REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

moučníky, dezerty

Flammkuchen (Tarte)

Recept z Alsaska na chutný slaný koláč z kynutého chlebového těsta obloženého slaninou, cibulí a dalšími ingrediencemi, v horké troubě zprudka upečeného dozlatova. Skvěle se hodí k vínu.

Francouzský citronový koláč

Sladkokyselá chuť tohoto francouzského dezertu skvěle vynikne ve spojení s kvalitní kávou.

Frangipane tart (meruňkový mandlový koláč)

Tradiční francouzský ovocný koláč s mandlovou nádivkou. V tomto případě je doplněný o půlky zralých meruněk.

Galette des Rois (Tříkrálový koláč)

Tip na tradiční koláč, který se ve Francii podává na poslední ze série vánočních svátků – na svátek Zjevení Páně, tedy na Tři krále 6.ledna. Koláč Galette des Rois v sobě dle tradice ukrývá fazoli. Osoba, která ve svém kousku koláče tuto fazoli objeví, se pro tento den stane symbolickým králem či královnou. Dle tradice si může nálezce také vybrat někoho, kdo bude jejich protějškem (králem nebo královnou) a má právo si s ní či ním zatancovat tradiční tanec.

Jablečný Tart Patté

Tart Patté je vlastně jablečný koláč s drobenkou. Tento recept i další zajímavé recepty se dozvíte v pořadu Recepty pro radost s Markétou a Honzou, který vysílá TV Paprika od 29. října každou sobotu a neděli v 16:00 hod.

Jahody v portském víně

Jahody naložené do portského a podávané se šlehačkou.

Kaštany po lyonsku

Moučník z kaštanů podávaný za studena.

Koláč s treskou a hřiby

Recept na netradiční, ale přesto velice chutný, pikantní slaný koláč (flamiche) pocházející z francouzské kuchyně.

Kubánky na sněhu

Recept na fondant servírovaný na ochuceném mascarpone. Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od Osmany Laffity.

Madeleines

Křehoučké, po citronu voňavé a pečené kloboučky – pečivo z formiček podle tradiční francouzské receptury.

Mille-feuille s borůvkami

Upečené placičky z mouky, medu, bílků a másla, plněné ochucenu šlehačkou a ovocnou směsí, povrch jemně pocukrovaný. Samozřejmě že příprava tohoto původem francouzského moučníku má spousty obměn jak náplní, tak i zdobení.

Mousse – čokoládová pěna

Čokoládová pěna podle tohoto francouzského receptu se servíruje jako dezert například spolu se šlehačkou a to dobře vychlazená.

Opékané banány

Dezert z ovoce.

Palačinky s calvadosem

Usmažené palačinky plněné podušenými jablky ochucenými calvadosem, cukrem a citronovou šťávou.

Pikantní krupicové suflé

Francouzský recept na chutné suflé servírované například se švestkami podušenými na víně.

Quiche s kozím sýrem a špenátem

Připravili jsme pro vás recept na slaný francouzský koláč zvaný quiche. Kořeny této francouzské speciality sahají až do 16. století. Velkou výhodou slaných koláčů je jejich variabilnost a můžete je plnit surovinami „co dům dal“. Chcete-li však udělat dojem na stolovníky, vyzkoušejte ho s kvalitním francouzským sýrem.

Rozmarýnový quiche s brynzou, parmezánem a Jamón Serrano

Jedna z variací na tradičný slaný francouský koláč. Vyzkoušejte tento osvědčený recept prověřený generacemi kuchařských mistrů fancouské kuchyně.

Svěží ovocné tartaletky

Bez křehkých košíčků bohatě zdobených ovocem se neobejde žádná francouzská pekárna ani cukrárna. Na jejich přípravu se používá i dortové těsto, na základě kterého se běžně připravují i nejrůznější koláče, včetně (v případě absence cukru) i těch slaných. Ve spojení s lehkým krémem a čerstvým ovocem jsou ale chuťovkou, která pohladí oko i chuťové pohárky.

Sýrové suflé

Suflé z mouky, másla, vajec, sýrů a smetany, v troubě zapečené dozlatova.

Tarte tatin

Francouzský recept na obrácený jablkový koláč z listového těsta, jablek, másla a karamelu.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků