Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche. Je to pyramida z malých kuliček upečených v troubě a naplněných skvělou smetanovou náplní, pak slepených k sobě karamelem do tvaru pyramidy, ta ještě pokapaná karamelem a posypaná moučkovým cukrem, případně dále ozdobená dle fantazie.
Ingredience:
180 g | hladké mouky |
80 g | másla |
250 ml | vody |
5 ks | vajec |
špetku soli | |
moučkový cukr na posypání pyramidy, další dekorace dle fantazie | |
Na náplň: | |
500 ml | smetany ke šlehání 33 % |
180 ml | smetany |
150 g | třtinového cukru |
100 g | krastalového cukru |
50 g | másla |
2 lžíce | javorového sirupu |
karamel |
Postup:
1. Hrnec vypláchneme studenou vodou a dáme do něj vodu, máslo a špetku soli, přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte mouku, mícháme, dokud se těsto nepřestane přichytávat na stěny, až se ze směsi vytvoří hladká koule, odstavte těsto na pár minut stranou
2. Po vychladnutí do těsta zašleháme vejce, postupně, jedno po druhém
3. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a z těsta tvarujeme pomocí dvou kávových lžiček nebo zdobičky na těsto kuličky o průměru 3 cm
4. Troubu předehřejte na 210 °C a plechy s kuličkami vložíme do trouby (v této fázi pečení troubu neotevíráme, těsto by nevyběhlo!)
5. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 °C a kuličky pečeme dalších 12 minut, pak oba plechy vytáhneme z trouby
6. Zatím, co kuličky chladnou, vyšleháme smetanu s cukrem
7. Spodek každého kousku trochu natrhneme nožem nebo hrotem zdobičky a kuličky naplníme vyšlehanou šlehačkou
8. Na karamelový krém si připravíme velkou pánev, do které nasypeme cukr, při střední teplotě zdroje necháme cukr rozpustit, nemícháme, když se začne cukr roztékat a zabarví se do jantarova, stáhneme pánev z ohně a karamel necháme vychladnout
9. Do zkaramelizovaného cukru vmícháme 2 lžíce smetany a pánev vrátíme zpět na zdroj tepla, přivedeme k mírnému varu, přilijeme zbývající smetanu, javorový sirup a máslo, promícháme a odstavíme ze zdroje tepla, karamel použijte na „slepení“ jednotlivých kuliček
10. Spodní část každé kuličky namočíme do karamelu a sestavujeme opatrně pyramidu (jako oporu můžeme využít papírový kužel, který seženeme v cukrářských potřebách), nebo kuličky postupně vyrovnáváme na plochý dortový podnos, základnu tvoří 5 kuliček, druhé patro 5, třetí 5, čtvrté 4, páté 3, špičku jedna kulička
11. Zbytkem karamelu pokapeme pyramidu ze všech stran, úplně nakonec korunujte své dílo sprškou moučkového cukru a pyramidu dále ozdobíme dle své fantazie.
Zdroj: Billa.cz