Sladký koláč připravený z těsta obloženého jablíčky, přelitý pudinkovou náplní, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný pocukrovaný moučkovým cukrem.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
200 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
2 sáčky | vanilkového cukru |
1 lžíce | mléka |
1 lžička | prášku do pečiva |
1 ks | vaječný žloutek |
kůra z jednoho citronu | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
6 ks | menších jablek |
2 ks | celá vejce |
2 ks | vaječné žloutky |
80 g | moučkového cukru |
250 ml | smetany na šlehání |
2 lžíce | vanilkového pudinkového prášku |
kůra z jednoho citronu |
Postup:
1. Z přísad na těsto vypracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na cca 30 min odležet
2. Mezi tím očistíme jablka, rozřízneme na polovinu a opatrně vyřízneme jaderníky, z vrchu jablka nakrojíme na proužky, ale nedokrajujeme až dospodu
3. Troubu dáme vyhřát na 160 °C, formu, podle možnosti kulatou, keramickou, o průměru cca 28-30 cm, vymažeme máslem
4. Zchlazené těsto rozválíme na přibližný kruh, přendáme do formy a rozprostřeme ho (rozmačkáme) až po horní okraj
5. Nařezané jablka řezem dolů naskládáme na těsto a “oblejeme” je náplní, kterou jsme si připravili rozšlehaným (stačí ručně) všech ingrediencí na náplň, kromě jablek
6. Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme cca 60 minut
7. Upečený koláč necháme dobře vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.