Recept projektu „Bílé plus“ od Michala Nikodema na sváteční croissanty s netradičními mléčnými náplněmi (sladká i slaná verze). V receptu najdete i postup skládání těsta ve fotografii!
Ingredience:
Máslová část: | |
250 g | másla |
Kynuté těsto: | |
500 g | hladké mouky |
250 g | mléka |
50 g | cukr krupice |
20 g | droždí |
5 ks | žloutků |
špetka soli | |
Sladké náplně: | |
Griliášovo-čokoládová: | |
100 g | čokolády (60 %) |
100 g | lučiny |
50 g | griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté) |
2 lžíce | kandovaného pomeranče |
Višňová: | |
200 g | višní (mražených) |
100 g | tuhého tvarohu |
2 lžičky | škrobu |
1 lžička | perníkového koření |
cukr a rum dle chuti | |
Slané náplně: | |
Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela: | |
100 g | plátky mortadely |
100 g | gorgonzoly |
Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy: | |
100 g | plátky ementálu |
1 ks | hrušky |
ořechy |
Postup:
1. Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme
2. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto, dáme na 30 minut do lednice
3. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka
4. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem
5. Vyválíme do plátu 30-40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout, znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny, necháme 20 minut v lednici odpočinout
6. Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny, poté necháme přes noc v lednici nakynout
7. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15-20 cm široký, krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout
8. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180°C cca 10-12 minut.
Příprava sladké náplně:
Příprava griliášovo-čokoládové náplně:
1. Tak 100 g lučiny smíchejte s 2 lžícemi nasekaného kandovaného pomeranče, 100 g nastrouhané nebo rozpuštěné kvalitní čokolády (60 % kakaa) a 50 g nasekaného nebo nahrubo umletého griliáše
2. Domácí griliáš si vyrobíte tak, že rozpustíte 100 g cukru na karamel, přidáte 100 g mandlí nebo ořechů, směs nalijete na plech, necháte vychladit a pak rozlámete na kousky a umelete.
Příprava višňové náplně:
1. Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí
2. Necháme vychladit
3. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.
Příprava slané náplně:
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela – na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy – na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.
Zdroj: www.bileplus.eu