REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Croquembouche

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche. Je to pyramida z malých kuliček upečených v troubě a naplněných skvělou smetanovou náplní, pak slepených k sobě karamelem do tvaru pyramidy, ta ještě pokapaná karamelem a posypaná moučkovým cukrem, případně dále ozdobená dle fantazie.


Ingredience:
180 ghladké mouky
80 gmásla
250 mlvody
5 ksvajec
špetku soli
moučkový cukr na posypání pyramidy, další dekorace dle fantazie
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 33 %
180 mlsmetany
150 gtřtinového cukru
100 gkrastalového cukru
50 gmásla
2 lžícejavorového sirupu
karamel

Postup:

1. Hrnec vypláchneme studenou vodou a dáme do něj vodu, máslo a špetku soli, přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte mouku, mícháme, dokud se těsto nepřestane přichytávat na stěny, až se ze směsi vytvoří hladká koule, odstavte těsto na pár minut stranou
2. Po vychladnutí do těsta zašleháme vejce, postupně, jedno po druhém
3. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a z těsta tvarujeme pomocí dvou kávových lžiček nebo zdobičky na těsto kuličky o průměru 3 cm
4. Troubu předehřejte na 210 °C a plechy s kuličkami vložíme do trouby (v této fázi pečení troubu neotevíráme, těsto by nevyběhlo!)
5. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 °C a kuličky pečeme dalších 12 minut, pak oba plechy vytáhneme z trouby
6. Zatím, co kuličky chladnou, vyšleháme smetanu s cukrem
7. Spodek každého kousku trochu natrhneme nožem nebo hrotem zdobičky a kuličky naplníme vyšlehanou šlehačkou
8. Na karamelový krém si připravíme velkou pánev, do které nasypeme cukr, při střední teplotě zdroje necháme cukr rozpustit, nemícháme, když se začne cukr roztékat a zabarví se do jantarova, stáhneme pánev z ohně a karamel necháme vychladnout
9. Do zkaramelizovaného cukru vmícháme 2 lžíce smetany a pánev vrátíme zpět na zdroj tepla, přivedeme k mírnému varu, přilijeme zbývající smetanu, javorový sirup a máslo, promícháme a odstavíme ze zdroje tepla, karamel použijte na „slepení“ jednotlivých kuliček
10. Spodní část každé kuličky namočíme do karamelu a sestavujeme opatrně pyramidu (jako oporu můžeme využít papírový kužel, který seženeme v cukrářských potřebách), nebo kuličky postupně vyrovnáváme na plochý dortový podnos, základnu tvoří 5 kuliček, druhé patro 5, třetí 5, čtvrté 4, páté 3, špičku jedna kulička
11. Zbytkem karamelu pokapeme pyramidu ze všech stran, úplně nakonec korunujte své dílo sprškou moučkového cukru a pyramidu dále ozdobíme dle své fantazie.

Poznámka:

Zdroj: Billa.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků