REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.


1.

Začněme “echt” českou kuchyní! :) Z odpalovaného těsta se dají připravit opravdu velice chutné ovocné knedlíky, plněné nejen meruňkami, ale i dalším sezónním ovocem.

Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta – RECEPT ZDE!

 

2.

A další česká klasika… Koláč z kynutého těsta s kompotovanými meruňkami. Poctivá drobenka z mouky, cukru a másla dodá moučníku na křupavosti.

Kynutý meruňkový koláč s drobenkou – RECEPT ZDE!

 

3.

Pro nedočkavé, co milují meruňkové kompoty, tu máme recept na meruňkový kompot, do kterého se můžete po vyrobení okamžitě pustit! Vydrží v lednici 3-4 dny.

Meruňkový kompot k okamžité konzumaci – RECEPT ZDE!

 

4.

A další staročeský recept, tentokráte na naši tradiční bublaninu. Tato je připravená z polohrubé mouky, mléka, oleje, práškového cukru, vajec, kypřícího prášku a jedlé sody, upečená v troubě ozdobená půlkami meruněk.

Meruňková bublanina – RECEPT ZDE!

 

5.

Marmeláda z meruňkového protlaku, cukru, balíčku petosy a kyseliny citronové. Meruňkový protlak je samozřejmě připravený z čerstvých zralých meruněk a také pitné vody.

Meruňková marmeláda II. – RECEPT ZDE!

 

6.

Recept na tento ovocný džus vhodný pro nemocné cukrovkou bude chutnat i všem zdravým lidem. Je plný vitamínů a chutná opravdu moc a moc dobře.

Meruňkový džus pro diabetiky – RECEPT ZDE!

 

7.

A recept z francouské kuchyně. Jde o tradiční francouzský ovocný koláč s mandlovou nádivkou. V tomto případě je doplněný právě o půlky zralých meruněk.

Frangipane tart (meruňkový mandlový koláč) – Recept zde!

 

8.

Nevíte co s úrodou meruněk? Vyzkoušejte například tuto studenou meruňkovou polévku, která vás jistě v letních parnech skvěle osvěží.

Studená krémová meruňková polévka – RECEPT ZDE!

 

9.

A další recept na zpracování čerstvých meruněk. Piškotová roláda plněná tvarohovou náplní a meruňkami. Na řezu je velice dekorativní a skvěle chutná, proto patří mezi naše nejoblíbenější dezerty.

Mozaiková meruňková roláda – RECEPT ZDE!

 

10.

Další recept pro velké mlsouny. Těsto potřené tvarohovou náplní, pokladené meruňkami, upečené dorůžova, případně ještě ozdobené drobenkou.

Meruňkový koláč s tvarohovou náplní – RECEPT ZDE!

 

11.

A co tak recept na úžasný sladký aperitiv? Vyzkoušejte ovocný likér z meruněk, jemného lihu, cukru a rumu nebo koňaku, podle tohoto návodu.

Meruňkový likér – RECEPT ZDE!

 

12.

Půlky zralých meruněk nejprve usušené v sušičce na ovoce, pak naložené do cukrového roztoku, nakonec obalené v cukru.

Kandované sušené meruňky – RECEPT ZDE!

 

13.

Co jsem tu ještě neměli? Zmrzlinu! Tady je recept na výbornou smetanovou zmrzlinu z odpeckovaných meruněk, smetany, cukru a vaječných žloutků.

Meruňková zmrzlina – RECEPT ZDE!

 

14.

V tomto výběru rozhodně nesmí chybět recept na nějaký vyzkoušený džem! Zralé meruňky zbavené slupky i pecek, proslazené želírovacím cukrem spolu s bobulkami červeného rybízu, vše povařené, dochucené meruňkovým likérem a vanilkovým luskem, hotový džem horký uzavřený v zavařovacích skleničkách, dále nesterilovaný.

Meruňkový džem s rybízem – RECEPT ZDE!

 

15.

Vyzkoušejte také tento recept na domácí zmrzlinu – sorbet z meruněk a pomerančové šťávy doslazený medem nebo kokosovým cukrem, případně stéviovým sladidlem PECVA. Velmi rychlá příprava!

Meruňkový sorbet – RECEPT ZDE!

 

16.

Pod sladkou křupavou drobenkou ovoněnou skořicí nás čekají kyselkavé meruňky a oříšky … Velmi rychlý a na přípravu nenáročný moučník, který vás mile překvapí.

Meruňkový crumble – RECEPT ZDE!

 

17.

Meruňky zavařené v cukerném roztoku. Klasický recept na zavařené půlky meruněk.

Meruňková zavařenina – RECEPT ZDE!

 

18.

V remosce upečený sladký nákyp s kompotovanými nebo čerstvými meruňkami.

Rýžový nákyp s meruňkami – RECEPT ZDE!

 

19.

Těsto potřené tvarohovou náplní, pokladené půlkami meruněk a posypané nasekanými mandlemi, upečené v troubě v kulaté formě.

Meruňkový koláč – RECEPT ZDE!

 

20.

A ještě jeden recept na sladký koláč s meruňkami. Pečený ovocný koláč s meruňkami nebo švestkami, zdobený žmolenkou.

Rychlý meruňkový (švestkový) koláč

 

21.

Doma vyrobená dětská přesnídávka z broskví nebo meruněk, kojenecké vody a vanilkového nebo ananasového pudinku. Broskvovou přesnídávku lze podávat dětem od 4 měsíců, meruňkovou raději až od 6 měsíců.

Kojenecká přesnídávka z broskví (meruněk) – RECEPT ZDE!

 

22.

Dost bylo sladkých dezertů. Co tak recept na kus masa? :) Med není jen na slazení čaje, ale má své důležité místo i při přípravě různých druhů pokrmů. Med přidá jídlu výraznou chuť a na mase vytvoří příjemnou křupavou kůrčičku.

Vepřové kotlety s karamelizovanými meruňkami a šalvějí – RECEPT ZDE!

 

23.

A na závěr zase koláč! :) Koláč z kynutého těsta pokladený meruňkami a posypaný drobenkou, v troubě upečený dozlatova.

Meruňkový koláč s drobenkou II. – RECEPT ZDE!

 

Další recepty na využití čerstvých meruněk najdete například zde: Dorty, moučné pokrmy, sladké dezerty, Konzervace, sterilace a jiné uchování potravin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy