REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí Croissants

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept projektu „Bílé plus“ od Michala Nikodema na sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze). V receptu najdete i postup skládání těsta ve fotografii!


Ingredience:
Máslová část:
250 gmásla
Kynuté těsto:
500 ghladké mouky
250 gmléka
50 gcukr krupice
20 gdroždí
5 ksžloutků
špetka soli
Sladké náplně:
Griliášovo-čokoládová:
100 gčokolády (60 %)
100 glučiny
50 ggriliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžícekandovaného pomeranče
Višňová:
200 gvišní (mražených)
100 gtuhého tvarohu
2 lžičkyškrobu
1 lžičkaperníkového koření
cukr a rum dle chuti
Slané náplně:
Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela:
100 gplátky mortadely
100 ggorgonzoly
Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy:
100 gplátky ementálu
1 kshrušky
ořechy

Postup:

1. Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme
2. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto, dáme na 30 minut do lednice
3. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka
4. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem
5. Vyválíme do plátu 30-40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout, znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout
6. Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny, poté necháme přes noc v lednici nakynout
7. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15-20 cm široký, krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout
8. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10-12 minut.

Příprava sladké náplně:
Příprava griliášovo-čokoládové náplně:
1. Tak 100 g lučiny smíchejte s 2 lžícemi nasekaného kandovaného pomeranče, 100 g nastrouhané nebo rozpuštěné kvalitní čokolády (60 % kakaa) a 50 g nasekaného nebo nahrubo umletého griliáše
2. Domácí griliáš si vyrobíte tak, že rozpustíte 100 g cukru na karamel, přidáte 100 g mandlí nebo ořechů, směs nalijete na plech, necháte vychladit a pak rozlámete na kousky a umelete.

Příprava višňové náplně:
1. Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí
2. Necháme vychladit
3. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Příprava slané náplně:
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Poznámka:

Zdroj: www.bileplus.eu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy