REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beárnská omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje podobně jako holandská omáčka ze žloutků má však výraznější chuť a skvěle se hodí k grilovaným masům, drůbeži a rybám. Její vznik se traduje až k roku 1836, kdy ji snad poprvé uvařil jistý francouzský kuchař Collinet, ale zda-li je to pravda, to se již asi nedovíme.


Ingredience:
200 gmásla
4 lžícevinného octa
4 lžícebílého vína
1 lžičkanasekaného kerblíku (lze nahradit petrželkou)
1 lžičkanasekaného estragonu
4 kskuličky celého pepře
3 ksvaječné žloutky
2 ksšalotky
snítka estragonu
citronová šťáva
pepř
sůl

Postup:

1. Šalotku nasekáme na jemno, do kastrolu nalijeme víno, ocet, přidáme snítku estragonu, celý pepř a krátce povaříme až se víno a ocet odpaří na polovinu
2. Směs propasíruje přes sítko a necháme vychladnout
3. Přidáme žloutky misku položíme do vodní lázně a vyšleháme hustý krém
4. Misku vyndáme z vodní lázně přidáme rozpuštěné máslo a omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem, nakonec vmícháme nasekaný estragon a kerblík (petrželku)
5. Podáváme jako přílohu samostatně v misce nebo přelijeme porce masa, ryby, drůbeže.

Doporučení:

Pokud nám omáčka zůstane, ohříváme v misce ve vodní lázni, aby se nesrazila.

Poznámka:

Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Kulinářské cestování: vůně různých koutů světa i u vás doma

Zkuste si pustit trošku světa do své kuchyně. Vyzkoušejte recepty z různých krajin a přesuňte se za jediný den z Mexika až do Austrálie. Nemusíte se bát, nebudete potřebovat žádné speciální ingredience, postačí vám lokální potraviny. Pozor si však dejte na jejich kvalitu, ta totiž tvoří základ každého kulinářského úspěchu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy