Slaný závin podávaný jak teplý, tak studený.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
15 g | droždí |
250 ml | mléka |
2 ks | žloutky |
3 lžíce | oleje |
špetka cukru | |
sůl | |
Náplň: | |
150 g | anglické slaniny |
1 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
3 ks | natvrdo vařená vejce |
petrželka | |
pažitka | |
kmín | |
pepř |
Postup:
1. Zaděláme kvásek v mléce
2. Do mísy dáme mouku, žloutky, olej a vykynutý kvásek a zaděláme těsto, necháme hodinu kynout
3. Náplň si připravme tak, že slaninu nakrájíme na kostičky a trochu vyškvaříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, vše osmahneme
4. Do směsi přidáme na kostičky nakrájená vejce, ochutíme kmínem, pepřem a solí, doplníme petrželkou a pažitkou
5. Z vykynutého těsta vyválíme silnější plát, pokryjeme náplní, stočíme jako závin, vložíme do vymazané a vysypané formy, necháme krátce kynout
6. Vložíme do trouby a upečeme, při teplotě kolem 190 °C, dozlatova.
Alsaský závin podáváme jak teplý, tak studený.