přílohy
Beárnská omáčka
Vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje podobně jako holandská omáčka ze žloutků má však výraznější chuť a skvěle se hodí k grilovaným masům, drůbeži a rybám. Její vznik se traduje až k roku 1836, kdy ji snad poprvé uvařil jistý francouzský kuchař Collinet, ale zda-li je to pravda, to se již asi nedovíme.
Brambory Anna
Pommes Anna jsou vrstvené brambor upečené ve velmi velkém množství rozpuštěného másla. Podáváme je jako přílohu k masitým receptům.
Brambory Dauphiné (dofín)
Uvařené brambory, promíchané s kořením a restované na oleji v podobě malých noček.
Brambory Williams
Brambory Williams (Pommes Wiliams) jsou dekorativní krokety francouzského původu pojmenované podle odrůdy hrušky Williams. Podáváme jako přílohu ke zvěřině, steakům, biftekům apod.
Farcon
Farcon, je francouzský recept na zapečené bramborové pyré, dochucené kerblíkem.
Fazole po gaskoňsku
Bílé fazole promíchané s česnekovou kaší.
Fazolky po kastilsku
Skvělá příloha ke steakům.
Francouzská celerová remuláda
Chutná studená omáčka vhodná k mnoha zeleninovým salátům.
Francouzské preclíky
Recept z Alsaska na slané preclíky vhodné nejen jako příloha, ale také jako pochutina k vínu či pivu.
Gratinované brambory Dauphiné
Tento pokrm pochází z oblasti Dauphiné, což je horská oblast na jihovýchodě Francie. Základem jsou brambory nakrájené na tenké plátky, které se zapékají. Nejčastěji se brambory zalévají smetanou, někdy ale také mlékem, vývarem nebo dokonce vínem. Někdy se přidává na dochucení česnek, jindy jen sůl a pepř, prostě existuje spousty obměn tohoto receptu.
Kabačky na másle
Chřestová tykev neboli kabačka podušená na másle.
Kysané zelí s masem po alsasku
Jedna z variant přípravy slavného Alsaského pokrmu tzv. Choucroute (čti:šukrůtu).
Lyonské brambory
Brambory uvařené ve slupce, orestované na másle.
Medová omáčka s ořechy
Studená sladká omáčka vhodná například k sýrové terině.
Omáčka Mornay
Populární sýrová omáčka z Francie. Jedná se vlastně o bešamelovou omáčku, do které zamícháme nastrouhaný tvrdý sýr a žloutky.
Topinambury na francouzský způsob
Takto připravené topinambury můžeme servírovat jako přílohu k různě upraveným masům, nebo také jako samostatný chod vhodný pro vegetariány.
Zapékaná čekanka
Ve Francii, především v jihozápadní Provence, zapékají tímto způsobem čekanky nebo belgické endivie a podávají je s pečeným jehněčím nebo hovězím masem.
reklama