Jedna z variant přípravy slavného Alsaského pokrmu tzv. Choucroute (čti:šukrůtu).
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
800 g | kysaného zelí |
300 g | uzeného bůčku |
30 g | sádla |
1 dl | suchého bílého vína |
1 dl | vody |
1/2 lžičky | kirše (destilát z čistých zralých třešní) |
4 ks | uzené kotlety |
4 ks | párků |
2 ks | klobásy |
1 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
3 ks | zrnka jalovce |
1 ks | bobkového listu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Polovinu kysaného zelí (je-li příliš kyselé, propláchneme je předem ve vodě a necháme odkapat) dáme na rozehřáté sádlo, poklademe kořením, cibulí a nahoru urovnáme zbývající zelí
2. Zalijeme vínem, vodou a dusíme pod pokličkou doměkka, podle potřeby je podlijeme ještě trochou vína a vody
3. Uzený bůček a uzené kotlety uvaříme doměkka, asi půl hodiny před dovařením přidáme klobásu
4. Párky ohřejeme
5. Měkké zelí scedíme, koření a cibuli vyjmeme a promícháme je s kiršem, rozetřeným česnekem a podle potřeby přisolíme
6. Zelí urovnáme na mísu, obložíme plátky bůčku, klobásou nakrájenou na kousky, párky a kotletami.
– Příloha: Vařené brambory.