REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Eclairky s jahodami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční francouzský dezert připravený z odpalovaného těsta nastříkaného na plech a upečeného dozlatova. Po vychladnutí se Eclairky naplní smetanovou náplní a jahodami, popráší se také moučkovým cukrem a ozdobí opět šlehačkou a jahodami.


Ingredience:
125 gmléka
125 gneperlivé minerální vody
110 gmásla
70 gpolohrubé mouky
70 ghladké mouky
5 gcukru krupice
5 gsoli
5 ksvajec
Na šlehačku:
300 mlsmetany ke šlehání
3-4 lžičkycukru moučka
1 sáčekztužovače
Ostatní:
cca 500 gčerstvých zralých jahod
papír na pečení
moučkový cukr, šlahačka a půlky jahod na ozdobu

Postup:
  1. Do hrnce nalijeme vodu s mlékem, přidáme máslo, cukr a sůl, postupně zahříváme na zdroji tepla, jakmile začne obsah hrnce vařit, nasypeme do hrnce obě mouky, mícháme, dokud nevznikne hladká hmota, která se bude odlepovat ode dna
  2. V této fázi přípravy těsta přendáme hmotu do nádoby robotu, necháme míchat na nejmenší stupěň, dokud neschládne na pokojovou teplotu
  3. Zvýšíme otáčky a do hmoty zapracujeme postupně všechna vejce, mělo by nám vzniknout lesklé těsto, které se pěkně táhne
  4. Připravené těsto přendáme do cukrářského sáčku, na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme tak 15 cm dlouhé proužky (necháme větší mezery, protože těsto při pečení ještě nabyde!)
  5. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 10 minut, pak troubu na chvíli otevřeme, aby jsem nechali utéci páru, pak dopékáme dalších 20-25 minut při teplotě v troubě 180 °C
  6. Plech vytáhneme a necháme Eclairky pěkně vychlednout, pak je vodorovně prokrojíme
  7. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem dotuha, vyšlehanou šlehačku přendáme do cukrářského sáčku
  8. Spodní část Eclairek naplníme šlehačkou, doplníme plátky omytých jahod, ty opět postříkáme šlehačkou, jednotlivé kousky nakonec zaklopíme vrchní částí, Eclarky ještě pocukrujeme a případně dozdobíme šlahačkou a plkami jahod.
  9. Nakonec necháme Eclarky v lednici ztuhnout a vychladit.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy