Doma vyrobené šumivé víno z květů bezinek, vody, cukru, vinného octa, citrónu a malého množství kvasinek.
Ingredience:
20 ks | celých okvětí černého bezu |
4 ks | citróny (šťáva i kůra) |
700 g | cukru krystal |
2 lžíce | vinného octa |
4 l | horké pitné vody + voda na dolití |
špetka vinných kvasinek | |
petláhve s víčky | |
kousek čistého plátýnka |
Postup:
1. Do velké, horkou vodou opláchnuté nádoby nalijeme hodně teplou, až vařící vodu, vsypeme cukr a mícháme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí
2. Pak dolijeme studenou vodou, tak aby jsem měli celkem 6 l tekutiny
3. Přidáme vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 důkladně kartáčkem očištěných citronů a profoukané, od nečistot očištěné, ale vodou nepropláchlé květy bezu bez hlavních stonků, promíchejte
4 Nádobu přikryjeme čistým plátýnkem a necháme 2 dny fermentovat, na hladině by se měla začít tvořit pěna
5. Po dvou dnech přidáme trochu kvasinek, přikryjeme opět plátýnkem a necháme dále fermentovat 4 dny
6. Tekutinu přelijeme do jednotlivých petlahví, které neplníme úplně až po okraj, a také je musíme občas zkontrolovat, aby láhve nebouchly
7. Vychladíme a nejčastěji servírujeme jako aperitiv, či digestiv, nebo jen tak večer na dobrou náladu.