Ve Francii se tyto palačinky mapie podávají velmi často. Existují obměny, kdy se houby nahrazují uvařeným vepřovým mozečkem, nebo hašé z uvařeného kuřecího masa. Také se připravují ryze vegetariánské mapie.
Ingredience:
8 ks | palačinek |
1 ks | hlávkového salátu |
1 balení | sardinek |
300 g | hřibovitých hub |
100 g | strouhaného sýra |
2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | másla |
1 šálek | sýrové bešamelové omáčky |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Na kousku másla podusíme nasekaný hlávkový salát, spojíme ho trochou bešamelové omáčky
2. Houby pokrájíme a povaříme ve slané vodě
3. Do ohnivzdorné mísy vymazané máslem dáme palačinku, potřeme ji směsí salátu spojeného bešamelem, posypeme sýrem, přikryjeme druhou palačinkou, potřeme protlakem, posypeme houbami a sardinkami, takto střídáme a přidáváme další vrstvy
4. Vrchní vrstvu polijeme bešamelovou omáčkou a posypeme sýrem, dáme zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme asi 15 minut 5. Takto připravené palačinky podáváme teplé, krájíme je jako dort.
Recept na sýrovou omáčku připravenou z bešamelového základu ochuceného dalšími ingrediencemi najdete zde: Sýrová omáčka.
Poznámka:Recept nám poslal Dalibor Marounek