REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Croquembouche

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche. Je to pyramida z malých kuliček upečených v troubě a naplněných skvělou smetanovou náplní, pak slepených k sobě karamelem do tvaru pyramidy, ta ještě pokapaná karamelem a posypaná moučkovým cukrem, případně dále ozdobená dle fantazie.


Ingredience:
180 ghladké mouky
80 gmásla
250 mlvody
5 ksvajec
špetku soli
moučkový cukr na posypání pyramidy, další dekorace dle fantazie
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 33 %
180 mlsmetany
150 gtřtinového cukru
100 gkrastalového cukru
50 gmásla
2 lžícejavorového sirupu
karamel

Postup:

1. Hrnec vypláchneme studenou vodou a dáme do něj vodu, máslo a špetku soli, přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte mouku, mícháme, dokud se těsto nepřestane přichytávat na stěny, až se ze směsi vytvoří hladká koule, odstavte těsto na pár minut stranou
2. Po vychladnutí do těsta zašleháme vejce, postupně, jedno po druhém
3. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a z těsta tvarujeme pomocí dvou kávových lžiček nebo zdobičky na těsto kuličky o průměru 3 cm
4. Troubu předehřejte na 210 °C a plechy s kuličkami vložíme do trouby (v této fázi pečení troubu neotevíráme, těsto by nevyběhlo!)
5. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 °C a kuličky pečeme dalších 12 minut, pak oba plechy vytáhneme z trouby
6. Zatím, co kuličky chladnou, vyšleháme smetanu s cukrem
7. Spodek každého kousku trochu natrhneme nožem nebo hrotem zdobičky a kuličky naplníme vyšlehanou šlehačkou
8. Na karamelový krém si připravíme velkou pánev, do které nasypeme cukr, při střední teplotě zdroje necháme cukr rozpustit, nemícháme, když se začne cukr roztékat a zabarví se do jantarova, stáhneme pánev z ohně a karamel necháme vychladnout
9. Do zkaramelizovaného cukru vmícháme 2 lžíce smetany a pánev vrátíme zpět na zdroj tepla, přivedeme k mírnému varu, přilijeme zbývající smetanu, javorový sirup a máslo, promícháme a odstavíme ze zdroje tepla, karamel použijte na „slepení“ jednotlivých kuliček
10. Spodní část každé kuličky namočíme do karamelu a sestavujeme opatrně pyramidu (jako oporu můžeme využít papírový kužel, který seženeme v cukrářských potřebách), nebo kuličky postupně vyrovnáváme na plochý dortový podnos, základnu tvoří 5 kuliček, druhé patro 5, třetí 5, čtvrté 4, páté 3, špičku jedna kulička
11. Zbytkem karamelu pokapeme pyramidu ze všech stran, úplně nakonec korunujte své dílo sprškou moučkového cukru a pyramidu dále ozdobíme dle své fantazie.

Poznámka:

Zdroj: Billa.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy