REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Alsaský jablkový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gmásla
100 gmoučkového cukru
2 sáčkyvanilkového cukru
1 lžícemléka
1 lžičkaprášku do pečiva
1 ksvaječný žloutek
kůra z jednoho citronu
špetka soli
Na náplň:
6 ksmenších jablek
2 kscelá vejce
2 ksvaječné žloutky
80 gmoučkového cukru
250 mlsmetany na šlehání
2 lžícevanilkového pudinkového prášku
kůra z jednoho citronu

Postup:

1. Z přísad na těsto vypracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na cca 30 min odležet
2. Mezi tím očistíme jablka, rozřízneme na polovinu a opatrně vyřízneme jaderníky, z vrchu jablka nakrojíme na proužky, ale nedokrajujeme až dospodu
3. Troubu dáme vyhřát na 160 °C, formu, podle možnosti kulatou, keramickou, o průměru cca 28-30 cm, vymažeme máslem
4. Zchlazené těsto rozválíme na přibližný kruh, přendáme do formy a rozprostřeme ho (rozmačkáme) až po horní okraj
5. Nařezané jablka řezem dolů naskládáme na těsto a “oblejeme” je náplní, kterou jsme si připravili rozšlehaným (stačí ručně) všech ingrediencí na náplň, kromě jablek
6. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme cca 60 minut
7. Upečený koláč necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy