REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Eclairky s jahodami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční francouzský dezert připravený z odpalovaného těsta nastříkaného na plech a upečeného dozlatova. Po vychladnutí se Eclairky naplní smetanovou náplní a jahodami, popráší se také moučkovým cukrem a ozdobí opět šlehačkou a jahodami.


Ingredience:
125 gmléka
125 gneperlivé minerální vody
110 gmásla
70 gpolohrubé mouky
70 ghladké mouky
5 gcukru krupice
5 gsoli
5 ksvajec
Na šlehačku:
300 mlsmetany ke šlehání
3-4 lžičkycukru moučka
1 sáčekztužovače
Ostatní:
cca 500 gčerstvých zralých jahod
papír na pečení
moučkový cukr, šlahačka a půlky jahod na ozdobu

Postup:
  1. Do hrnce nalijeme vodu s mlékem, přidáme máslo, cukr a sůl, postupně zahříváme na zdroji tepla, jakmile začne obsah hrnce vařit, nasypeme do hrnce obě mouky, mícháme, dokud nevznikne hladká hmota, která se bude odlepovat ode dna
  2. V této fázi přípravy těsta přendáme hmotu do nádoby robotu, necháme míchat na nejmenší stupěň, dokud neschládne na pokojovou teplotu
  3. Zvýšíme otáčky a do hmoty zapracujeme postupně všechna vejce, mělo by nám vzniknout lesklé těsto, které se pěkně táhne
  4. Připravené těsto přendáme do cukrářského sáčku, na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme tak 15 cm dlouhé proužky (necháme větší mezery, protože těsto při pečení ještě nabyde!)
  5. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 10 minut, pak troubu na chvíli otevřeme, aby jsem nechali utéci páru, pak dopékáme dalších 20-25 minut při teplotě v troubě 180 °C
  6. Plech vytáhneme a necháme Eclairky pěkně vychlednout, pak je vodorovně prokrojíme
  7. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem dotuha, vyšlehanou šlehačku přendáme do cukrářského sáčku
  8. Spodní část Eclairek naplníme šlehačkou, doplníme plátky omytých jahod, ty opět postříkáme šlehačkou, jednotlivé kousky nakonec zaklopíme vrchní částí, Eclarky ještě pocukrujeme a případně dozdobíme šlahačkou a plkami jahod.
  9. Nakonec necháme Eclarky v lednici ztuhnout a vychladit.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy