REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Alsaský jablkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gmásla
100 gmoučkového cukru
2 sáčkyvanilkového cukru
1 lžícemléka
1 lžičkaprášku do pečiva
1 ksvaječný žloutek
kůra z jednoho citronu
špetka soli
Na náplň:
6 ksmenších jablek
2 kscelá vejce
2 ksvaječné žloutky
80 gmoučkového cukru
250 mlsmetany na šlehání
2 lžícevanilkového pudinkového prášku
kůra z jednoho citronu

Postup:

1. Z přísad na těsto vypracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na cca 30 min odležet
2. Mezi tím očistíme jablka, rozřízneme na polovinu a opatrně vyřízneme jaderníky, z vrchu jablka nakrojíme na proužky, ale nedokrajujeme až dospodu
3. Troubu dáme vyhřát na 160 °C, formu, podle možnosti kulatou, keramickou, o průměru cca 28-30 cm, vymažeme máslem
4. Zchlazené těsto rozválíme na přibližný kruh, přendáme do formy a rozprostřeme ho (rozmačkáme) až po horní okraj
5. Nařezané jablka řezem dolů naskládáme na těsto a “oblejeme” je náplní, kterou jsme si připravili rozšlehaným (stačí ručně) všech ingrediencí na náplň, kromě jablek
6. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme cca 60 minut
7. Upečený koláč necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy