REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Croquembouche

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche. Je to pyramida z malých kuliček upečených v troubě a naplněných skvělou smetanovou náplní, pak slepených k sobě karamelem do tvaru pyramidy, ta ještě pokapaná karamelem a posypaná moučkovým cukrem, případně dále ozdobená dle fantazie.


Ingredience:
180 ghladké mouky
80 gmásla
250 mlvody
5 ksvajec
špetku soli
moučkový cukr na posypání pyramidy, další dekorace dle fantazie
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 33 %
180 mlsmetany
150 gtřtinového cukru
100 gkrastalového cukru
50 gmásla
2 lžícejavorového sirupu
karamel

Postup:

1. Hrnec vypláchneme studenou vodou a dáme do něj vodu, máslo a špetku soli, přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte mouku, mícháme, dokud se těsto nepřestane přichytávat na stěny, až se ze směsi vytvoří hladká koule, odstavte těsto na pár minut stranou
2. Po vychladnutí do těsta zašleháme vejce, postupně, jedno po druhém
3. Dva plechy vyložíme pečicím papírem a z těsta tvarujeme pomocí dvou kávových lžiček nebo zdobičky na těsto kuličky o průměru 3 cm
4. Troubu předehřejte na 210 °C a plechy s kuličkami vložíme do trouby (v této fázi pečení troubu neotevíráme, těsto by nevyběhlo!)
5. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 °C a kuličky pečeme dalších 12 minut, pak oba plechy vytáhneme z trouby
6. Zatím, co kuličky chladnou, vyšleháme smetanu s cukrem
7. Spodek každého kousku trochu natrhneme nožem nebo hrotem zdobičky a kuličky naplníme vyšlehanou šlehačkou
8. Na karamelový krém si připravíme velkou pánev, do které nasypeme cukr, při střední teplotě zdroje necháme cukr rozpustit, nemícháme, když se začne cukr roztékat a zabarví se do jantarova, stáhneme pánev z ohně a karamel necháme vychladnout
9. Do zkaramelizovaného cukru vmícháme 2 lžíce smetany a pánev vrátíme zpět na zdroj tepla, přivedeme k mírnému varu, přilijeme zbývající smetanu, javorový sirup a máslo, promícháme a odstavíme ze zdroje tepla, karamel použijte na „slepení“ jednotlivých kuliček
10. Spodní část každé kuličky namočíme do karamelu a sestavujeme opatrně pyramidu (jako oporu můžeme využít papírový kužel, který seženeme v cukrářských potřebách), nebo kuličky postupně vyrovnáváme na plochý dortový podnos, základnu tvoří 5 kuliček, druhé patro 5, třetí 5, čtvrté 4, páté 3, špičku jedna kulička
11. Zbytkem karamelu pokapeme pyramidu ze všech stran, úplně nakonec korunujte své dílo sprškou moučkového cukru a pyramidu dále ozdobíme dle své fantazie.

Poznámka:

Zdroj: Billa.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy