REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí Croissants

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept projektu „Bílé plus“ od Michala Nikodema na sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze). V receptu najdete i postup skládání těsta ve fotografii!


Ingredience:
Máslová část:
250 gmásla
Kynuté těsto:
500 ghladké mouky
250 gmléka
50 gcukr krupice
20 gdroždí
5 ksžloutků
špetka soli
Sladké náplně:
Griliášovo-čokoládová:
100 gčokolády (60 %)
100 glučiny
50 ggriliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžícekandovaného pomeranče
Višňová:
200 gvišní (mražených)
100 gtuhého tvarohu
2 lžičkyškrobu
1 lžičkaperníkového koření
cukr a rum dle chuti
Slané náplně:
Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela:
100 gplátky mortadely
100 ggorgonzoly
Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy:
100 gplátky ementálu
1 kshrušky
ořechy

Postup:

1. Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme
2. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto, dáme na 30 minut do lednice
3. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka
4. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem
5. Vyválíme do plátu 30-40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout, znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout
6. Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny, poté necháme přes noc v lednici nakynout
7. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15-20 cm široký, krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout
8. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10-12 minut.

Příprava sladké náplně:
Příprava griliášovo-čokoládové náplně:
1. Tak 100 g lučiny smíchejte s 2 lžícemi nasekaného kandovaného pomeranče, 100 g nastrouhané nebo rozpuštěné kvalitní čokolády (60 % kakaa) a 50 g nasekaného nebo nahrubo umletého griliáše
2. Domácí griliáš si vyrobíte tak, že rozpustíte 100 g cukru na karamel, přidáte 100 g mandlí nebo ořechů, směs nalijete na plech, necháte vychladit a pak rozlámete na kousky a umelete.

Příprava višňové náplně:
1. Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí
2. Necháme vychladit
3. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Příprava slané náplně:
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Poznámka:

Zdroj: www.bileplus.eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy