Ve Francii, především v jihozápadní Provence, zapékají tímto způsobem čekanky nebo belgické endivie a podávají je s pečeným jehněčím nebo hovězím masem.
Ingredience:
4 ks | čekankové puky |
2 ks | plátky uzeného masa |
1 ks | červené cibule |
150 ml | kuřecího vývaru s bílým vínem (1/2 dl vína) |
2 lžíce | másla |
šťáva z poloviny citrónu | |
čerstvě umletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na malé pánvičce pozvolna rozpustíme polovinu másla, na kterém orestujeme jemně nasekanou cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky, hotové odstavíme na pozdější použití
2. Hrnec vymažeme zbylou polovinou másla, vložíme čekanky, okořeníme je a osolíme, pak přilijeme část kuřecího vývaru a bílého vína a přiklopíme
3. Dusíme na mírném plameni, po chvíli čekankové puky obrátíme a podusíme je i z druhé strany, podle potřeby podléváme dalším vývarem smíchaným s vínem
4. Ke konci dušení poklici sundáme, aby čekanky lehce zhnědly a šťáva se zredukovala na polovinu
5. V této fázi přidáme dříve připravenou orestovanou cibulku i s uzeným masem, necháme vše přejít varem
6. Nakonec podušenou zeleninu zakápneme citrónovou šťávou, znovu mírně okořeníme, případně osolíme a okamžitě servírujeme.