Chutná sladká marmeláda připravená z vodního melounu.
Ingredience:
2 kg | melounové dužiny |
1,5 kg | želírovacího cukru |
2 ks | citróny |
zavřovocí sklenice s víčky |
Postup:
1. Meloun rozkrojíme, dužinu rozkrájíme na menší plátky, vybereme pecky a nakrájíme ji na kostky o velikosti cca 2 cm
2. Kostky dužiny prosypeme cukrem a zalijeme šťávou ze 2 kusů citrónů
3. Mísu přetáhneme fólií a necháme 4-5 hodin odležet v lednici
4. Proslazený meloun povaříme 5 minut, mícháme a sbíráme pěnu (po pěti minutách vyzkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí; na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče)
5. Sklenice vypaříme horkou vodou nebo je necháme několik minut vyhřát na plechu v troubě a naplníme marmeládou
6. Uzavřeme víčky, necháme chvíli odstát a pak je obrátíme dnem vzhůru a postavíme na rozloženou utěrku.
Pro barvu můžeme do marmelády přimíchat trochu nastrouhané citrónové kůry nebo hrst malin.