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem
5. Vyválíme do plátu 30-40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout, znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout
6. Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny, poté necháme přes noc v lednici nakynout
7. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15-20 cm široký, krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout
8. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10-12 minut.

Příprava sladké náplně:
Příprava griliášovo-čokoládové náplně:
1. Tak 100 g lučiny smíchejte s 2 lžícemi nasekaného kandovaného pomeranče, 100 g nastrouhané nebo rozpuštěné kvalitní čokolády (60 % kakaa) a 50 g nasekaného nebo nahrubo umletého griliáše
2. Domácí griliáš si vyrobíte tak, že rozpustíte 100 g cukru na karamel, přidáte 100 g mandlí nebo ořechů, směs nalijete na plech, necháte vychladit a pak rozlámete na kousky a umelete.

Příprava višňové náplně:
1. Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí
2. Necháme vychladit
3. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Příprava slané náplně:
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Poznámka:

Zdroj: www.bileplus.eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy