Tradiční francouzský dezert připravený z odpalovaného těsta nastříkaného na plech a upečeného dozlatova. Po vychladnutí se Eclairky naplní smetanovou náplní a jahodami, popráší se také moučkovým cukrem a ozdobí opět šlehačkou a jahodami.
Ingredience:
125 g | mléka |
125 g | neperlivé minerální vody |
110 g | másla |
70 g | polohrubé mouky |
70 g | hladké mouky |
5 g | cukru krupice |
5 g | soli |
5 ks | vajec |
Na šlehačku: | |
300 ml | smetany ke šlehání |
3-4 lžičky | cukru moučka |
1 sáček | ztužovače |
Ostatní: | |
cca 500 g | čerstvých zralých jahod |
papír na pečení | |
moučkový cukr, šlahačka a půlky jahod na ozdobu |
Postup:
- Do hrnce nalijeme vodu s mlékem, přidáme máslo, cukr a sůl, postupně zahříváme na zdroji tepla, jakmile začne obsah hrnce vařit, nasypeme do hrnce obě mouky, mícháme, dokud nevznikne hladká hmota, která se bude odlepovat ode dna
- V této fázi přípravy těsta přendáme hmotu do nádoby robotu, necháme míchat na nejmenší stupěň, dokud neschládne na pokojovou teplotu
- Zvýšíme otáčky a do hmoty zapracujeme postupně všechna vejce, mělo by nám vzniknout lesklé těsto, které se pěkně táhne
- Připravené těsto přendáme do cukrářského sáčku, na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme tak 15 cm dlouhé proužky (necháme větší mezery, protože těsto při pečení ještě nabyde!)
- Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 10 minut, pak troubu na chvíli otevřeme, aby jsem nechali utéci páru, pak dopékáme dalších 20-25 minut při teplotě v troubě 180 °C
- Plech vytáhneme a necháme Eclairky pěkně vychlednout, pak je vodorovně prokrojíme
- Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem dotuha, vyšlehanou šlehačku přendáme do cukrářského sáčku
- Spodní část Eclairek naplníme šlehačkou, doplníme plátky omytých jahod, ty opět postříkáme šlehačkou, jednotlivé kousky nakonec zaklopíme vrchní částí, Eclarky ještě pocukrujeme a případně dozdobíme šlahačkou a plkami jahod.
- Nakonec necháme Eclarky v lednici ztuhnout a vychladit.