Recept z Alsaska na slané preclíky vhodné nejen jako příloha, ale také jako pochutina k vínu či pivu.
Ingredience:
Rozpočet cca na 8 kousků: | |
500 g | hladké mouky |
200 ml | vlažné vody |
1 balíček (7 g) | sušeného droždí |
1 lžička | cukru |
1 lžička | solí |
mouka na vál | |
Na dohotovení: | |
1 lžička | sójové omáčky |
1 ks | žloutku |
tuk na vymazání plechu | |
hrubá sůl, sezamová semínka nebo mák na posypání |
Postup:
1. Mouku promícháme s droždím, přidáme cukr, vodu a sůl, vše propracujeme na hladké, vláčné těsto a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
2. Vykynuté těsto přendáme na lehce pomoučený vál a znovu prohněteme, rozdělíme na 8 stejně velkých dílů a každý vytvarujeme na váleček dlouhý asi 45 cm, každý váleček by měl být vždy uprostřed silnější, než na koncích
3. Válečky vytvarujeme na preclíkové smyčky, ty položíme na vymaštěný plech a necháme dalších 20 minut pod čistou hadrovou utěrkou kynout
4. Žloutek rozšleháme se sójovou omáčkou a potřeme jím preclíky
5. V trouby vyhřáté na 200 °C pečeme asi 20 minut, poté necháme ve vypnuté troubě ještě několik minut dosušit.
Před samotným pečením můžete. ale nemusíte preclíky posypat hrubozrnnou solí, sezamovými semínky nebo mákem.